reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2022

reklama
Ja pierdziele!! Chyba czegos nie rozumiem. Jak mozna byc takim skurczybykiem😳
Ja na Twoim miejscu miałabym w dupie to co mysli szef, Poszlabym na zwolnienie i tyle. Nie masz obowiązku informowac go o tym czy planujesz ciaze/czy jestes w ciazy . A Twoje zdrowie i Twojego dziecka to priorytet. Jesli szefa nie obchodzi „zdrowie” swoich pracownic to tym bardziej mnie nie obchodziłoby co sobie pomysli jak przyniose zwolnienie. Nie fundujmy sobie niepotrzebnego stresu i nerwow ;)
Idz na zwolnienie i nie przejmuj sie szefem!
Dokładnie. Tez miałam bym to gdzies. Ja tylko dałam l4 i napisałam jestem na l4. Nie mówiłam co na co i w sumie nigdy nie powiedziałam 🤣

Dziewczyny, a ja mam pytanie do tych z Was, które pracowały kiedy zaszły w ciążę. U mnie się tak zdarzyło, że za 2 pierwszymi razami nie byłam zatrudniona i nie do konca wiem co mi się należy. Wiem, że L4 płatne jest 100% i tu zapewne pierwsze 30 kilka dni płaci pracodawca później ZUS. jeśli moja firma jest dużą, ogólnopolską siecią to po tych 30 kilku dniach składam wniosek do ZUS o zasiłek czy do pracodawcy? Kiedy muszę poinformować o ciazy, tzn. do kiedy? Skoro nie wiemy kiedy finalnie urodzi się dziecko to jak złożyć wniosek o zasiłek macierzyński? Tam chyba trzeba podac datę, prawda? Koleżanka kiedyś między wierszami mi powiedziała, ze mozna juz przejść na kilka tygodni przed rozwiazaniem, a co jeśli ja chciałabym od dnia rozwiązania? Wiem też, ze półroczny urlop jest 100%platny,a roczny 80%. Kto go wypłaca - pracodawca jak pensje do 1 czy 10 czy ZUS w dowolnym terminie? I najważniejsze moja umowa wygasnie na około miesiąc przed końcem rocznego urlopu macierzyńskiego. Stracę dość spory dochód, pracodawca raczej nie da mi nowej umowy, choć ostatnio miałam rozmowę pochwalną i powiedział, ze jest ze mnie bardzo zadowolony więc zapytam w odpowiednim czasie, ale gdyby nie, co bardziej biorę pod uwagę to czy należy mi się coś po tym roku, cokolwiek? Zasiłek dla bezrobotnych, jakiś dodatek na dziecko po za 500+? Czy po prostu pod koniec macierzyńskiego trzeba szukać nowej pracy żeby sobie zapewnić ciągłość. Wiem, ze na moim etapie ciąży to dość odległe wydarzenia, ale jestem osobą lubiącą planować i realizować wyznaczone cele, kroki jeden po drugim więc chciałabym już coś więcej wiedzieć.

L4 dajesz pracodawcy i to od niego dostajesz pieniądze. Po porodzie dostajesz karteczkę w pracy i z nią idziesz o urlop macierzyński do kadr u pracodawcy i wybierasz który chcesz czy 80 czy 100%. Po porodzie dzwonisz np na drugi dzień ze urodziłaś i masz chyba tydzień czy dwa na przejechanie żeby załatwić macierzyński. Już nie pamietam. Co po tym roku to nie wiem pewnie kuroniówka ci się należy z urzędu pracy ale oni pewnie będą ci chcieli prace znaleść. Może tak być ze po skończeniu macierzyńskiego pracodawca będzie chciał cię od nowa zatrudnić. Możesz zapytać

500+ ci się należy. Wniosek możesz złożyć przez bank po rejestracji dziecka w urzędzie i otrzymaniu nr pesel

a doczytałam ze pytasz poza 500+🤦🏻‍♀️
to nie wiem bo ja nawet nie składałam o becikowe bo moj ma takie zarobki ze na pewno by nam przekroczyło wiec nawet się za to nie brałam. A nie chciałam kombinować na samotna matkę a później oddawac kasę czy się tłumaczyć

reklama
Do góry