reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

reklama
To moze ruch? Spacery zeby pobudzic jelita.
I spytaj ginekologa moze o jakies ziolowe tabletki jak nic w zoladku nie zatrzymuje sie z jedzenia.

Nudnosci nie beda cala ciaze :-)

Ja dziś do Was z pytaniem. Jak sobie radzicie z zatwardzeniem? Zawsze miałam skłonność do zatwardzeń, ale teraz jest masakra. Częste wymioty powoduja jeszcze większe problemy z 2. Wizytę mam w czwartek i oczywiście spytam dr, ale może Wy macie jakieś skuteczne sposoby

W pierwszej ciąży jak czułam ze się zaczyna to połam kefiry i maślanki. Bardzo pomogły i tez są bardzo zdrowe w ciąży.
Od dwóch dni mam znowu zatwardzenia, bolesne, bo boli mnie całe podbrzusze, i uczucie jakbym nosiła w brzuchu kamienie. Wiec znowu trzeba sobie jakoś poradzić, w dodatku mdłości pogarszają cała sytuacje. 🫢

Hej ! To znowu ja ! Przychodzę z nadzieja. Miałam wizyte w niedziele 25/09 według OM 7w0 ale na USG 5w0d tylko jajo płodowe 9.2mm bez widocznego żółtka ( pierwsze zdjęcie )
Oczywiście w stresach ( przy plamieniach ) czekając na kolejna wizyte powtórzyłam prywatnie badanie wczoraj, według OM 7w5d według USG 5w2d puste jajo 1.15m ( drugie zdjęcie) kolejne badanie dopiero 8/10 mam padaczkę normalnie. Plamienia nie ustępują ale nie krwawię. Czy po 5 dniach powinno pokazać się żółtaczko? Mega pani doctor ( za która zapłaciłam £150) machała to różdżka pod każdym katem nie ma żółtaczka :( myślicie ze pokaże się coś za tydzień ?

Załączniki

• 50BB2F4C-A766-4E8E-BDFA-4F239BEE06D4.jpeg
    50BB2F4C-A766-4E8E-BDFA-4F239BEE06D4.jpeg
    115,2 KB · Wyświetleń: 67
  • 20B3B5B2-C9F1-433B-8A7D-B10A83110CD2.jpeg
    20B3B5B2-C9F1-433B-8A7D-B10A83110CD2.jpeg
    1,5 MB · Wyświetleń: 69
U mnie to samo. Zatwardzenie od razu. A zupy, warzywa, nabial jem. 🤔 do siemienia lnianego sie nie przekonam. Nienawidze konsystencji glutowatej. I ktoś mi polecal taki syrop z pingwinkiem. W piątek mam wozyte wiec koniecznie podpytam co mogę wziąć. Dieta ciezooooo.

Hej ! To znowu ja ! Przychodzę z nadzieja. Miałam wizyte w niedziele 25/09 według OM 7w0 ale na USG 5w0d tylko jajo płodowe 9.2mm bez widocznego żółtka ( pierwsze zdjęcie )
Oczywiście w stresach ( przy plamieniach ) czekając na kolejna wizyte powtórzyłam prywatnie badanie wczoraj, według OM 7w5d według USG 5w2d puste jajo 1.15m ( drugie zdjęcie) kolejne badanie dopiero 8/10 mam padaczkę normalnie. Plamienia nie ustępują ale nie krwawię. Czy po 5 dniach powinno pokazać się żółtaczko? Mega pani doctor ( za która zapłaciłam £150) machała to różdżka pod każdym katem nie ma żółtaczka :( myślicie ze pokaże się coś za tydzień ?
Przy 2 cm mówimy juz o pustym jaju płodowym. Sama przez to przechodziłam. Niby sie potem pokazal malutki zarodeczek i nawet serduszko zabiło ale bardzo wolno. U mnie to była wada genetyczna zarodka. Nie pisze tego aby zdołować. Czytalam tutaj mnóstwo historii w których zarodek sie pojawił. 😊 każde ciało jest inne.
Ja sama wariuje ze mam dzisiaj 9+4 i przednurodzeniem dziecka poroniłam w 10 i 8 tc. Wiec mam mega stresu teraz. I czekam na piątek jak na zbawienie. Trzymam kciuki aby sie wszystko dobrze ułożyło

Na zatwardzenia kisiel z siemienia lnianego (ale sam kisiel bez ziarenek), mieszałam z normalnym i było zjadliwe :) poza tym codziennie rano owsianka na jogurcie naturalnym, dużo wody, i mi naprawdę pomagała activia ta ze śliwką i rumianek do picia. Pamiętaj, że nie można mięty przy zaparciach.

Ja dziś do Was z pytaniem. Jak sobie radzicie z zatwardzeniem? Zawsze miałam skłonność do zatwardzeń, ale teraz jest masakra. Częste wymioty powoduja jeszcze większe problemy z 2. Wizytę mam w czwartek i oczywiście spytam dr, ale może Wy macie jakieś skuteczne sposoby
Tak jak dziewczyny pisały - jeść produkty bogate w błonnik, ale pod warunkiem, że wypijasz odpowiednią ilość płynów, w tym min. 1,5 l wody dziennie, (niekoniecznie z cytryną). Unikać białego pieczywa, makaronów, słodyczy. Niby takie podstawy, ale warto wspomnieć.

Edit: no i ruch, ćwiczenia. Tak jak @gooskaw napisała. Też superważna sprawa.

Ostatnia edycja:
reklama
Tylko ja jeszcze nie bylam u lekarza?

Jakos spokojniejsza jestem niz poprzednio i chcialam zaczekac, aby juz cos bylo widac i uslyszec ten piekny dzwiek bijacego serduszka... :-)

Oczywiscie... moze byc rowniez odwrotnie, to tez biore pod uwage z racji bycia racjonalistka.

Do góry