reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

Ja mam wizytę 15 kwietnia, jak kilka z Was :) Wtedy mam mieć pobrany GBS (w dwóch poprzednich ciążach miałam dodatni więc najpewniej i teraz tak będzie) i zobaczę, czy dr coś zleci jeszcze z badań, ale pewnie tak, bo moczu i morfologii nie robiłam już 2 miesiące. Poza tym trzeba mieć chyba kilka aktualnych badań z ostatniego trymestru do szpitala (WR, HBS itd.). To będzie 35+3 na wizycie, 3 tygodnie później cięcie, więc ciekawa jestem czy to już będzie ostatnia wizyta i potem zobaczymy się z dr dopiero w szpitalu, czy jeszcze mi wizytę umówi.

reklama
Ja mam wizytę 15 kwietnia, jak kilka z Was :) Wtedy mam mieć pobrany GBS (w dwóch poprzednich ciążach miałam dodatni więc najpewniej i teraz tak będzie) i zobaczę, czy dr coś zleci jeszcze z badań, ale pewnie tak, bo moczu i morfologii nie robiłam już 2 miesiące. Poza tym trzeba mieć chyba kilka aktualnych badań z ostatniego trymestru do szpitala (WR, HBS itd.). To będzie 35+3 na wizycie, 3 tygodnie później cięcie, więc ciekawa jestem czy to już będzie ostatnia wizyta i potem zobaczymy się z dr dopiero w szpitalu, czy jeszcze mi wizytę umówi.
WR HBS itp. mam z września badania z początku ciąży więc już ich nie robię ...tylko GBS i jak już idę to zrobię mocz i morfoligie

U mnie wizyta 17.04 i pobranie gbs. We wtorek udało mi się zrobić badania mocz, morfologia, hiv, toxo i jeszcze jakieś 2. A wcześniejszą wizytę miałam 20.03 i wtedy był to początek 33 tyg. Mój mały nie był obrócony główka. Teraz wizyta w 36+1, ale na NFZ i bez USG. Jeszcze planowo USG 26.04 prywatnie, to już będzie 37+4 i wtedy się okaże czy mały sie dobrze ułożył. A może już na wizycie 17.04, ale to tylko przez badanie bez USG wtedy, a lekarz chcę jeszcze sprawdzić wage i ile wód płodowych. A i ja będę spokojniejsza. A po weekendzie majowym 39tc już w trakcie więc mogę rodzic, ciąża będzie donoszona. Termin z USG 14.05, z OM 16.05. Chciałabym próbować SN ale to nie jest zależne tylko odemnie. Jeżeli CC to raczej przed 10.05.

Ile wcześniej u Was przed terminem macie planowane CC?

Zastanawiam się też ile brać podkładów poporodowych i szt pieluszek jednorazowych dla maluszka. Sporo rzeczy trzeba zabrać ze sobą i uzbierała się wielką torba z rzeczami, a i waży trochę. Myślę ile mi będzie potrzebne. Doświadczone mamy jak u Was było z tym przy poprzednich porodach. Ile czego brać.? Wiem że jest możliwość aby mąż podał paczkę, ale czy tak będzie. Dla maluszka zabieram ubranka W razie W choć szpital daje swoje. Ale wolę mieć i na wyjście jakby jednak nie dało rady podać paczki. Ubrania dla siebie to te co w nich pojadę Mąż tylko fotelik by przywiozl w dniu wypisu.

Ostatnia edycja:
Tak czytam Wasze historie i aż mi się włos na głowie jeży! Chwała, że mam takiego lekarza, co nie przestał przyjmować, materiał już pobrał, wyniki z GBS mam, ale w sumie robione gdzieś w 33 tc. Teraz się zastanawiam czy nie za wcześnie. No ale to w końcu lekarz, muszę komuś zaufać.
Chociaż z drugiej strony, mówił abym już ani morfologii ani moczu nie robiła na ostatnie spotkanie tj 38 tc. Trochę sie boje nie robić tych badań, bo ja mam często problemy z moczem i zapaleniem i hemoglobiną. Zresztą muszę też kontrolować TSH, więc i tak muszę iść... na szczęście u nas w laboratorium, wspuszczają po 2 osoby i ja mam pierwszeństwo. Biorę numerek i mi krew pobierają, płacę i wychodzę. Wszystko trwa maksymalnie 15 minut od auta do auta :) także pod tym względem cieszę się, że Katowice dają radę. :)

A kiedy robiłaś ostatnio badania w lab.?

Ile wcześniej u Was przed terminem macie planowane CC?

Zastanawiam się też ile brać podkładów poporodowych i szt pieluszek jednorazowych dla maluszka. Sporo rzeczy trzeba zabrać ze sobą i uzbierała się wielką torba z rzeczami, a i waży trochę. Myślę ile mi będzie potrzebne, z czego można by było. Doświadczone mamy jak u Was było z tym przy poprzednich porodach. Ile czego brać.? Wiem że jest możliwość aby mąż podał paczkę, ale czy tak będzie. Dla maluszka zabieram ubranka W razie W choć szpital daje swoje. Ale wolę mieć i na wyjście jakby jednak nie dało rady podać paczki. Ubrania dla siebie to te co w nich pojadę Mąż tylko fotelik by przywiozl w dniu wypisu.
U mnie w szpitalu w którym chce rodzic jest lista co należy wziasc i ile sztuk 🙂

U mnie w szpitalu w którym chce rodzic jest lista co należy wziasc i ile sztuk 🙂
U mnie właśnie nic nie pisza co i ile brać. Wiem od znajomych, od lekarza prowadzącego info i jak byłam na oddziale. 5 dni obserwowałam i pytałam położnej. Ale ile mi pójdzie pieluszek czy podkład nie wiem bo to moje pierwsze maleństwo. A ja jestem taka, że mimo można podać paczki jestem spokojna jak mam przy sobie od razu wszystko co mi będzie potrzebne 🙈🙉

Za Wasza radą kupiłam też butelkę Dafi, aby nie myśleć że trzeba targać nie wiadomo jaka ilość wody ze sobą. Spójnie wezne jedna butelkę 1,5 l a potem się zobaczy.

Ja na ostatnie badania idę 17go. Będę wtedy w 35+0 i akurat będę miała wymaz. Potem wizyta w 36+3, mam nadzieję, że ostatnia. Też się cieszę, że mój lekarz przyjmuje normalnie, aczkolwiek chodzę do poradni do prywatnego szpitala (ale na NFZ) i po korytarzu widać, że inni specjaliści poza ginekologiem, nie przyjmują...

Pojawiły mi się pleśniawki na języku 🤭 Co ta ciąża robi z organizmem 😲 Dobrze, że są preparaty bez recepty dla kobiet w ciąży, to sobie przemywam, bo ten niesmak w ustach był okropny 😜

Walizki nie mam jeszcze spakowanej, ale u mnie dopiero 34+0, planuję po wizycie u lekarza za 2 tygodnie... Może nie będzie za późno 😂😂😂

Ja na ostatnie badania idę 17go. Będę wtedy w 35+0 i akurat będę miała wymaz. Potem wizyta w 36+3, mam nadzieję, że ostatnia. Też się cieszę, że mój lekarz przyjmuje normalnie, aczkolwiek chodzę do poradni do prywatnego szpitala (ale na NFZ) i po korytarzu widać, że inni specjaliści poza ginekologiem, nie przyjmują...

Pojawiły mi się pleśniawki na języku 🤭 Co ta ciąża robi z organizmem 😲 Dobrze, że są preparaty bez recepty dla kobiet w ciąży, to sobie przemywam, bo ten niesmak w ustach był okropny 😜

Walizki nie mam jeszcze spakowanej, ale u mnie dopiero 34+0, planuję po wizycie u lekarza za 2 tygodnie... Może nie będzie za późno 😂😂😂
U mnie przychodnie na nfz i tylko gin przyjmuje i chirurg. Laboo czynne dla pilnych przypadków. Z tego też powodu mnie w pondz odesłali i jeździłam do prowadzącego lekarza tak gdzie robi usg aby mi napisał na skierowaniu że na cito i pilne badania. Szczęście moje że jest tam tylko w niedz i pondz, a to był pondz.🤦 W ciąży wiadomo że są ważne z no ale musi jak byk pisać.🙈 Do przychodni wpuszczają w rękawiczkach i masce. Do laboo aby wejść czekałam w kolejne przed drzwiami przychodni aż ktoś inny wyjdzie z laboo. Pojedynczo wpuszczał ochroniarz. Jeszcze musiałam mu pokazać że mam skierowanie na badanie i że są pilne. Za tydz wizyta i kurde i imienia nazwiska z listy zapisach będą wpuszczac czy co 🤷

U mnie 35+2 i torba spakowana od jakiegoś tyg. Jeszcze pewnie nie raz będę w niej"grzebać" co tam jest i czy wszystko 🙉

Ostatnia edycja:
reklama
U mnie właśnie nic nie pisza co i ile brać. Wiem od znajomych, od lekarza prowadzącego info i jak byłam na oddziale. 5 dni obserwowałam i pytałam położnej. Ale ile mi pójdzie pieluszek czy podkład nie wiem bo to moje pierwsze maleństwo. A ja jestem taka, że mimo można podać paczki jestem spokojna jak mam przy sobie od razu wszystko co mi będzie potrzebne 🙈🙉

Ja wzięłam jedno opakowanie pieluszek 35 szt, a sobie podkładow 30 i 4 na łóżko.

Do góry