reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

reklama
Podczas porodu drogami natury dzieje się o wiele więcej w ciele, w tym mózgu. Ale myślę, że o tym wiesz.
Co myślisz o domniemanym (nieudowodnionym jednoznacznie) wpływie takiego porodu na dziecko?
Ma wpływ, oczywiście - czasami negatywny i czasami pozytywny.
Wiele mechanizmów których brak byłby negatywny, szczęśliwie da się obejść - jak choćby zasiedlenie pp dziecka florą matki - można to zrobić wacikiem, stymulacja - odpowiednią pielęgnacją. Jednocześnie unikamy wielu zagrożeń SN (lub jego próby) wzmożonego napięcia mięśniowego i innych. Coś za coś, ale bez wątpienia idealny poród fizjologiczny jest dla dziecka lepszy niż cc.
Z zastrzeżeniem, że mówimy o idealnym scenariuszu. Tak samo dla zdrowia kobiety. Fizycznego. A jeśli mówimy o zdrowiu ogólnym to dla każdej znasz bilans zysków i strat przechyli szale na korzyść SN albo CC :)

Czyli miałaś dużą bhcg w stosunku do obrazu usg?
Dlaczego wywolanie poronienia w tym wypadku jest złe?
Beta była trochę większa niż normalna ale chodziło o to że wiek ciąży po prostu nie mógł być taki jak pokazywało to usg.

nie można wywoływać bo przy podaniu leków stymulujących poronienie ryzykuje się wystąpienie zatorowości i rozsiania tkanki trofoblastycznej po organizmie - a jest to tkanka potencjalnie lubiąca się uzłośliwić

W sensie tą ok 10 dni po owulacji? Dość wysoką, chyba w okolicach 40-50

W zdrowej ciąży miałam 12 dpo 6,13 ;)
Hmmm… to w takim razie tez jest chyba bardzo indywidualna sprawa. Ja w zdrowych ciążach miałam 10 dpo 47 z córka i 33 z synem, przy cz z córkę bete miałam zdecydowanie wyzsza i zdecydowanie szybciej przyrastala. Teraz miałam jedno zawirowanie i nie wiem w sumie co z tego będzie. W sobotę wizyta, to się dowiem

reklama
Do góry