reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2022

reklama
I dalej nie prawda. Jesli wychowujesz sama dziecko (a rodzic zyje) ale dalej sama wychowujesz dziecko i nie masz alimentów to dalej masz prawo do zasiłku jako samotna matka.
Jasno pisze jak jest rozumiany samotny rodzic żeby dostać dodatek. Wiem bo przez 5 lat wychowałam sama syna, ojciec żyje,płaci alimenty więc nie byłam jako samotna.
Chyba,że się nie zrozumiałyśmy.

Nigdy mnie nigdzie nie uznawali jako samotna matkę żeby dostać dodatek.

Jeśli sąd odrzucił to faktycznie jest jako samotna,ale to trzeba najpierw do sądu itp

Załączniki

• Screenshot_20210910-203416_Chrome.jpg
    Screenshot_20210910-203416_Chrome.jpg
    112 KB · Wyświetleń: 33
L4 płatne jest 100% (ale nie tyle co zarabiałaś- tylko wyliczana jest srednia twoja pensja z ostatnich 12msc netto- podstawa , bez premii) i tyle dostajesz na zwolnieniu ciazowym. Przez pierwszy miesiac wypłacana jest przez pracodawcę, pozniej przez ZUS. Powinnas zostac poinformowana w jakim terminie bedzie wypłacany. ZUS ma kilka terminow.
Bedziesz miala do wyboru: jesli zdecydujesz sie na rok macierzyńskiego wtedy albo pol roku 100% nastepne pol 60% płatne, albo caly rok 80%. To trzeba bedzie okreslic we wniosku o urlop macierzyński po urodzeniu dziecka. Po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego bedziesz jeszcze miala do wykorzystania zaległy urlop wypoczynkowy, za ktory bedzie płacił Ci pracowadca. Dopiero po wykorzystanym urlopie wypoczynkowym wygaśnie Twoja umowa :) jesli bedziesz miala przepracowany rok ciągłością wtedy masz prawo do rocznej kuroniowki po zarejestrowaniu Sie w urzedzie pracy. Oprocz 500+ jest jeszcze becikowe, ale o ile sie orientuje tam sa jakies widełki zarobkowe. No i jesli mialas dodatkowo ubezpieczenie grupowe w pracy np to z tytułu urodzenia dziecka Takze należą Ci sie pieniadze ;)
Najlepiej skonsultuj sie z jakims prawnikiem bo wiem ze od stycznia 2022 ma sie sporo przepisów zmienic jesli chodzi o zasiłki itd :)
Trochę się nie zgodzę. Właśnie jestem na zaległym urlopie po macierzyńskim wiec na świeżo. Chorobowe dostawałam od pracodawcy (pewnie on dostawał z ZUS) w dzień kiedy normalnie są wypłaty (tak samo macierzyński) chorobowe było płacone 100% jakbym pracowała z premiami i dodatkami, jeszcze się różniło w zależności od długości miesiąca. Czyli tak jakbym normalnie pracowała. Jeśli umowa kończy się pod koniec macierzyńskiego to pracodawca za zaległy urlop będzie musiał zapłacić, a być może i macierzyński zostanie skrócony o to w zależności kiedy umowa się kończy.

Premie i wszystkie dodatki są uwzględniane ,to jest duży plus właśnie.
Jesli duża firma,powyżej 20 osób to pracodawca wypłaca.
„Zasiłek chorobowy przypadający w okresie ciąży wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku, co w przypadku pracowników zasadniczo odpowiada kwocie 100% średniego miesięcznego wynagrodzenia. Zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Stanowi on odsetek średniego wynagrodzenia naliczony z ostatnich 12 miesięcy pracy”
I dalej:

Zgodnie z przepisami pracodawca nie ma prawa wymusić na kobiecie w ciąży, aby poszła na zwolnienie lekarskie. Zdarza się jednak, że pracodawcy sugerują to swoim pracownicom. Wynika to z faktu, że przez pierwsze 33 dni zwolnienia pracodawca wypłaca wynagrodzenie chorobowe, a po tym czasie wypłat dokonuje ZUS. W tej sytuacji pracodawca po okresie 33 dni nie ponosi kosztów, przez co może zatrudnić pracownika na zastępstwo przykładowo na nieco gorszych warunkach finansowych.”

Zobacz więcej: Link do: Zwolnienie chorobowe w ciąży - kompendium wiedzy

„Zasiłek chorobowy przypadający w okresie ciąży wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku, co w przypadku pracowników zasadniczo odpowiada kwocie 100% średniego miesięcznego wynagrodzenia. Zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Stanowi on odsetek średniego wynagrodzenia naliczony z ostatnich 12 miesięcy pracy”
I dalej:

Zgodnie z przepisami pracodawca nie ma prawa wymusić na kobiecie w ciąży, aby poszła na zwolnienie lekarskie. Zdarza się jednak, że pracodawcy sugerują to swoim pracownicom. Wynika to z faktu, że przez pierwsze 33 dni zwolnienia pracodawca wypłaca wynagrodzenie chorobowe, a po tym czasie wypłat dokonuje ZUS. W tej sytuacji pracodawca po okresie 33 dni nie ponosi kosztów, przez co może zatrudnić pracownika na zastępstwo przykładowo na nieco gorszych warunkach finansowych.”

Zobacz więcej: Link do: Zwolnienie chorobowe w ciąży - kompendium wiedzy
Średniego miesięcznego wynagrodzenia ,nie pisze ze bez premii itp

reklama
Żeby dostawac za samotne wychowywanie, drugi rodzic musi nie zyc lub nie byc uznany. Ja przez 4 lata pobierałam samotne, bo ojciec mojej córki nie zyje i w ogole nie jest wpisany w akcie urodzenia. Jednak w czerwcu wzielam slub i mimo, ze mąż nie uznał córki, to mam zabrane samotne wychowywanie, rodzinne, dodatek rehabilitacyjny, bo juz nie jestem samotna i mąż ma umowe na najnizsza krajowa i juz jestesmy za bogaci. 🤦🏽‍♀️😀

Do góry