reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Dzień dobry! :)
Dzisiaj mam w planach spakować torby do szpitala, dla siebie i małej 😍
Koszule mam lupoline i estiq dla kobiet ciężarnych, ale weźcie tez leginsy czy krótkie spodenki i koszulki - szczególnie przed porodem, często robią Ktg i wtedy nie swieci się pupą :D

w pierwszej ciąży przytyłam 11kg (49-60kg), teraz mam 7,5 na plusie (47-54,5kg) coś mi kwarantanna domowa nie służy :(

reklama
Moje drogie, ja już 13, 5 kg na plusie, a jeszcze 2 miesiące przede mną. W ostatnim tygodniu przytyłam 1kg 😲🙈 Jak tak dalej będę tyć, to dobiję do 22 kg 🙊

Czuję się w miarę dobrze, tzn. dzisiaj. Bo wczoraj zdychałam w łóżku, bo nawet oddychanie mnie męczyło 😂
Niestety z przykrością odkryłam, że ledwo mieści mi się stopa w klapki prysznicowe, do szpitala wezmę klapki męża chyba 😜

Ogólnie nie wysiedzę długo, bo zaraz bolą mnie plecy, więc głównie poleguje na raz na jednym, raz na drugim boku. Jak poleżę dłużej na lewym, to zaraz boli mnie żołądek, a jak na prawej to boli mnie staw biodrowy z kością udową 🤪 Najgorzej jest w nocy, bo muszę wstać z łóżka, by się przekręcić, bo jak próbuję się obrócić na leżąco, to dostaję skurczu mięśni brzucha...

Mały ma co raz więcej sił i mniej miejsca, więc jak się rusza, to czuje go intensywniej. Czasami tak się wypina, że podskakuję ze strachu 😜

Co do koszuli do porodu zamówiłam sobie z apteki jednorazową, pod spodem będę miała starą koszulkę na ramiączkach, której nie będzie mi szkoda potem wyrzucić. I wezmę sobie jeszcze leginsy, gdyby poród trwał w nieskończoność, żeby tyłkiem nie świecić 😂😂😂

U mnie dzisiaj zimno i pochmurno, wczoraj pruszyło odrobinę śniegiem 😳😬 Najmilej było we czwartek, ciepło i słoneczko. Wzięłam krzesło na balkon i posiedziałam pół godziny ❤️

Nie mam problemów z siedzeniem w domu, bo już od 6 tygodni leżę, więc idzie się przyzwyczaić 😉

Dziewczyny, ile pakujecie koszul do szpitala? ;)

Ja planuję dwie.

Dzień dobry! :)
Dzisiaj mam w planach spakować torby do szpitala, dla siebie i małej 😍
Koszule mam lupoline i estiq dla kobiet ciężarnych, ale weźcie tez leginsy czy krótkie spodenki i koszulki - szczególnie przed porodem, często robią Ktg i wtedy nie swieci się pupą :D

w pierwszej ciąży przytyłam 11kg (49-60kg), teraz mam 7,5 na plusie (47-54,5kg) coś mi kwarantanna domowa nie służy :(
Z tymi leginsami to nie do końca, ja miałam majtki i położna kazała zdjac bo oprócz ktg sprawdzali co chwilę rozwarcie, lewatywa i swiecilam tylkiem przed położna i lekarzem, ale oni to chyba mają na codzień 😉
U mnie 8kg na plusie i mimo tego że nakaz leżenia to waga stoi🤔
U mnie na stronie szpitala napisali że 2 koszule, ale ja biorę 3 bo pamiętam po pierwszym porodzie że szybko przesiąkłam i zaplamilam, a teraz nie wiadomo jak będzie z podaniem jakichkolwiek rzeczy przez partnera, to wolę spakować jedna więcej.

Ja mam trzy i myślałam nad jeszcze jedna ale chyba tyle wystarczy. Leginsy i koszulke tez wezmę na wszelki wypadek bo o ile mnie nie weźmie nagle to może do porodu minie dzień albo dwa.
Co do wagi to ja mam +7 , w ostanie dwa tygodnie doszło jakies 1,5 kg , teraz to chyba będzie z górki 😛 ,Z synem przytyłam 12, teraz może tez nie przekroczę tej wagi.
Jutro mam wizyte, zaraz zadzwonię czy nie odwołana ale i tak muszę miec przedłużenie zwolnienia i receptę na luteinę.
ps, dzwoniłam, wizyta nie odwołana, bardzo się cieszę 🙂🙂

Też polecam wziąć leginsy, czy jakiś dół + podkoszulki np męża <3 , sama się przekonałam, że na ktg jest cieplej i wygodniej w takim ubraniu. A zawsze można mieć też piżamkę i szybko założyć leginsy. :)
Ja chce wziąć 3 koszule. Na pewno jedna typowo do porodu, które nie będzie miałam rozpinań żadnych i będzie po prostu koszulą do spania, jedną mam z rozpinanymi bokami na piersi, i jedną bym chciała jeszcze dodtkowo rozpinaną na środku, na guziki. :) Bo chyba, ze któraś z Was robi kangurowanie, to położne polecają taką rozpinaną od szyi do pępką. :)
Też myśle, nad spakowaniem siebie i Malutkiej w końcu w torbę. Tylko problem mam taki, ze chce się spakować w torbę na kółkach a ją czesto bierzemy jak jedziemy do rodziców... więc mma konflik, a w dobie wirusa, to najlepiej mieć na kółkach, bo położne to wszystko noszą. :) zadowolona położna i personel to lepsza osługa :D

Ja nie biorę żadnej w szpitalu mam ile chce taki plus "zagranicy" w tym wszystkim, chociaż i tak przeraża mnie fakt że będę musiała dzwonić po karetkę jak się zacznie bo mąż z synkiem musi zostać, ale po 24h planuje wyjść jesli bedzie ok takze tak 🤪 za to biore pampersow dużo i wkładek laktacyjnych i smoczek bo niektóre położne krzywo patrzą jak dziecko za dużo kupek robi i ciagle przychodzi się po pampersy, ktore i tak nam sie naleza bez ograniczeń . Smoczek biore bo przy pierwszym mleko dostalam dopiero na 4 dobę i bardzo się meczylam z malym, a nie chciałam do smoczka uczyć, teraz mam to gdzieś liczy się nasz komfort ...
Jutro DHLem rodzina spróbuje mi wysłać nosidełko, szumisia kilka pieluch i koszule do karmienia ale do domu w nocy są bardzo przydatne... Jak im się uda to spróbuja po Wielkanocy wysłać wozek i łóżeczko i moge rodzić 🤣🤣🤣🤦‍♀️

A ja tak bardziej z ciekawości, jak robocie z kosmetykami? Co bierzecie i w ile?
Niby zarezerwowalam sobie Niebieskie Pudełko u siebie w szpitalu, ale wiadomo lepiej mieć coś ze sobą
Myślalam nad kosmetykami w wersji próbek, bo to i mało zajmuje miejsca.

A ja tak bardziej z ciekawości, jak robocie z kosmetykami? Co bierzecie i w ile?
Niby zarezerwowalam sobie Niebieskie Pudełko u siebie w szpitalu, ale wiadomo lepiej mieć coś ze sobą
Myślalam nad kosmetykami w wersji próbek, bo to i mało zajmuje miejsca.

Ja mam dwa mydła : szampon i do ciała. Szczoteczka i pasta do zębów i lanoliny ma sutki i balsam do ust. Nic więcej nie biorę dla
Siebie

reklama
Ja dla siebie z kosmetyków biorę szampon, mydło, płyn do higieny intymnej, balsam do ciała, pomadkę do ust, krem na brodawki, dezodorant w kulce, szczoteczka, pasta do zębów.
Oczywiście większe rzeczy planuję przelać do mniejszych buteleczek, są do kupienia np. w Rossmanie.

Oprócz tego obowiązkowo wkładki laktacyjne, podpaski, majtki jednorazowe, ręcznik papierowy - do wycierania miejsc intymnych po porodzie SN, podkłady - nie tylko dla maluszka, ale i dla mnie.
W szpitalu pewnie są, ale ja lubię być samowystarczalna 😜

Dla małego kilka ubranek wezmę, kocyk, paczkę pieluch jednorazowych (w domu będziemy używać wielorazówek), 2-3 tetrowe, smoczka nie planowałam, ale pomyślę nad tym, zwłaszcza jak nadal nie będzie odwiedzin, żeby w razie wu nie zwariować ze zmęczenia. Laktator też biorę, oprócz tego szlafrok, 2 ręczniki, klapki pod prysznic, wspomniane 2 koszule do karmienia, jedna do porodu, koszulkę na ramiączkach, leginsy, ubranie na wyjście będzie takie same, jak w tym czym przyjdę, a i woda jeszcze, 3 butelki, trochę jedzenia w stylu wafle kukurydziane, batoniki wieloziarniste, banany. Należę do głodomorów, na szpitalnym jedzeniu nie wyżyję 😜

A i nie mam walizki na kółkach, biedne położne. Nie polubią mnie 🙈

Do góry