reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

My tak powiedzieliśmy starszemu synowi o rodzeństwie. Miał super niespodziankę.
Noo niespodzianka to będzie napewno dla wszystkich bo tak naprawdę to nie wie nikt ja się bardzo stresuje reakcja naszej 13-latki ona nie lubi dzieci o młodszą jestem spokojna wiem że będzie się cieszyć. Mąż mówi że przeżywam na wyrost. No cóż zobaczymy po 04 listopada

reklama
Ja wątpię że tak wcześnie można czuć ruchy :) ja od początku mam takie uczucie jakby na ruchy ale to pewnie jelita.
Ja też raczej wątpię ;) ja też czuję i bombelki i "pukanie" ale myślę że to jelita raczej ;) w pierwszej ciąży dopiero w skonczonym 19tygodniu poczułam pierwsze ruchy. Młody bezblednie trafial w pęcherz [emoji1787][emoji1787] az chciałam na ip jechać

Ja byłam już na zakupach z moją małą. Rosołek dzisiaj na obiad ugotuję bo coś mi kichać zaczęła. Ta pogoda straszna.

No to mogłaś mieć jednak baby blues :) Nie ogranicza się on tylko i wyłącznie do stosunków do dziecka, ale też do siebie, innych członków rodziny. Ja też w małej byłam zakochana i jej nie odrzuciłam, ale miałam problem z nastrojem właśnie.
Mój w poprzedniej ciąży był przy każdym usg praktycznie. Teraz idzie na UsG prenatalne i potem chce już chodzić na wizyty :)

U mnie było identycznie. W synku byłam zakochana od pierwszej chwili i go nie odrzuciłam, ale nie radziłam sobie z nastrojami i z samą sobą.

Dużo zależy też od łożyska. Jeśli jest na tylnej ścianie, to ruchy można poczuć szybciej.

Dziewczyny z łożyskiem na przedniej ścianie podobno odczuwają ruchy jeszcze później. W pierwszej ciąży nawet w okolicach 22tc w drugiej w ok. 19tc. Z tym, że nie jestem lekarzem, takie informacje dostałam od lekarki, że do 15 tc (w drugiej ciąży lub bliżniaczej) oraz do 17 tc w pierwszej nie ma szans poczuć ruchy. Najlepiej zapytać swojego lekarza.

Ja przeziębiona, leżę w łóżku i bolem głowy i zatkanym nosem. A zaraz listopadowy weekend. Czy wasi mężczyźni byli z Wami na USG prenatalnym albo się wybieraja?
nie, siedzial w domu z corka. Wezme go chyba dopiero na polowkowe. No ale ja jestem z tych co wola byc same na wizytach wiec to indywidualna kwestia :)

reklama
Ja w drugiej ciąży czułam lekkie ruchy od 12 tc, ale lekarka w Pl w 14tc (skorzystałam, że byliśmy tydzień w Polsce i byłam prywatnie u ginekologa) powiedziała, że nie ma szans poczuć ruchów tak wcześnie. Bardzo wyczulone kobiety ewentualnie z ciążą mnogą poczuć w drugiej lub kolejnej ciąży ruchy ok 15 tc reszta ok 17-19. Przy pierwszej ciąży między czuć ruchy 17-22 tc. I rzeczywiście jak poczułam w 17 tc to było zupełnie coś innego. Na pytanie co w takim razie odczuwam powiedziała, że to przez zmiany hormonalne w ciąży, rozciąganie macicy i zmienioną prace narządów w tym czasie można mieć takie odczucia. Podobno dziecko jest jeszcze na tym etapie zbyt malutkie i słabe, aby można było je poczuć. Ja jednak pomimo tego co usłyszałam lubiłam myśleć, że to ono.
W pierwszej ciąży ruchy poczułam w 19 tygodniu, dlatego wydawało mi się, że teraz to niemożliwe. Zobaczymy z czasem co to będzie...

Do góry