reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Bardzo szybko, gdyby było lato to w 8 tygodniu już bym nie ukryła 😉 dobrze że były swetry i żakiety więc udało mi się w pracy powiedzieć w 12 tygodniu i już spodnie ciążowe musiałam ubrać bo w moich ciasno 😲 nie przytyłam aż tak bardzo bo 2 kg ale brzuszek jest spory i nawet w kurtka zimowa odstaje 😮 byle do wiosny... W poprzednich ciażach bardzo dużo przytyłam w pierwszej 23 a w drugiej 18, było to 15 i 13 lat temu 😉
Ważę teraz 62 😉
To podobnie jak ja w pierwszej 20 kg teraz waze 63 i planuje 70 nie więcej w pierwszej mialam 75 jak rodzilam i ciężko mi było to zgubic mimo ze 13 kg zaraz po porodzie poszło to te 6 nadbagarzu juz zostało

reklama
Mi chyba zamiast w brzuch wszystko idzie w boczki i tyłek 🙈 a tak bym już chciała mieć upragniony brzusio 😂 a takie kopniaki od Waszych malenstw kiedy poczulyscie?

Właśnie odebrałam wyniki... Mimo przyjmowania dwóch tabletek żelaza dziennie wciąż hemoglobina wynosi 11,8 :/

Ja tez dzisiaj po polowkowych, dzieci rosna dobrze 430 i 450g, sa zdrowe. Ale szyjka, mimo ze dluga 4,5cm, to miekka i z lejkiem 😭 Mam sie zglosic na prenatalne do szpitala uniwersyteckiego i maja wtedy podjac tez decyzje czy zakladac pessar. Najgorsze, ze jestesmy tu sami, mam 4latka, którego trzeba zawiezc, oderac z przedszkola i cos ugotowac... A i tak mocno sie oszczedzalam, zero sprzatania, sportu itp...

To szacun jeśli chodzi o przytycie bo mi się już sporawo przytylo 😥 fakt nie należę do szczupłych i do grubszych osób taka pośrodku byłam.ale no nie wiem co mi się tak tyje....a co do brzucha pytam bo się dziwię martwię czy wszystko ok że to nie ma jeszcze 🙈 to moja pierwsza ciąża
To na pewno przez święta 😁 Też przytyłam, już +9... taki minus tego że nie muałam mdłości. I chyba wszystko poszło właśnie w brzuch bo w pracy wszyscy pytają czy niedługo rodzę...
Zaznaczam że to moja druga ciąża, w puerwszej przytyłam tylko 11kg(z czego 7kg zostawiłam w szpitalu) a brzuch długo nue był widoczny...

A ja się zwracam do Was z takim pytaniem na co ja mam patrzeć bo zgupialam Ryzyko podstawowe Tr21 podczas badania mam 1:596 natomiast ryzyko skorygowane Tr21 mam 1:1608 i które jest ryzyko dobre znaczy wysokie które niskie ktroryn mam się sugerować ???

A ja się zwracam do Was z takim pytaniem na co ja mam patrzeć bo zgupialam Ryzyko podstawowe Tr21 podczas badania mam 1:596 natomiast ryzyko skorygowane Tr21 mam 1:1608 i które jest ryzyko dobre znaczy wysokie które niskie ktroryn mam się sugerować ???
Oba są dobre - niskie:) O ile się nie mylę to ryzyko podstawowe to takie z samego wywiadu (wiek. itp.) a skorygowane to to wyliczone po badaniu ktore u ciebie jest jeszcze lepsze niz te pierwsze.
1:1608 oznacza, ze rodzi sie jedno chore dziecko na 1608 zdrowych. Wysokie ryzyko byloby gdyby bylo np 1:10 to by oznaczalo ze 1 dziecko chore na 10 zdrowych

reklama
Oba są dobre - niskie:) O ile się nie mylę to ryzyko podstawowe to takie z samego wywiadu (wiek. itp.) a skorygowane to to wyliczone po badaniu ktore u ciebie jest jeszcze lepsze niz te pierwsze.
1:1608 oznacza, ze rodzi sie jedno chore dziecko na 1608 zdrowych. Wysokie ryzyko byloby gdyby bylo np 1:10 to by oznaczalo ze 1 dziecko chore na 10 zdrowych
Dobrze mowisz skorygowane jest z badania a podstawowe z wieku pisze z zapytaniem bo lekarz i którego robiłam to usg nie skierował mnie na dalsze badania bo pow mi że dziecko powinno urodzić się zdrowe natomiast teraz ktoś mi pow że to badanie podstawowe jest że duże ryzko i powinnam zrobić dalsze badania i zgupislam.już 😞

Do góry