reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

reklama
Femi
Femibion w Polsce to jeden ze słabszych, mi też go chciała lekarka wcisnąć ale odmówiłam 😁
Nie wiem czy to nie zależy od
Mam wrażenie, że lekarze namiętnie polecają ten Femibion, choć na rynku jest multum supli z lepszym składem.
Może mają podpisaną umowę czy coś w tym stylu 🤔 ja w pierwszej też dostałam femibion pod koniec 2 trymestru . Teraz widzę, że ulotki te co dostałam i kartę ciąży z pregna. zobaczymy co mi później poleci jakbym miała słabsze wyniki

Dziewczyny mam dzis wizyte u dentysty, ogólnie bol minął ale jeden zab przy nacisku boli więc myślę że coś tam może się dziać. Martwi mnie tylko fakt znieczulenia na tak wczesnym etapie .... czy któraś miala ? Ja w 2 trymestrze bylam i normalnie bralam znieczulenie ale jednak tu jest początek.... mam obawy 😔

Dokładnie, Luxmed. Chciałam ominąć to USG do 10 tygodnia, bo i tak nic nowego nie wniesie, ale nie byłam pewna, czy się lekarz nie pogniewa 🙃. Czyli Luxmedowe "USG między 11 a 13 tygodniem" i USG prenatalne w poradni genetycznej to będzie zasadniczo coś podobnego, ale warto zrobić obydwa?
właśnie dziewczyny ja tez dostałam w pierwszym trymestrze na badania prenatalne na nfz. Dr. Tłumaczył mi że należą się 3 w całej ciąży 1 trymestr 2i3. Ale pomóżcie chce zrobić sobie badania Nifty czy to też trzeba wykonać 3razy?

Dziewczyny mam dzis wizyte u dentysty, ogólnie bol minął ale jeden zab przy nacisku boli więc myślę że coś tam może się dziać. Martwi mnie tylko fakt znieczulenia na tak wczesnym etapie .... czy któraś miala ? Ja w 2 trymestrze bylam i normalnie bralam znieczulenie ale jednak tu jest początek.... mam obawy 😔
Można 😉. Miałam znieczulenie w 4 tygodniu ciąży. Zdaniem mojej dentystki wyrzut adrenaliny podczas zabiegu bez znieczulenia może być dla ciąży bardziej niebezpieczny niż samo znieczulenie. Wydaje mi się, że ciężarne otrzymują jedynie mniejszą dawkę.

Ja jako rasowa masochistka założyłam sobie aparat ortodontyczny na samym początku ciąży. Teraz jedzenie jest podwójnie trudne - jak nie mdłości, to ból szczęki 😂.

A nie dasz rady bez znieczulenia? Chory ząb jest bardziej niebezpieczny niz znieczulenie z tego co tlumaczyl mi kiedys dentysta. Jeśli bardzo Cie bolą zęby podczas borowania to chyba trzeba wziąć. Przejrzałam z grubsza net i piszą, że jest to znieczulenie miejscowe, jedynie uprzedź dentystę o ciąży- wtedy zastosuje trochę inne znieczulenie.

właśnie dziewczyny ja tez dostałam w pierwszym trymestrze na badania prenatalne na nfz. Dr. Tłumaczył mi że należą się 3 w całej ciąży 1 trymestr 2i3. Ale pomóżcie chce zrobić sobie badania Nifty czy to też trzeba wykonać 3razy?
Nifty robisz raz.. potem prenatalne pierwszego trymestru, połówkowe i usg 3 trymestru z oceną m.in. serca

No właśnie może w PL są ale np u mnie w Hiszpanii nie ma wyboru... myślę że podobnie jest w DE u Karoliny
No tutaj w DE jest jakiś szał na ten femibion, reklamują, u ginekologów tez wiszą reklamy, w aptekach jest wystawiany na półkach, No i polecają No, ja tez się jie znam, wiem ze w rossmanie coś tam można kupić, tak kiedyś przeglądałam, ale rzeczywiście, za dużo wyboru nie ma 🤷🏻‍♀️ muszę się zadowolić femibionem, w pierwszej ciąży tez brałam femibion i wszystko było dobrze zawsze, normalnie się po nim czułam.

reklama
Do góry