reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2023

reklama
Podczas porodu drogami natury dzieje się o wiele więcej w ciele, w tym mózgu. Ale myślę, że o tym wiesz.
Co myślisz o domniemanym (nieudowodnionym jednoznacznie) wpływie takiego porodu na dziecko?
Ma wpływ, oczywiście - czasami negatywny i czasami pozytywny.
Wiele mechanizmów których brak byłby negatywny, szczęśliwie da się obejść - jak choćby zasiedlenie pp dziecka florą matki - można to zrobić wacikiem, stymulacja - odpowiednią pielęgnacją. Jednocześnie unikamy wielu zagrożeń SN (lub jego próby) wzmożonego napięcia mięśniowego i innych. Coś za coś, ale bez wątpienia idealny poród fizjologiczny jest dla dziecka lepszy niż cc.
Z zastrzeżeniem, że mówimy o idealnym scenariuszu. Tak samo dla zdrowia kobiety. Fizycznego. A jeśli mówimy o zdrowiu ogólnym to dla każdej znasz bilans zysków i strat przechyli szale na korzyść SN albo CC :)

Czyli miałaś dużą bhcg w stosunku do obrazu usg?
Dlaczego wywolanie poronienia w tym wypadku jest złe?
Beta była trochę większa niż normalna ale chodziło o to że wiek ciąży po prostu nie mógł być taki jak pokazywało to usg.

nie można wywoływać bo przy podaniu leków stymulujących poronienie ryzykuje się wystąpienie zatorowości i rozsiania tkanki trofoblastycznej po organizmie - a jest to tkanka potencjalnie lubiąca się uzłośliwić

W sensie tą ok 10 dni po owulacji? Dość wysoką, chyba w okolicach 40-50

W zdrowej ciąży miałam 12 dpo 6,13 ;)
Hmmm… to w takim razie tez jest chyba bardzo indywidualna sprawa. Ja w zdrowych ciążach miałam 10 dpo 47 z córka i 33 z synem, przy cz z córkę bete miałam zdecydowanie wyzsza i zdecydowanie szybciej przyrastala. Teraz miałam jedno zawirowanie i nie wiem w sumie co z tego będzie. W sobotę wizyta, to się dowiem

reklama
Do góry