reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

reklama
Miał badany wzrok i słuch i jest ok.
Dziękuję za wszystkie porady. Dam znać co powiedziała Pani na spotkaniu. :)
Ja mam synka ma niecale 3 lata, w przedszkolu kazali nam sprawdzić słuch bo ogóle malo mowi , a jeszcze w dwóch językach od malego i nam się zacial mając 1,5 przestał jeść tylko wybrane rzeczy na palcach u jednej ręki można policzyć i stanal z nauką mówienia, teraz dopiero ruszamy z badaniami i diagnozami bo można juz cos z nim poćwiczyć. Laryngolog powiedział że słuch ma ok i ja to wiem bo wszystko rozumie, ale udaje że nie. Laogopeda stwierdziła że ma problemy z koncentracją i będą to zdiagnozować w stronę nadpobudliwości bo wszędzie to pelno, bawi się tylko ze starszymi dziecmi w przedszkolu, mlodszych nie toleruje chodzi do familijnej grupy 1-6 lat. Az mi glowa pęka, bo tu druga ciąża, a teraz jeszcze to doszło juz sie boje co to bedzie w przyszłości z nauką. Mam nadzieję że to tylko taki okres i wyrośnie z tego , a i mowa go puści jak oba jezyki opanuje bo osiwieje.

Faktycznie mają piekne rzeczy. Jak będę miała córkę to zbankrutuje [emoji85]

Syna ubieralam w wygodne rzeczy, przebieralam go jak była tego potrzeba [emoji14] nie rozumialam koleżanek które po kilka razy dziennie przebieraly swoje dzieci w różne ładne ubranka. U mnie mialo być wygodnie. I mi ubrać jego i jemu mialo byc wygodnie. Dostalam pełno dzinsow, koszul i koszulek których nigdy nie założyłam... moj syn nosil body 2 lata, koszulki zaczelam dopiero zakładać mu po drugich urodzinach jak się pożegnaliśmy z pielucha. "Ładnie" ubieralam go tylko jak szlismy na jakieś chrzciny/urodziny. Na codzień byl zestaw body+dresowe spodnie [emoji14]

Moją córkę ubieram podobnie jak ty synka. Przede wszystkim wygodnie dla niej . Wszystkie tiule, jeansy i sztywne ubranka (w sensie sztywne materiały) jakie dostała pochowałam dla innych dzieci w rodzinie lub u koleżanek. Jak ktoś będzie chciał i będą mu się podobać to sobie weźmie kiedyś.

Ale opinie niech Ci napisze. Do tego pediatra powiedz o swoich spostrzeżeniach. Dostaniesz skierowanie do specjalistow.
I do poradni idz spokojnie. Mój jako 5latek pierwszy raz był.

Ja używałam przepisu z strony ofeninim "pizza polska po włosku" wychodzą albo dwie na tej czarnej blaszcze a czasem jedna zalezy jak ugniotę i ile położy pod przykryciem.

Ok. Poprosimy. Chociaż podejrzewam, że czeka nas przeprawa z tym tematem. Jak będzie zamknięty wątek to opiszę dlaczego. :)

Dziewczyny, ale dramat! Położyłam się w południe, musiałam się chwile przespać. Spałam 3h i obudziłam się po prostu chora... gardło boli strasznie, do tego katar :/ co mogę brać na przeziębienie jeśli chodzi o ‚leki’? Na razie próbuje domowych sposobów ale szczerze w nie nie wierze...

Ja mam synka ma niecale 3 lata, w przedszkolu kazali nam sprawdzić słuch bo ogóle malo mowi , a jeszcze w dwóch językach od malego i nam się zacial mając 1,5 przestał jeść tylko wybrane rzeczy na palcach u jednej ręki można policzyć i stanal z nauką mówienia, teraz dopiero ruszamy z badaniami i diagnozami bo można juz cos z nim poćwiczyć. Laryngolog powiedział że słuch ma ok i ja to wiem bo wszystko rozumie, ale udaje że nie. Laogopeda stwierdziła że ma problemy z koncentracją i będą to zdiagnozować w stronę nadpobudliwości bo wszędzie to pelno, bawi się tylko ze starszymi dziecmi w przedszkolu, mlodszych nie toleruje chodzi do familijnej grupy 1-6 lat. Az mi glowa pęka, bo tu druga ciąża, a teraz jeszcze to doszło juz sie boje co to bedzie w przyszłości z nauką. Mam nadzieję że to tylko taki okres i wyrośnie z tego , a i mowa go puści jak oba jezyki opanuje bo osiwieje.

Podobno i tak dwujęzyczne dzieci później zaczynają mówić bo muszą sobie to wszystko "przyswoić ". Ważne , żeby szybko Wam podpowiedział jak macie pracować z synkiem to wtedy się wszystko wyrówna. :)

Niektórzy rodzice odpychaja od siebie różne trudności dziecka i zostawiają wszystko w rękach nauczyciela w przedszkolu.

Dziewczyny, ale dramat! Położyłam się w południe, musiałam się chwile przespać. Spałam 3h i obudziłam się po prostu chora... gardło boli strasznie, do tego katar :/ co mogę brać na przeziębienie jeśli chodzi o ‚leki’? Na razie próbuje domowych sposobów ale szczerze w nie nie wierze...

Nie bardzo możesz coś brać - herbata z cytryną, miodem, imbirem. Na gardło woda z solą do płukania. Ewentualnie syrop z cebuli. Ja jak byłam chora to jeszcze czasem wzięłam Apap.

Zdrówka.
Mi domowe sposoby pomogły :szok:
Nawet ostatnio po raz pierwszy nie złapałam przeziębienia od córki .
Chyba pierwszy raz w życiu .:D:)

reklama
Trochę przeskakując, ale z grubsza nadrobiłam wasze wpisy. Ja od wczoraj czuję się gorzej. Dzieciaki też mam chore. Oboje dziś przespali pół dnia. Córka oczywiście na mnie... Takie życie.
Nudności dokuczają mi nadal. Dziś miałam zupę krem z groszku, z parmezanem i grzankami co z tego, że była pyszna jak męczę się po niej okropnie . Muszę wypić jeszcze jedną porcję wody z imbirem (któraś pisała, że nie powinno się przesadzać z ilością, muszę poszukać informacji „ile” to jest bezpiecznie w ciąży.)
Mam nadzieję, że jak wejdę w drugi trymestr to będzie lepiej. W pierwszej ciąży nudności miałam tylko na początku, bardzo znośne. W drugiej to była jakaś katastrofa, do samego porodu praktycznie.

Do góry