reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

reklama
Cześć dziewczyny :)

@paula8907 nie wiem czy się to zalicza do zespołu niespokojnych nóg ale mnie tak bolą kolana w nocy że się wybudzam 🙄
Ehh i ta zgaga 😤 gdyby nie to, to moją ciąże nazwałabym idealną 😅 bo o dolegliwościach 1 trymestru już zapomniałam 😎

Ja jescze nie mysle o wyprawce. Tak strasznie sie boje ze zapesze. Mysle, ze jak dobrne do 30 tyg. to wtedy poczuje sie bezpiecznie. Narazie mnie pech prześladuje....rwa kulszowa. Praktycznie nie mogę chodzic. W dodtaku cos sie z szyjka zaczelo dziac i co tydzien musze robić usg. Narazie 25 tc.

Jak sobie radzisz z rwą? coś Ci pomaga? mnie właśnie dorwała, ledwo się ruszam. Chodzę tylko do toalety, a i tak chce mi się płakać z bolu. Zawsze była m bardzo aktywna, a teraz od tego leżenia i bólu dostaję świra. Jestem teraz w 26 tc, czy to możliwe, że dzidzia naciska jakiś nerw? strasznie się boję, że tak już będzie do końca. Jeszcze mieszkam na 3 piętrze bez windy, czuję się uwięziona w mieszkaniu ;(

Jak sobie radzisz z rwą? coś Ci pomaga? mnie właśnie dorwała, ledwo się ruszam. Chodzę tylko do toalety, a i tak chce mi się płakać z bolu. Zawsze była m bardzo aktywna, a teraz od tego leżenia i bólu dostaję świra. Jestem teraz w 26 tc, czy to możliwe, że dzidzia naciska jakiś nerw? strasznie się boję, że tak już będzie do końca. Jeszcze mieszkam na 3 piętrze bez windy, czuję się uwięziona w mieszkaniu ;(
Mecze się z rwa. Lekarz powiedział ,że jedyne co mogę to rozgrzewać to miejsce termoforem.

Mecze się z rwa. Lekarz powiedział ,że jedyne co mogę to rozgrzewać to miejsce termoforem.
Czyli to samo co u mnie :/ ja sie trochę boje termofora, bo przegrzewanie też nie jest dobre :/ mi lekarka zaleciła, żeby pod prysznicem kierować strumień ciepłej wody na te miejsce i starać się rozciągać w miarę możliwości...

Zalezy od personelu/szpitala. Ja mieszkam w UK i nawet przy 8cm chcieli podac, tylko ze jak zobaczylam w jakim tempie to idzie to juz nie chcialam, bo 2,5h caly porod trwal. Przy kolejnym wywolywanym dostalam najpierw znieczulenie, a pol godziny pozniej oksytocyne.

Ja dzisiaj ide na USG i wizyte u konsultanta. Mam nadzieje, ze mala dobrze rosnie.
Co do bólu porodowego- słyszałam że można poprosić o znieczulenie. Dziewczyny, jak to jest? Czy jest jakiś moment kiedy nie można takiego znieczulenia dostać? Może to będzie dla Ciebie wyjście z tej sytuacji :)

Ja najbardziej boję się że mogę mieć cc :( niby jestem przygotowana na wszystko, bez względu na to jak będę się czuć, zgodzę się na wszystko by maluch urodził się cały i zdrowy jednak perspektywa rekonwalescencji przez 6 tyg wzwyż z malcem w domu jest dla mnie conajmniej przerażająca x.x

Dzwoniłam dziś do mojej Pani ginekolog ponieważ od wczoraj nie czułam kompletnie nic żadnych ruchów małego niestety jest na wyjeździe więc nie mogła mnie przyjść kazała mi iść do przychodni i zrobić ktg. Więc tak też zrobiłam zrobili mi ktg pani ktora je wykonywała pow że mam strasznie mały brzuch że cis jest nie tak po ktg weszłam do gabinetu z tym wynikiem zapis prawidłowy ale dał mi skierowanie na USG bo też mu się te brzuch nie podoba ....napisałam smsa do swojej doktorki ona oddzwoniła i pow żebym włączyła myślenie że skoro 26 lutego byłam na prenatalnych i lekarz nie stwierdził nic niepokojącego to nam się tego trzymać ....z tym że lekarz mi napisał ten termin eutrophia .....ja już zgupialam 😟 pow że dziecko może być małe w dniu narodzin takto wszystko inne jest w porządku ale co to znaczy że będzie jakimś karłem ja już chora jestem z tego wszystkiego 😫 nie wiem czy znowu iść do niego i pogadać o moich wątpliwościach już nie wiem co robić

Dzwoniłam dziś do mojej Pani ginekolog ponieważ od wczoraj nie czułam kompletnie nic żadnych ruchów małego niestety jest na wyjeździe więc nie mogła mnie przyjść kazała mi iść do przychodni i zrobić ktg. Więc tak też zrobiłam zrobili mi ktg pani ktora je wykonywała pow że mam strasznie mały brzuch że cis jest nie tak po ktg weszłam do gabinetu z tym wynikiem zapis prawidłowy ale dał mi skierowanie na USG bo też mu się te brzuch nie podoba ....napisałam smsa do swojej doktorki ona oddzwoniła i pow żebym włączyła myślenie że skoro 26 lutego byłam na prenatalnych i lekarz nie stwierdził nic niepokojącego to nam się tego trzymać ....z tym że lekarz mi napisał ten termin eutrophia .....ja już zgupialam 😟 pow że dziecko może być małe w dniu narodzin takto wszystko inne jest w porządku ale co to znaczy że będzie jakimś karłem ja już chora jestem z tego wszystkiego 😫 nie wiem czy znowu iść do niego i pogadać o moich wątpliwościach już nie wiem co robić

Ale eutrophia oznacza "normalny stan odżywienia - czyli maluch jest dobrze odżywiony, choć nie za duży, bez stwierdzonych odstępstw od prawidłowej budowy ciała", więc faktycznie chyba skoro miałaś dokładne USG i lekarz nie zobaczył nic niepokojącego, to nie masz się co martwić. Ja mam kilka koleżanek, które zawsze w ciąży miały małe brzuchy, naprawdę nieadekwatne do miesiąca ciąży. Wszystkie te dzieci są zdrowe. Po prostu to taka cecha osobnicza ;) Postaraj się zachować spokój :)

Ale eutrophia oznacza "normalny stan odżywienia - czyli maluch jest dobrze odżywiony, choć nie za duży, bez stwierdzonych odstępstw od prawidłowej budowy ciała", więc faktycznie chyba skoro miałaś dokładne USG i lekarz nie zobaczył nic niepokojącego, to nie masz się co martwić. Ja mam kilka koleżanek, które zawsze w ciąży miały małe brzuchy, naprawdę nieadekwatne do miesiąca ciąży. Wszystkie te dzieci są zdrowe. Po prostu to taka cecha osobnicza ;) Postaraj się zachować spokój :)
No nie nic nie było niepokojącego wszystko w normie wszystkie narządy prawidłowe itp. tylko to FL ciut poniżej normy i w komentarzu w badaniu była ta eutrophia a takto wszystko ok.

reklama
Nie chce w żaden sposób umniejszać pracownikom IP, ale oni często reagują nad wyrost w niektórych przypadkach. Wolą powiedzieć, że coś im się nie podoba, niż aby potem były do nich pretensje. Często też personel na IP nie jest przeszkolony z trudnych przypadków i u mnie przynajmniej często to były osoby bardzo młode. I też dwa razy mnie w błąd wprowadzili. Najpierw jak przyjechałam z krwawieniem koło 12 tc zaraz przed pierwszymi prenatalnymi powiedzieli, że coś im się nie podoba NT, ale go nie mierzyli i powiedzieli, że nie są os tego ale widać tutaj jakiś cień. To wystarczyło żebym całą noc na necie przesiedziała. Faktycznie poszłam na pierwsze prenatalne i lekarz też mówił, że NT jest koło 2,5 mm, a potem je poprawiłam bo były słabe warunki na poprzednich badaniach i słaby sprzęt i okazało się, że NT jest 1,6 mm i w normie. Drugi przypadek to jak przyjechałam z bólami brzucha, lekarka stwierdziła, że szyjka ma 3 cm, gdzie tydzień wcześniej na badaniu miała u mojego lekarza 4 cm. Kazała mi się szybko zgłosić do swojego lekarza i leżeć. No i poszłam na wizytę i okazało się, że szyjka ma nadal 4 cm.... sprzęt i doświadczenie robią różnicę. KTG jest w porządu, USG też, więc taki twój urok, że masz mniejszy brzuch i tyle.
Jak byłam tyle razy na IP, to przyszły dwie Panie na przyjęcie w Niedziele na poniedziałkową cesarkę i jedna miała taki brzuch, że myślałam, że zaraz pęknie :D a druga taki zgrabny brzusio idealny do zdjęć :D i obie w podobnym terminie. Kontorluj się częściej po prostu. Wypożycz sobie może z przychodni detektor tętna, albo zakup jakiś uzywany :)będzie taniej a na lekarzach zaoszczędzisz na pewno. :)

U mnie ciągle róznice w wieku brzuszka Malutkiej, nogi długie, brzuch chudy i na centylach to jest różnie rozmieszczone :) i każdy lekarz mówi, ze wszystko jest dobrze :D to nie jest książkowa dziewczynka, ale ja się urodizłam 59 cm i 3,5 kg, byłam długa i chuda :D możliwe, że Malutka u mnie też.
A twój może się tak układać, że po prostu nie czujesz go tak dobrze. Ja miałam ostatnio taki dzień gdzie Mała szalała i w nocy mnie budziła. A teraz dwa dni spokojniej.

Do góry