kasiaa91
Fanka BB :)
Ilość wód płodowych nie różni się u różnych kobiet więcej niż kilkadziesiąt - kilkaset mililitrów. Waga dzieci też nie wpływa na różnice rzędu kilku kilogramów.Nie, totalna wpadka. Dlatego już jedną nogą byłam w pracy, już wracałam do siebie. Poza tym myślę, że też dużo robi to jak znoszę ciążę. Kobiety często mówią, że dla nich to najpiękniejszy czas. A dla mnie najgorszy. Pierwszy trymestr wymioty, nudności, migreny, bóle żołądka, bezsenność. W każdej ciąży dużo tyłam (17 i 20 kg), pamiętam te spuchnięte nogi, żylaki, ból kręgosłupa, zgagę. Olbrzymie brzuchy, ja nawet nie mogłam sama butów założyć. Nie mogę na siebie patrzeć z tym wielgachnym brzuchem to może samolubne, ale naprawdę nie akceptuję tych wszystkich ciążowych zmian. Najchętniej nie wychodziłabym z domu przez te miesiące. I wkurza mnie to jak ktoś mi mówi, że trzeba było tyle nie jeść, to bym nie miała takiego brzucha, bo i takie głosy słyszałam, jak można tyle przytyć tylko nikt nie wie, że dzieci wielkie, że zawsze mam dużo wód płodowych i te nieszczęsne opuchnięcia, nogi, ręce, że nie jem za dwoje, wręcz po pierwszym trymestrze chudnę przez wymioty, i ta zupełna utrata kontroli nad moim ciałem mnie przeraża płakać mi się chce, że jestem zmuszona po raz trzeci przez to przechodzić...
Nie twierdze że jesz za dwoje ale „ciąża” jako taka tyle nie waży.
Może, by kontrolować dobrze przyrost masy ciała w ciąży, zdecyduj się na poprowadzenie przez dietetyka? Na same obrzęki i zatrzymywanie wody dietetyk i dobra dieta mają ogromny wpływ, dieta o niskim IG ma wpływ na to ile tkanki tłuszczowej nabierzesz, a Ty będziesz dzięki temu czuła się zwyczajnie lepiej.