reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

SN. Mogłam od razu siadać, jeść, dzieckiem się zajmować. CC, jeśli chodzi o mnie, tylko i wyłącznie jak trzeba.
No tez jestem tego zdania dla tego powiedziałam ,ze wole naturalny porod ale zobaczymy. Na pewno nie zgodzę się na planowana cesarke. Jeśli cos wyjdzie w trakcie, to czywiscie ale tak z gory, ciecie to na pewno nie.

reklama
No tez jestem tego zdania dla tego powiedziałam ,ze wole naturalny porod ale zobaczymy. Na pewno nie zgodzę się na planowana cesarke. Jeśli cos wyjdzie w trakcie, to czywiscie ale tak z gory, ciecie to na pewno nie.
Kobieta jest stworzona do porodu SN i rozumiem wiek (nie liczac inne sytuacje, gdzie trzeba planowane CC, ja piszę tak z góry, gdzie wszystko jest ok), ale tez nie przesadzajmy, ze 43 (dobrze pamiętam?) jest wskazaniem do CC. Ogólnie, jak wszystko jest ok, to dlaczego od razu CC? To jest operacja i właśnie tutaj wiek wtedy może bardziej zaszkodzić niż poród SN.

A tak teraz serio do dziewczyn, które rodsily naturalnie i mialy tez cesarke. Co wspominacie lepiej? Szczegopnie po.

Mialam rozmowe z położna i powiedziała mi, ze ze wzgledu na wiek, jak też to, ze ostatni porod mualam ponad 21 lat temu, powinnam brac Aspiryne jak skoncze 12 tydz ciazy. Takze ze wzgledu na wysokie ryzyko rzucawki w moim wieku. Wspomniala tez ze w moim wieku jest wskazane cesarskie cięcie. Ja rodzilam 2x naturalnie, bez zadnych lekow pbolowych i innych znieczulen i w sumie nie zastanawialam sie nad tym jakos specjalnie, bo dla mnie naruralne jest, a przynajmniej bylo, ze będę, chcę rodzić naturalnie. A teraz to sie zastanawiam ale chyba sklaniam sie ku porodowi naturalnemu jednak. Moze niepotrrzbnie boje sie tej cesarki?

Pytanie nie do mnie ale ja mam ciocie która wpadła i rodziła w wieku 45 lat, i ona rodziła naturalnie, i mówiła ze najłatwiejszy poród ze wszystkich, a miala już 3 dorosłych dzieci i nawet wnika na świecie. Kiedy rodziła synka to jej córka była w ciąży, nie wiem ile te starsze dzieci miały lat dokładnie ale na pewno ponad 20 wszystkie 😀

Tak 43. No ja tez zdziwiona byłam ze mój wiek to wskazanie do cc ale może tu takie standardy w UK? Nie wiem. Zobaczymy. Na pewno chce rodzic naturalnie.
Kobieta jest stworzona do porodu SN i rozumiem wiek (nie liczac inne sytuacje, gdzie trzeba planowane CC, ja piszę tak z góry, gdzie wszystko jest ok), ale tez nie przesadzajmy, ze 43 (dobrze pamiętam?) jest wskazaniem do CC. Ogólnie, jak wszystko jest ok, to dlaczego od razu CC? To jest operacja i właśnie tutaj wiek wtedy może bardziej zaszkodzić niż poród SN.

A tak teraz serio do dziewczyn, które rodsily naturalnie i mialy tez cesarke. Co wspominacie lepiej? Szczegopnie po.

Mialam rozmowe z położna i powiedziała mi, ze ze wzgledu na wiek, jak też to, ze ostatni porod mualam ponad 21 lat temu, powinnam brac Aspiryne jak skoncze 12 tydz ciazy. Takze ze wzgledu na wysokie ryzyko rzucawki w moim wieku. Wspomniala tez ze w moim wieku jest wskazane cesarskie cięcie. Ja rodzilam 2x naturalnie, bez zadnych lekow pbolowych i innych znieczulen i w sumie nie zastanawialam sie nad tym jakos specjalnie, bo dla mnie naruralne jest, a przynajmniej bylo, ze będę, chcę rodzić naturalnie. A teraz to sie zastanawiam ale chyba sklaniam sie ku porodowi naturalnemu jednak. Moze niepotrrzbnie boje sie tej cesarki?
ja mialam pierwszy porod cc, bo poprostu tak mi wmowili, ze tak bedzie lepiej, kazdy przekonywal ze cesarka lepsza itp… i za nia zaplacilam 🫣 drugie dziecko urodzilam naturalnie tylko dlatego ze wyjechalam za granice i w Szwecji pierwsze cc nie jest powodem do drugiej cc, „kupic” tez ciezko. Jak dla mnie porod naturalny jest lepszy :) lzej jest po porodzie napewno, odrazu chodzilam jak „motorek”. Cc tylko i wylacznie jak sa ku temu wyrazne powody.

ja mialam pierwszy porod cc, bo poprostu tak mi wmowili, ze tak bedzie lepiej, kazdy przekonywal ze cesarka lepsza itp… i za nia zaplacilam 🫣 drugie dziecko urodzilam naturalnie tylko dlatego ze wyjechalam za granice i w Szwecji pierwsze cc nie jest powodem do drugiej cc, „kupic” tez ciezko. Jak dla mnie porod naturalny jest lepszy :) lzej jest po porodzie napewno, odrazu chodzilam jak „motorek”. Cc tylko i wylacznie jak sa ku temu wyrazne powody.
No o to chodzi a wlasnie nie mam porównania do cc. Ja oba naturalne. Przy 1 bylam nacinana, wiec dyskomfort podczas siedzenia był. Przy 2 nie wyrazilam zgody na nacięcie. Urodziłam bez, nie pękłam, mimo, ze lekarz na mnie krzyczał, ze potrzebne naciecie. Ze popękam i będzie można tam wiadro włożyć. Serio, tak powiedział... kazałam mu wypie..... 3h po porodze siedziałam na łóżku po turecku i karmiłam synka a kobiety z łóżek obok były w szoku. Oczywiście trochę na dole bolało ale bez porownania, jak przy 1 z nacieciem. Tydzień po porodzie bylam jak nówka sztuka 😄

No o to chodzi a wlasnie nie mam porównania do cc. Ja oba naturalne. Przy 1 bylam nacinana, wiec dyskomfort podczas siedzenia był. Przy 2 nie wyrazilam zgody na nacięcie. Urodziłam bez, nie pękłam. 3h po porodze siedziałam na łóżku po turecku i karmiłam synka a kobiety z łóżek obok były w szoku. Oczywiście trochę na dole bolało ale bez porownania, jak przy 1 z nacieciem. Tydzień po porodzie bylam jak nówka sztuka 😄
Ja tez byłam nacięta i uwierz, nacięcie z SN to pikuś do nacięcia z CC ;)

reklama
Ja byłam nacinana przy pierwszym porodzie, przy drugim peklam tam gdzie było nacięcie, dla mnie najgorsze z tego wszystkiego jest zdjęcie szwow 😆 dla mnie plusem SN nawet z nacieciem jest to ze od razu można wstać i normalnie chodzić. Nie miałam CC wiec nie mam porównania co prawda, ale przy drugiej córce „groziła” mi cesarka przez ułożenie miednicowe, ale przekręciła się w 36 tyg :) sama mysl o CC była dla mnie przerażająca .

Do góry