Mi też czasami tak stwardnieje brzuch jak się na wznak położę też się zastanawiałem czy tak ma byćJa byłam wczoraj u swojego ginekologa mówiłam mu, że mi dziwnie brzuch twardnieje ☹ kiedy położyłam się do usg też mi się tak zrobilo a on dotknął i powiedział, że wszystko miękkie i to takie wrażenie jest ale jest ok macie tak? Czy to dzieciaki tak się rozpychają? Mam tak zawsze kiedy kładę się na plecach
Mała była odwrócona plecami i tylko kręgosłup i pupę widziałam jak bym chciała płeć poznać to nic z tego
reklama
Madzik1000
Fanka BB :)
A co do ruchów to powiedział, że dziecko jest na tyle małe, że ruchy mogą być mało wyczuwalne w tych tygodniach
Charlotte21
Ja zaczęłam dzisiaj 23t0d i mam termin na 8 maja. To moja trzecia ciąża. Ale dwie poprzednie poronione w styczniu i czerwcu 2019 na przełomie 8/10 tc. I można powiedzieć że to moja pierwsza ciąża z odvzuwalnymi ruchami dziecka. I Malutka czuje bardzo intensywnie. Pierwsze bulgotanie poczułam w 18 tc po usg. Wtedy nie byłam jeszcze pewna ale potem już wiedziałam że to było to. ja czasem mam wrażenie że córka to mnie drapie od środka takie podskoki. Więc jeżeli się martwisz to powiedz to lekarzowi. A może po prostu dziecko jest mniej ruchliwe i jużA kiedy u Was pojawiły się brzuszki dziewczyny ? Bo mi się zaczął 22 tydz ale brzuszka nie ma ( jedynie biodra mam szerokie ) natomiast po mnie nie widać tego 5 miesiąca i tak myślę czy to ma związek też z tym że mało odczuwam ruchy małego ??
Charlotte21
Warto zamienić żelazo w tabletkach w to do picia. Ja jeszcze przed ciaza miałam czasem anemia z niedoboru żelaza i brałam tardyferon. Ale on powoduje straszne zaparcia. Więc go nie chciałam. Pije teraz FeroplexWłaśnie odebrałam wyniki... Mimo przyjmowania dwóch tabletek żelaza dziennie wciąż hemoglobina wynosi 11,8 :/
Anipul
Ooo dobrze wiedziećWarto zamienić żelazo w tabletkach w to do picia. Ja jeszcze przed ciaza miałam czasem anemia z niedoboru żelaza i brałam tardyferon. Ale on powoduje straszne zaparcia. Więc go nie chciałam. Pije teraz Feroplex
A jak ze smakiem żelaza?
Werka M
Aktywna w BB
Ja czułam już twardnienie w grudniu. Robiła mi się taka kulka. Na wizycie 12 grudnia powiedziała mi Pani dr odrazu że to normalne. Teraz oczywiście też mi brzuch twardnieje zwłaszcza rano i na wieczór. W ciągu dnia mniej.Ja byłam wczoraj u swojego ginekologa mówiłam mu, że mi dziwnie brzuch twardnieje ☹ kiedy położyłam się do usg też mi się tak zrobilo a on dotknął i powiedział, że wszystko miękkie i to takie wrażenie jest ale jest ok macie tak? Czy to dzieciaki tak się rozpychają? Mam tak zawsze kiedy kładę się na plecach
Mała była odwrócona plecami i tylko kręgosłup i pupę widziałam jak bym chciała płeć poznać to nic z tego
K
karo88*
Gość
Ja dziś idę do mojej Pani ginekolog bo zwariuje nie spałam całą noc a nic nie mogę jeść wiem że to szkodzi malenstwu ale poptostu chyba za bardzo się przejmuje ... Otóż pisałam już wcześniej dziewczyny że 23 grudnia miałam polowkowe i też znów miałam wyliczone Tr21 które badanie podstawowe 1:596 a skorygowane to 1:1608 lekarz mi nie pow ze muszę robić dalsze badania bo jego zdaniem powinnam urodzić zdrowe dziecko natomiast poprosiłam znajoma która ma ginekologa w rodzinie i on pod że podstawowe ryzyko jest wysokie i powinnam zrobić badania jestem w szoku bo nie wiem kogo sluchac gdyż na pierwszym usg też wszystkie trisomie miałam dobre nie było żadnych zastrzeżeń
Charlotte21
Wysokie ryzyko, ze względu na podstawie testu Papa, będzie wynikało też z wieku. Już kiedyś na którymś wątku o tym było. Pani dr na prenatalnych opowiedziała mi historię dwóch kobiet. Jedna 22 lata, druga 36 lat. Każda ma dobre USG, Nie widać nieprawdiłowości i młodszej dziewczynie ryzyko wyszło 1: 30 000 a starszej 1:500. Także dużo zależy od wieku. No i od wyniku Papa. Ja miałam sytuację, że na prenatalnych w 12tc ryzyko miałam 1:104, poprzez mój wiek (29 lat / 2019 r) oraz NT 2,5 mm. Ale coś nie dawało mi spokoju i poszłam powtórzyć badania, bo lekarz miał problemy zobaczyć cokolwiek u Malutkiej. Powtórzyłam badania w 12t4d u innych specjalistów i okazało się, że NT jest 1,6 mm. i wszystko ok, Papa wyszła dobrze i od razu miałam obliczone inne ryzyko. Więc jak widzisz różnie się dzieje. Do minopunkcji bym nie podeszła, bo zawsze jest prawdopodobieństwo straty dziecka. Ale są testy SANCO i NIFTY ( któreś z nich jest nowsze), to badania genetyczne, któze dadza Ci 99 % wiedzy czy dziecko ma wady. Koszt to od 2,5 do 3 tys.Ja dziś idę do mojej Pani ginekolog bo zwariuje nie spałam całą noc a nic nie mogę jeść wiem że to szkodzi malenstwu ale poptostu chyba za bardzo się przejmuje ... Otóż pisałam już wcześniej dziewczyny że 23 grudnia miałam polowkowe i też znów miałam wyliczone Tr21 które badanie podstawowe 1:596 a skorygowane to 1:1608 lekarz mi nie pow ze muszę robić dalsze badania bo jego zdaniem powinnam urodzić zdrowe dziecko natomiast poprosiłam znajoma która ma ginekologa w rodzinie i on pod że podstawowe ryzyko jest wysokie i powinnam zrobić badania jestem w szoku bo nie wiem kogo sluchac gdyż na pierwszym usg też wszystkie trisomie miałam dobre nie było żadnych zastrzeżeń
Jeżeli ma Cię to uspokoić to zrób. Ja byłam od krok aby go wykonać. Ale mąż mnie przekonał, że nie ma sensu, skoro i tak nie podjelibyśmy się nigdy terminacji ciąży. A im dalej jestem w ciązy to inne lęki. Wczoraj nie mogłam spać w nocy bo przeczytałam na forum, że dziewczyna poszła na usg w 24 tc i okazało się, że dziecko ma wady. :O a ja nie miałam pojęcia, że potem też coś może wyjść i mnie taki strach wziął, że nie mogłam sobie poradzić. Także różnie jest z nami
Na forum są dwie dziewcyzny, któze miały bardzo wysokie ryzyko trisomi 21 a mają zrowe dzieci. Są też przypadki,ze wszystkie badania super a dziecko rodziło się chore... No nie ogarnie się tego. Ale jeżeli ma Ci to pomóc to zrób badania
Charlotte21
Fuuuu. Słodkie, że nie wiem co. W sumie smakuje jak taki dziwny syrop. Na początku mnie cofało, ale że przed ciążą piłam go już 2 miesiące to jestem przyzwyczajona U mnie zawsze wszystko lepiej się wchłania jak mam do picia. Może taki urokOoo dobrze wiedzieć
A jak ze smakiem żelaza?
reklama
Madzik1000
No właśnie taka kulkaJa czułam już twardnienie w grudniu. Robiła mi się taka kulka. Na wizycie 12 grudnia powiedziała mi Pani dr odrazu że to normalne. Teraz oczywiście też mi brzuch twardnieje zwłaszcza rano i na wieczór. W ciągu dnia mniej.
Podziel się: