reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

To jest dziwne, bo ogólnie brzuch jest miękki, tylko w tych miejscach gdzie mnie rozpiera to czuje, że jest twardszy, choć ogólnie staram się go wtedy nie dotykać. Poronienia były w 5/6 tyg, wiem, że teraz jest dużo dalej, ale stres nadal jest. Marzy mi się choć 30 tydz 🙈
"twardy brzuch" to trochę skrót myślowy. cały brzuch nie twardnieje ale czuć napiętą(ściśniętą?) macicę czyli grubo poniżej pępka. macica w sumie i tak będzie zawsze wyczuwalna i twardsza niż reszta brzucha, w końcu są w niej wody i mały człowiek ale przy tym napięciu dodatkowo ją czuć.
no i teraz wracam do pytania które już tu kiedyś zadałam: czy to na prawdę źle jak się macica stawia/brzuch twardnieje/czuć napięcie? przecież każda z nas to ma, czytałam że to normalne że macica rozciąga się i pracuje, napina żeby przygotować się do porodu. póki to jest napięcie a nie skurcze to nie ma się co martwić. miałyśmy skonsultować z naszymi lekarzami, wysądować u jak największej ilości ;) ja się wybieram w środę i o ile z emocji nie zapomnę to wam zdam raport

reklama
zapiałam się na szkołę rodzenia w pierwszej ciąży. położna zapisywała jakoś po 30 tygodniu i akurat wtedy dostałam nakaz leżenia i wstawania tylko do toalety. wysłałam więc męża. mąż powiedział że wyszedł po 1,5h relaksowania się które bardziej go tylko denerwowało bo miał dużo na głowie a czasu mało. już go sobie tam wyobrażam jak do muzyki odgłosów natury ćwiczy spokojny oddech :D

Byłam przy 1 ciąży, kobieta tam mnie strasznie irytowała, albo ja jakąś nerwowa. I zrezygnowałam po 2 razach :p
Pytanie do mam, czy chodziła któraś z Was do szkoły rodzenia? dużo wyniosłyscie z tych zajęć? Warto chodzić na takie zajęcia czy może czytać jak najwięcej w domu na temat maluszka, rozwoju i opieki przy takim maluszku. Jakie macie zdanie na ten temat, opinie. Jak dawalyscie sobie radę z opieką zaraz po porodzie.

To jest dziwne, bo ogólnie brzuch jest miękki, tylko w tych miejscach gdzie mnie rozpiera to czuje, że jest twardszy, choć ogólnie staram się go wtedy nie dotykać. Poronienia były w 5/6 tyg, wiem, że teraz jest dużo dalej, ale stres nadal jest. Marzy mi się choć 30 tydz [emoji85]

Właśnie się pocieszam, że wczoraj na wizycie wszystko było ok przecież.
Ja robiłam badanie wolnego płodowego DNA i bardzo sobie chwalę. Jest dużo różnych testów, ceny też się mocno wahają, zależy jeszcze jaki pakiet się wybierze. Oak to się mówi, spokój nie ma ceny :)

Tak, mówi, żeby się nie martwić. Ja mam oszczędny tryb od początku praktycznie, bo cały czas krwawilam od 4-9 tyg, teraz już jest lepiej i mogę NAWET poprasować i zetrzeć kurze [emoji23] Też mam progesteron dopochwowy, dozować mogę według potrzeby, więc na razie mam 300mg i przez tydzień jeszcze mam zastrzyki, potem już tylko dopochwowo. A powiedzieli Ci dlaczego taksię dzieje? Czy to są skurcze przepowiadające?

M.in to że Macica rozciąga się szybciej niż w pojedynczej ciąży. To jest główny powód. Podobno ruchy dziecka również wywołują takie skurcze a u nas ruszają się 2 maluchy [emoji4]No i u mnie na pewno niedobór magnezu.

"twardy brzuch" to trochę skrót myślowy. cały brzuch nie twardnieje ale czuć napiętą(ściśniętą?) macicę czyli grubo poniżej pępka. macica w sumie i tak będzie zawsze wyczuwalna i twardsza niż reszta brzucha, w końcu są w niej wody i mały człowiek ale przy tym napięciu dodatkowo ją czuć.
no i teraz wracam do pytania które już tu kiedyś zadałam: czy to na prawdę źle jak się macica stawia/brzuch twardnieje/czuć napięcie? przecież każda z nas to ma, czytałam że to normalne że macica rozciąga się i pracuje, napina żeby przygotować się do porodu. póki to jest napięcie a nie skurcze to nie ma się co martwić. miałyśmy skonsultować z naszymi lekarzami, wysądować u jak największej ilości [emoji6] ja się wybieram w środę i o ile z emocji nie zapomnę to wam zdam raport

mnie to napinanie i rozpieranie jest bolesne. Po tym zazwyczaj pojawiają się kłucia dlatego spanikowalam w poniedziałek że z szyjka coś się dzieje i pojechałam. Na szczęście jest ok.

M.in to że Macica rozciąga się szybciej niż w pojedynczej ciąży. To jest główny powód. Podobno ruchy dziecka również wywołują takie skurcze a u nas ruszają się 2 maluchy [emoji4]No i u mnie na pewno niedobór magnezu.

A badasz sobie poziom magnezu? Biorę teraz 3x2 asmagu, ale nadal mam skaczące oko albo takie drżenie w ramionach, ale boję się brać więcej. Tu gdzie mieszkam zalecają brać cytryniany do 300mg na dzień, a ja przywoże z polski magnez lek i nie wiem czy to liczyć tak samo, czy brać zgodnie z tym co napisane na opakowaniu. W każdym razie ewidentnie średnio na mnie działa.
Mam nadzieję, ze jest tak jak piszesz i to po prostu wynik dwóch mieszkańców :) Po staram się zwracać na to mniejszą uwagę.

A badasz sobie poziom magnezu? Biorę teraz 3x2 asmagu, ale nadal mam skaczące oko albo takie drżenie w ramionach, ale boję się brać więcej. Tu gdzie mieszkam zalecają brać cytryniany do 300mg na dzień, a ja przywoże z polski magnez lek i nie wiem czy to liczyć tak samo, czy brać zgodnie z tym co napisane na opakowaniu. W każdym razie ewidentnie średnio na mnie działa.
Mam nadzieję, ze jest tak jak piszesz i to po prostu wynik dwóch mieszkańców :) Po staram się zwracać na to mniejszą uwagę.

Ja ma tężyczke utajona więc magez 3x2 to minimum. Często biorę kąpiel w soli Epson. Magnez mam w dolnej granicy ale zjonizowany dopiero będę badać. Przy tężyczce normalny magnez też wyjdzie w normie..

reklama
Dziewczyny pomocy boli mnie pecherz siusiam kropelkami i boli ze eh...co moge zazyc??
Trzeba do swojego lekarza prowadzacego ciaze , często przy zapaleniu pęcherza potrzebny jest antybiotyk. Ja brałam w 32 tyg ciazy. Tutaj też ostanio dziewczyna się skarżyła, pojechała do lekarza i dostala antybiotyk.

Do góry