reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2023

tez uwazam ze kobiety rodzace w domu sa nieodpowiedzialne..
rodzenie w domu jest nieodpowiedzialne jesli ktos to planuje. Jesli tak sie zdarzy to trudno. Tak samo planowane cc bo kobieta tak chce rowniez jest nieodpowiedzialne. I mowi to osoba ktora pierwszy porod kupila i sama siebie polozyla na stol. Ale bylam mloda i glupia. Co innego cc ktore MUSI sie odbyc ze wzgledu na na zdrowie matki lub dziecka.
Ja też tak uważam. I jest dobrze, jak jest dobrze. tylko, jak cos pójdzie nie tak, to płacz, lament i ciąganie po sądach położnej, bo niedopilnowala ... a nie zawsze da się wszystko przewidzieć a czasem 10-15 minut zmienia wszystko . W szpitalu jednak jest bezpieczniej, gdy cos się zaczyna złego dziać.
Ja urodziłam 2 dzieci, bez zadnych komplikacji. Statystycznie i medycznie rzecz biorac, to bedzie mój 3 poród powinien pójść gładko i szybciej, niż pozostałe. Mimo całej wiedzy i doświadczenia jakiegoś już w rodzeniu, ja bym się osobiście nigdy nie zdecydowała na poród domowy.

reklama
corka Olivia Dorota, drugie imie po mojej przedwczesnie, tragicznie zmarlej Cioci. A pisane przez V a nie W poniewaz mieszkamy na stale za granica. Chlopczyk trzecia ciaza, bezimienny 😂
w Szwecji jest tylko jedno oficjalne usg 🫢 i zyja :)
tez uwazam ze kobiety rodzace w domu sa nieodpowiedzialne..
rodzenie w domu jest nieodpowiedzialne jesli ktos to planuje. Jesli tak sie zdarzy to trudno. Tak samo planowane cc bo kobieta tak chce rowniez jest nieodpowiedzialne. I mowi to osoba ktora pierwszy porod kupila i sama siebie polozyla na stol. Ale bylam mloda i glupia. Co innego cc ktore MUSI sie odbyc ze wzgledu na na zdrowie matki lub dziecka.
Porody domowe są dla zdrowych dzieci i kobiet. Dla kobiet przygotowanych mentalnie i merytorycznie.

Cesarskie cięcie jest piękną procedurą medyczną ratującą zdrowie i życie.

Nieodpowiedzialne jest podchodzenie do ciąży i porodu bez przygotowania, wiedzy, znalezienia wsparcia.

Oceniam, że opinie o braku odpowiedzialności wynikają z błędnych przekonań powodowanych niedoborem wiedzy i lękiem. Do niewiedzy i lęków każdy ma prawo.
Zapewniam, że istnieją źródła rzetelnej wiedzy oraz sposoby na radzenie sobie z lękami.

Ciąża to szczególny okres, w którym znajdujemy powód, czas i energię, by dowiedzieć się więcej o sobie samych. O swojej naturze, osobowości, przekonaniach, lękach.
I o swojej sile, której emanacją potrafi być poród.

Życzę Wam pięknego czasu aktywnego oczekiwania. I porodu, za który weźmiecie odpowiedzialność, a nie pozostawicie w rękach przypadkowych ludzi, na których tę odpowiedzialność przeniesiecie.

Co sądzicie o detektorze tętna płodu? Przy synku nie miałam, ale teraz się zastanawiam nad zakupem. Ale nie wiem, bo z jednej strony to w razie w. jest to przydatne bo można sprawdzić czy wszystko dobrze, ale z drugiej strony boje się ze będę cały dzień z tym siedzieć j sprawdzac bo jestem panikara 🙄
Miała któraś z was ten detektor? Albo może któraś planuje zakup? Co o tym wgl myślicie?

Co sądzicie o detektorze tętna płodu? Przy synku nie miałam, ale teraz się zastanawiam nad zakupem. Ale nie wiem, bo z jednej strony to w razie w. jest to przydatne bo można sprawdzić czy wszystko dobrze, ale z drugiej strony boje się ze będę cały dzień z tym siedzieć j sprawdzac bo jestem panikara 🙄
Miała któraś z was ten detektor? Albo może któraś planuje zakup? Co o tym wgl myślicie?
Ja pewnie kupię 🙂

tez sie nad tym zastanawialam w poprzedniej ciazy, jednak do zakupu nie doszlo. Chetnie poczytam jesli byly tu jakies Mamusie uzytkujace :) a panika moze przyjsc lekko, jesli przypadkowo tego tetna nie znajdziemy…

Jak tylko pojawi się u mnie dziecko z sercem to bardzo bym chciała detektor.
Dla mnie męką będzie wytrzymać miesiąc bez wizyty więc będę sobie słuchać w między czasie 😊

Moja koleżanka używała, bo bardzo obawiała się o dziecko. Wiem, że używała często i ją to stresowało.
Trudno powiedzieć, czy Cię to wesprze, czy zdołuje i zapętli w lęku. Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sama.

Ja rozważałam kupno, ale zrezygnowałam z obawy właśnie o ciągle nakręcanie się.

Ja mam coś takiego, że jak idę na parking po swój samochód i nie widzę go z miejsca, z którego spodziewam się zobaczyć, to się stresuję, że mi ukradli, że nie ma. Robię parę kroków dalej i zawsze ten samochód jest. Wtedy oddycham z ulgą.
Myślę, że ja podobnie czułabym się za każdym razem, gdybym nie usłyszała serduszka w milisekundzie po przyłożeniu detektora. Gdybym musiała szukać. Dlatego wiem, że się do takich sprzętów nie nadaję.

I pomyslalam, że jeśli masz w sobie na to siłę, to możesz kupić i używać naprawdę tylko w awaryjnych przypadkach. Zamiast lecieć na izbę przyjęć w strachu.

Na pewno kwestia do rozważenia. Wszystko jest dla ludzi i odpowiednio użyte potrafi pomagać.

Oj takie sprzęty są zdecydowanie nie dla mnie. Wiem, że bardzo bardzo bym przeżywała i stresowała się jakbym nie potrafiła znaleźć tętna od razu, sprawdzałabym pewnie za często i jedynie o tym myślała... No na dobre by to nie wyszło mojej psychice, więc nie będę kupować na pewno. Z córcia też nie miałam właśnie z tych samych powodów. Cieszę się, że nie dałam się skusić.

reklama
Zastanawiam się czy z medycznego pkt wiedzenia jest jakaś grupa pacjentek, u których są wskazania do takiego detektora. Czy to jest taki czysty biznes i nakręcanie ciężarnych na kolejne wydatki i urządzenia 🤔 Macie jakieś doświadczenie w temacie? Może wasi lekarze coś mówili?

Do góry