reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

tez uwazam ze kobiety rodzace w domu sa nieodpowiedzialne..
rodzenie w domu jest nieodpowiedzialne jesli ktos to planuje. Jesli tak sie zdarzy to trudno. Tak samo planowane cc bo kobieta tak chce rowniez jest nieodpowiedzialne. I mowi to osoba ktora pierwszy porod kupila i sama siebie polozyla na stol. Ale bylam mloda i glupia. Co innego cc ktore MUSI sie odbyc ze wzgledu na na zdrowie matki lub dziecka.
Ja też tak uważam. I jest dobrze, jak jest dobrze. tylko, jak cos pójdzie nie tak, to płacz, lament i ciąganie po sądach położnej, bo niedopilnowala ... a nie zawsze da się wszystko przewidzieć a czasem 10-15 minut zmienia wszystko . W szpitalu jednak jest bezpieczniej, gdy cos się zaczyna złego dziać.
Ja urodziłam 2 dzieci, bez zadnych komplikacji. Statystycznie i medycznie rzecz biorac, to bedzie mój 3 poród powinien pójść gładko i szybciej, niż pozostałe. Mimo całej wiedzy i doświadczenia jakiegoś już w rodzeniu, ja bym się osobiście nigdy nie zdecydowała na poród domowy.

reklama
corka Olivia Dorota, drugie imie po mojej przedwczesnie, tragicznie zmarlej Cioci. A pisane przez V a nie W poniewaz mieszkamy na stale za granica. Chlopczyk trzecia ciaza, bezimienny 😂
w Szwecji jest tylko jedno oficjalne usg 🫢 i zyja :)
tez uwazam ze kobiety rodzace w domu sa nieodpowiedzialne..
rodzenie w domu jest nieodpowiedzialne jesli ktos to planuje. Jesli tak sie zdarzy to trudno. Tak samo planowane cc bo kobieta tak chce rowniez jest nieodpowiedzialne. I mowi to osoba ktora pierwszy porod kupila i sama siebie polozyla na stol. Ale bylam mloda i glupia. Co innego cc ktore MUSI sie odbyc ze wzgledu na na zdrowie matki lub dziecka.
Porody domowe są dla zdrowych dzieci i kobiet. Dla kobiet przygotowanych mentalnie i merytorycznie.

Cesarskie cięcie jest piękną procedurą medyczną ratującą zdrowie i życie.

Nieodpowiedzialne jest podchodzenie do ciąży i porodu bez przygotowania, wiedzy, znalezienia wsparcia.

Oceniam, że opinie o braku odpowiedzialności wynikają z błędnych przekonań powodowanych niedoborem wiedzy i lękiem. Do niewiedzy i lęków każdy ma prawo.
Zapewniam, że istnieją źródła rzetelnej wiedzy oraz sposoby na radzenie sobie z lękami.

Ciąża to szczególny okres, w którym znajdujemy powód, czas i energię, by dowiedzieć się więcej o sobie samych. O swojej naturze, osobowości, przekonaniach, lękach.
I o swojej sile, której emanacją potrafi być poród.

Życzę Wam pięknego czasu aktywnego oczekiwania. I porodu, za który weźmiecie odpowiedzialność, a nie pozostawicie w rękach przypadkowych ludzi, na których tę odpowiedzialność przeniesiecie.

Co sądzicie o detektorze tętna płodu? Przy synku nie miałam, ale teraz się zastanawiam nad zakupem. Ale nie wiem, bo z jednej strony to w razie w. jest to przydatne bo można sprawdzić czy wszystko dobrze, ale z drugiej strony boje się ze będę cały dzień z tym siedzieć j sprawdzac bo jestem panikara 🙄
Miała któraś z was ten detektor? Albo może któraś planuje zakup? Co o tym wgl myślicie?

Co sądzicie o detektorze tętna płodu? Przy synku nie miałam, ale teraz się zastanawiam nad zakupem. Ale nie wiem, bo z jednej strony to w razie w. jest to przydatne bo można sprawdzić czy wszystko dobrze, ale z drugiej strony boje się ze będę cały dzień z tym siedzieć j sprawdzac bo jestem panikara 🙄
Miała któraś z was ten detektor? Albo może któraś planuje zakup? Co o tym wgl myślicie?
Ja pewnie kupię 🙂

tez sie nad tym zastanawialam w poprzedniej ciazy, jednak do zakupu nie doszlo. Chetnie poczytam jesli byly tu jakies Mamusie uzytkujace :) a panika moze przyjsc lekko, jesli przypadkowo tego tetna nie znajdziemy…

Jak tylko pojawi się u mnie dziecko z sercem to bardzo bym chciała detektor.
Dla mnie męką będzie wytrzymać miesiąc bez wizyty więc będę sobie słuchać w między czasie 😊

Moja koleżanka używała, bo bardzo obawiała się o dziecko. Wiem, że używała często i ją to stresowało.
Trudno powiedzieć, czy Cię to wesprze, czy zdołuje i zapętli w lęku. Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sama.

Ja rozważałam kupno, ale zrezygnowałam z obawy właśnie o ciągle nakręcanie się.

Ja mam coś takiego, że jak idę na parking po swój samochód i nie widzę go z miejsca, z którego spodziewam się zobaczyć, to się stresuję, że mi ukradli, że nie ma. Robię parę kroków dalej i zawsze ten samochód jest. Wtedy oddycham z ulgą.
Myślę, że ja podobnie czułabym się za każdym razem, gdybym nie usłyszała serduszka w milisekundzie po przyłożeniu detektora. Gdybym musiała szukać. Dlatego wiem, że się do takich sprzętów nie nadaję.

I pomyslalam, że jeśli masz w sobie na to siłę, to możesz kupić i używać naprawdę tylko w awaryjnych przypadkach. Zamiast lecieć na izbę przyjęć w strachu.

Na pewno kwestia do rozważenia. Wszystko jest dla ludzi i odpowiednio użyte potrafi pomagać.

Oj takie sprzęty są zdecydowanie nie dla mnie. Wiem, że bardzo bardzo bym przeżywała i stresowała się jakbym nie potrafiła znaleźć tętna od razu, sprawdzałabym pewnie za często i jedynie o tym myślała... No na dobre by to nie wyszło mojej psychice, więc nie będę kupować na pewno. Z córcia też nie miałam właśnie z tych samych powodów. Cieszę się, że nie dałam się skusić.

reklama
Zastanawiam się czy z medycznego pkt wiedzenia jest jakaś grupa pacjentek, u których są wskazania do takiego detektora. Czy to jest taki czysty biznes i nakręcanie ciężarnych na kolejne wydatki i urządzenia 🤔 Macie jakieś doświadczenie w temacie? Może wasi lekarze coś mówili?

Do góry