reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

reklama
Hej dziewczyny [emoji4] jestem tutaj nowa [emoji4] mam na imię Karolina jestem w pierwszej ciąży termin mam na 14 maja [emoji4] dokładnie dziś zaczął mi się 22 tydz i mam do Was takie pyta nie jak jest u Was z ruchami Waszych malenstw? Bo ja czuje bardzo rzadko i tylko takie delikatne "bulgotanie" trochę się martwię czy to normalne jeszcze w tym tyg ?
Może masz łożysko na przedniej ścianie? Co Ci wpisał lekarz w badaniu połówkowym? :)

Hej dziewczyny 😊 jestem tutaj nowa 😊 mam na imię Karolina jestem w pierwszej ciąży termin mam na 14 maja 😊 dokładnie dziś zaczął mi się 22 tydz i mam do Was takie pyta nie jak jest u Was z ruchami Waszych malenstw? Bo ja czuje bardzo rzadko i tylko takie delikatne "bulgotanie" trochę się martwię czy to normalne jeszcze w tym tyg ?
Może dlatego że to pierwsza ciaża wtedy później się te ruchy wyczuwa. Ja z synem to nie pamiętam od kiedy te ruchy czułam ale na pewno jeszcze na tym etapie nie bo brzucha nawet prawie nie miałam w piątym miesiącu.
Ja najbardziej czuję na wznak z ręką przyłożoną do brzucha, wieczorami to w każdej pozycji bo wtedy mały najbardziej szaleje :)

Łożysko mam na tylniej ścianie tak mam napisane... Niby niektórzy mi mówią że w pierwszej ciąży można je odczuwać późno ale martwię się tym bo nie zawsze je czuje i odczuwam jeśli coś czuje to jedynie takie delikatne bulgotanie nic więcej...

A może któraś z Was miała też taka sytuację 23 grudnia byłam na usg polowkowym wszystko dobrze oprócz tego że u małego ( będę mieć synka) wykryto delikatne poszerzenie miednuczek nerkowych lekarz pow mi że bardzo często zdarza się tak że przy 3 usg to poszerzenie może zaniknac lub po urodzeniu i małego tego nie będzie czy któraś z z Was również boryka się z takim problemem? Również podczas tego badania Lekarz wyliczył mi ryzyko Tr21 które wyniosło 1 : 1608 czym pow że nie mam się czym martwić bo powinien urodzić się zdrowy ( wszystkie ryzyka inne jak i to miałam normalnie robione na 1 usg) co i tym sądzicie może któraś z Was jest w podobnej sytuacji to jest ryzyko niskie czy wysokie

Czekanie w kolejce w sklepie to ja rozumiem, nie widać brzuszka jeszcze, nie każdy widzi, taka jest polityka sklepu.... ale jeśli mieszkasz w Polsce to kobieta w ciąży na badania ma pierwszeństwo zgodnie z ustawą a nie widzi mi się przychodni, jeśli nie respektują tego to należy zgłaszać takie przypadki do funduszu zdrowia😡 dotyczy również kobiet w połogu, kombatantów, dawców itd.
Ja naprawdę jestem spokojny człowiek i nie awanturuje się ale czekanie 2-3 h w kolejce to przesada. No chyba, że jedyny raz po glukozie 😉 Często siedzi się wśród chorych w takiej przychodni bo przecież nie wszyscy zdrowi i na badania....
Nie tylko my jesteśmy w ciąży czy później będziemy będą też kolejne kobiety, niech w końcu doczytają przepisy i się dostosują. Nie bez powodu ktoś je uchwalił 😉
Nie nie mieszkam w Pl, tam to bym raczej zwróciła na to uwagę. Właśnie siedzę w rejestracji mam nr 22 A dopiero 8 zarejestrowany. Tutaj to jest tylko dobra wola Pani sekretarki jesli szybciej puści. Oczywiście, że zdarzają się wyjątki i są ordynację, że kobieta w ciąży ma pierwszeństwo, ale ogólnie raczej nikt na to nie zwraca uwagi.

A może któraś z Was miała też taka sytuację 23 grudnia byłam na usg polowkowym wszystko dobrze oprócz tego że u małego ( będę mieć synka) wykryto delikatne poszerzenie miednuczek nerkowych lekarz pow mi że bardzo często zdarza się tak że przy 3 usg to poszerzenie może zaniknac lub po urodzeniu i małego tego nie będzie czy któraś z z Was również boryka się z takim problemem? Również podczas tego badania Lekarz wyliczył mi ryzyko Tr21 które wyniosło 1 : 1608 czym pow że nie mam się czym martwić bo powinien urodzić się zdrowy ( wszystkie ryzyka inne jak i to miałam normalnie robione na 1 usg) co i tym sądzicie może któraś z Was jest w podobnej sytuacji to jest ryzyko niskie czy wysokie
Ja ogólnie mam tak, że jak usłyszę od lekarza , że coś jest nie w porządku, ale może się wyrównać ide do drugiego to skonsultować jesli drugi mowi mi to samo wierzę w ich wiedzę. Jeśli maja dwa różne zdania staram się już coś z tym zrobić.

Czy są tu jakieś dziewczyny z Krakowa ? Zastanawiam się nad wyborem szkoły rodzenia i nie wiem co wybrać :( Słyszałyście coś może o szkole przy Ujastku? Mają fajną ofertę weekendową ale nie jestem pewna czy w jedne weekend ogarniemy z mężem wszytko co będzie potrzebne ;D

To niskie ryzyko. Ja mam na zespol downa 1:154 I w UK dalej uznaja to za male ryzyko. Nawet moj lekarz w pl powiedzial, ze coraz czesciej lekarze uznaja wysokie ryzyko jak jest ponizej 1:90

reklama
Wedlug
Według lekarzy jest to niskie ryzyko i bym się nie martwiła ale te badania nie są wiarygodne bo przy niskim ryzyku też się rodzą dzieci chore w Polsce przy ryzyku wysokim powiedzmy 1:300 zaleca się aminiopunkcje, która nie bada wszystkich chorób genetycznych czy wad tylko te podstawowe trisomie.
Nikt i nic nie da nam 100% gwarancji, że dziecko jest zdrowe. Ważne jest by robić usg. Bądźmy być dobrej myśli 😊
Ja miałam ryzyko trisomi 21 1:12, jestem po aminiopunkcji. Wynik kariotyp prawidłowy ale ciągle myślę czy ok☹️

Do góry