reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

1,8 to jest ok , ja miałam w I trymestrze ok. 2, potem mi zwiększyła dawkę na 125 erythroxu i spadło na 0,91 po jakiś 2 tygodniach i myślałam że za duża dawka ale ostatnio miałam 1,79 i zostaję na tej dawce. Bo podobno im starsza ciąża to tsh lubi wzrastać. Zobaczymy w lutym ile będzie.
A widzisz... to od tyg ciąży tez zależy... ok...
Bo już się zastanawiałam o co kaman.
Odczuwasz tę niedoczynność mimo leczenia? Tzn jakieś jej objawy?

Ostatnia edycja:
reklama
A widzisz... to od tyg ciąży tez zależy... ok...
Bo już się zastanawiałam o co kaman.
Odczuwasz tę niedoczynność mimo leczenia? Tzn jakieś jej objawy?

Nigdy nie miałam typowych objawów niedoczynności, ani nie tyłam ani nie miałam jakiegoś braku siły czy humoru, dowiedziałam się o niedoczynności przy ciąży którą straciłam w 2018 roku i możliwe że to przez wysokie tsh 🙁
Jak bierzemy lek cały czas i jest kontrola endokrynologa to będzie ok ;)

Ja mam też hashimoto a TY ?

Nigdy nie miałam typowych objawów niedoczynności, ani nie tyłam ani nie miałam jakiegoś braku siły czy humoru, dowiedziałam się o niedoczynności przy ciąży którą straciłam w 2018 roku i możliwe że to przez wysokie tsh 🙁
Jak bierzemy lek cały czas i jest kontrola endokrynologa to będzie ok ;)

Ja mam też hashimoto a TY ?
U mnie niedoczynnosc uaktywniła się w tej ciazy. W sumie ogółem mam straszne humory ale nie wiem czy to hormony, czy też wpływ tsh. 🙈 Tak jak juz wspominałam, pierwsza ciąża była miodzio w porównaniu do obecnej...🙈
Ja u endokrynologa nie byłam.. Gin przepisał mi tabletki. Hmmm może powinnam się wybrać.

U mnie niedoczynnosc uaktywniła się w tej ciazy. W sumie ogółem mam straszne humory ale nie wiem czy to hormony, czy też wpływ tsh. 🙈 Tak jak juz wspominałam, pierwsza ciąża była miodzio w porównaniu do obecnej...🙈
Ja u endokrynologa nie byłam.. Gin przepisał mi tabletki. Hmmm może powinnam się wybrać.

Moim zdaniem powinnaś iść, bo to nie tylko tsh ale inne badania , w ciąży przyjmą Cię na cito bez kolejki,
Ale masz dobry wynik, nie martw się , znalałam takie wartości w ciążu w necie i tak mi mówiła ostatnio moja endokrynolog:
Normy TSH dla kobiet w ciąży i wynoszą:

I trymestr - od 0,1 do 2,5 mIU/l,

II trymestr - od 0,1 do 3,0 mIU/l,

III trymestr - od 0,1 do 3,0 mIU/l.

Moim zdaniem powinnaś iść, bo to nie tylko tsh ale inne badania , w ciąży przyjmą Cię na cito bez kolejki,
Ale masz dobry wynik, nie martw się , znalałam takie wartości w ciążu w necie i tak mi mówiła ostatnio moja endokrynolog:
Normy TSH dla kobiet w ciąży i wynoszą:

I trymestr - od 0,1 do 2,5 mIU/l,

II trymestr - od 0,1 do 3,0 mIU/l,

III trymestr - od 0,1 do 3,0 mIU/l.
Inne badania, tzn?
O, dzięki za info :)

T4 przede wszystkim, T3, przeciwciała anty TPO, glukozę, ja miałam wapń całkowity badany, ferrytynę ostatnio i coś tam jeszcze , nie pamiętam już musiałabym poszukać w badaniach. Usg tarczycy też od razu żeby potwierdzić zapalenie tarczycy.
Może u Ciebie ta niedoczynność jest typowo ciążowa bo tak też podobno może być ;)

Inne badania, tzn?
O, dzięki za info :)
powinnaś iść do endokrynologa pomimo wszystko mi też tarczyca różnie wychodzi ostatnio miałam 4.20 ale znów spadła mi do 1,98 Co jest dobrze ale oprócz tego właśnie robiłam inne badania które wyszły mi dobrze ale muszę brać cały czas eutyrox50 i za 2 miesiące kontrola lepiej iść sprawdzić czy wszystko jest wporzadku ☺

Dziewczyny mam pytanko na co Wy patrzycie na termin porodu czy dni ciąży na OM czy na badanie z usg jak wam wychodzi ?
Z mojego doświadczenia wiem ,że nie ma.co.patrzec ani na om , ani na USG jeśli nie ma dużej rozbieżności. W pierwszej ciąży miałam termin om 09.09. z USG 29.08 a urodziłam 19.09. wiec teraz jeśli dane mi będzie rodzić , nie będę sugerowała się żadnym terminem ;) jak będzie chciało to wyjdzie 😁

Mnie tak mdłości wczoraj męczyły ,że nie byłam w stanie nic robić.

W domu obecnie bałagan , ale na ogół staram się ogarnąć. Ja wizytę mam we wtorek info będzie 27+5 . Prenatalne też mi doktorka zrobi na kolejnej wizycie , pewnie na początku marca.

reklama
Dziewczyny, które mają niedoczynnosc tarczycy. Jak u Was z wynikami? U mnie skaczą... Na początku miałam 2,6 i dostałam letrox 50. Zaczęło spadać stopniowo, miesiąc temu miałam już 0,7 a dziś 1.8 przy tej samej dawce lęku. Czy normalne jest takie zróżnicowanie?
U mnie strasznie skaczą wyniki. Aż mnie do zaczyna denerwować. Przed ciazami już się leczylam z kilka lat i było ok. Organizm przyzwyczajony do dawek leku. Ale ciąża to co innego 😂 przy każdej ciąży z umiarkowanego TSH koło 1.5 zawsze skacze mi do 3.8 . Potem muszę szybko zbijac.
Ja przyjmuje obecnie Leteox 75 i 88 3 razy w tygodniu. Wczoraj robiłam obciążenie glukoza i zrobiłam sobie TSH i ft4. I mu mojemu zdziwieniu znowu TSH wyskoczyło na 2.19 A ft4 spadło na 0.65 (min. 0.90). Z tego co mi dwóch endokrynologow mowilo ważny jest czynnik ft4. I sama nie wiem co zrobić bo biorąc ta sama dawkę od II trymestru wszystko było w normie. Więc na to wyglada że zapotrzebowanie wzrasta. ;) wizytę mam za 2 tygodnie dopiero.

Do góry