reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

reklama
Dzięki poczytam i zastanowię się chociaż dużo czasu mi nie zostało. Bo coś dr tłumaczył mi że najlepiej wykonać miedzy 11a 13tc

A nie dasz rady bez znieczulenia? Chory ząb jest bardziej niebezpieczny niz znieczulenie z tego co tlumaczyl mi kiedys dentysta. Jeśli bardzo Cie bolą zęby podczas borowania to chyba trzeba wziąć. Przejrzałam z grubsza net i piszą, że jest to znieczulenie miejscowe, jedynie uprzedź dentystę o ciąży- wtedy zastosuje trochę inne znieczulenie.
mialam robiony zab bez znieczulenia gdy karmiłam synka, to było okropne wspinam to jak tortury myslalam ze rozszarpie mnie z bólu 😭😬 więc albo wezme znieczulenie albo nie podejmę się robienia zęba ech

No tutaj w DE jest jakiś szał na ten femibion, reklamują, u ginekologów tez wiszą reklamy, w aptekach jest wystawiany na półkach, No i polecają No, ja tez się jie znam, wiem ze w rossmanie coś tam można kupić, tak kiedyś przeglądałam, ale rzeczywiście, za dużo wyboru nie ma 🤷🏻‍♀️ muszę się zadowolić femibionem, w pierwszej ciąży tez brałam femibion i wszystko było dobrze zawsze, normalnie się po nim czułam.
Ja stosuje femibion :) i nie dlatego,że lekarz mi polecił ale jakoś wzięłam pierwszy lepszy 😝

Niestety nie potarfie. Pytałam o to mojego gina, on mi to tłumaczył, ale nie pamiętam niestety. Chodzi na pewno o DNA, chyba o jego zakres w badanej próbce. Coś tak mi świta
Nie tylko - plus ma to średnie znaczenie akurat.

Kazdy z NIPTow bada podstawę a niektóre badają dodatkowe choroby. To podstawowa różnica miedzy nimi - i tak np Nifty czy Sanco nie badają Triplodii, Panorama je bada ale nie bada takiego zakresu mikrodelecji jak Nifty. Veragene bada najwiecej (ale bez triplodii z tego co kojarzę - duży minus jeśli tego badania nie ma) ale większość ryzyk chorób monogenowych jest oszacowana na podstawie nosicielstwa rodziców (czyli mamy maks 25% przy nosicielstwie bezobjawowym) - dalej to ciekawe badania bo to 25% to już solidne wskazanie do diagnostyki inwazyjnej.

Każde z tych badań jest niewiarygodnie dokładne i dobre ale nie są doskonale - chociażby przez patenty i brak testu NIPT który miałby zakres obejmujacy wszystkie inne.

reklama
Do góry