reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

reklama
Dziewczyny a z jakiej części Polski jesteście? Jest tu ktoś z Podkarpacia tej pięknej stolicy Polski tak niedocenianej i wyśmiewanej ze względu na rząd 😭😁
ja mieszkam na stale pod Sztokholmem, pochodze z Wieliczki :) jestem tam srednio dwa razy na rok.
Tak pytam bo my lecimy na urlop i już różne rzeczy słyszałam o locie samolotem,że zaczynam się martwic
lecialam z druga corka w 12tc, bylam dzien wczesniej u lekarza ktory dal zielone swiatlo.
A wiesz co nawet nie badałam. Tą luteinę dała mi tak po prostu "profilaktycznie". Póki co nie ma tego dużo, głównie na papierze po wyjściu z łazienki. Taki teraz bym powiedziała bardzo jasno brązowy
dzwon i daj znac. Nie powinno sie tez brac luteiny profilaktycznie…

Ale Wam zazdroszcze tych wakajek 🥹 ja juz zapomnialam jak to jest. Moze skocze jedynie do Polski samolotem kolo stycznia. Na Swieta nie jedziemy, pozniej mamy komunie 28 maja i jesli urodze przed co jest prawdopodobne (termin 17) to maz poleci sam ze starsza corka bo jest to dla nas wazna rodzina a ze wzgledu na covida nie bylismy na komunii ich starszego syna.
A wakacji zadnych nie rezerwuje narazie… po pierwsze nie wiadomo kiedy uda nam sie wyrobic paszport, ale mam zamiar blagac na kolanach o wyrobienie na miejscu 😂😂 chyba ze maz dostanie obywatelstwo do tego czasu to nowonarodzone automatycznie, co bedize duzym ulatwieniem papierologii… no i mamy dwa psy wiec albo mocno wysoki koszt hotelu w Szwecji dla nich albo wycieczka do Polski przy okazji i zostawienie ich u nas na dzialce i dogladanie przez rodzicow co robimy zawsze. Narazie musze podrobic budzet domowy po tych wakacjach 🤣🤣 no i jestesmy w trakcie budowy domu „letniskowego” w Polsce bo chcemy byc tez i tam u siebie a nie pchac sie innym na glowe. No tak czy siak zazdro 😀

Kwas foliowy akurat biorę oraz Wit D. A co do reszty to raczej będę się sugerować badaniami :)
Ja bym powiedziała że kwas foliowy, witamina D3 I omega 3 (i ewenutalnie magnez bo dobrze robi na skurcze i zapobiega twardnieniu brzucha w pozniejszym etapie) to taka podstawa a reszta jeśli faktycznie są niedobory. Zbadałabym przede wszystkim poziom żelaza i ferrytyny bo tu lubi się jakaś anemia przyplątać ale też nie zawsze.

Profilaktycznie luteinę? Dziwne podejście... Nie wnikam, jednak uważam, że jeśli nie ma się podstaw, to nie powinno sie brać.
Co do plamień, w pierwszym trymestrze zdarzają sie, ale, jakby się powtarzało, to jednak bym zadzwoniła i skonsultowała to.
Edit: Masz dopochwowo luteinę? Wyczytałam, że ona moze też podrażniać pochwę i moze stad to plamienie?
W sumie wolę brać niż nie brać :p ja tam się cieszę,że lekarz jakoś tam dba i przepisuje mi leki,żeby było ok :)
Tak dopochwową ale aplikuje palcem nie tą pipetka. Myślę jeszcze bo w piątek brała mi cytologię i cały piątek miałam właśnie takie plamienie nawet dużo bardziej. Może coś wczoraj podczas aplikowania tabletki ruszyłam 🤔. Póki co na papierze czysto

Profilaktycznie luteinę? Dziwne podejście... Nie wnikam, jednak uważam, że jeśli nie ma się podstaw, to nie powinno sie brać.
Co do plamień, w pierwszym trymestrze zdarzają sie, ale, jakby się powtarzało, to jednak bym zadzwoniła i skonsultowała to.
Edit: Masz dopochwowo luteinę? Wyczytałam, że ona moze też podrażniać pochwę i moze stad to plamienie?
ja mam luteine dopochwowo, i miałam ja brać od pierwszego pozytywnego testu, właśnie profilaktycznie, przez te dwie ciąże biochemiczne. Nie wiem czy to dzięki luteinie nie plamilam i póki co jest dobrze czy po prostu ta ciąża jest ta właściwa 🤷🏻‍♀️😊

A wiesz co nawet nie badałam. Tą luteinę dała mi tak po prostu "profilaktycznie". Póki co nie ma tego dużo, głównie na papierze po wyjściu z łazienki. Taki teraz bym powiedziała bardzo jasno brązowy
Krew zakrzepła i zrobiła się brązowa. Mi się wydaje że jakieś naczynko pękło przy wstawaniu. Teraz wszystko tam jest bardzo ukrwione 🙂 jakby się coś więcej działo to lepiej skonsultować z lekarzem

ja mam luteine dopochwowo, i miałam ja brać od pierwszego pozytywnego testu, właśnie profilaktycznie, przez te dwie ciąże biochemiczne. Nie wiem czy to dzięki luteinie nie plamilam i póki co jest dobrze czy po prostu ta ciąża jest ta właściwa 🤷🏻‍♀️😊
W takich wypadkach, to co innego...

reklama
Do góry