Ja mialam ryzyko 1:168 wiec podobne. Pietrasik nie odradzal amnio, jak czytal wyniki usg prenatalnego przed amnio to byl zdziwiony że wyszlo mi takie niskie ryzyko przy NT 3,8. U mnie bylo wlasnie NT 3,8 i problemy z oceną kosci nosowej reszta super. Krew tez super beta i pappa w okolicach 1mom i to dzieki krwi nie mialam ryzyka np 1:4 bo takie powinnam miec pprzy takim wysokim NT. Dodam że ja od poczatku ciazy czulam że jest źle, na usg dziecko w ogole sie nie ruszalo (dzieci z ZD są mniej ruchliwe). U mnie tez niepokojacym sygnałem bylo to że Panorama nie wyszla
Pietrasik odradzal bo mialas super usg a krew czesto nic nie oznacza i jeszcze dobra Panorama wiec daje ci to jakies 99,98% pewnosci ze dziecko zdrowe.
Ja nie mialam żadnych powiklan po amnio ale starsznie sie balam, ciagle mialam wrazenie że odplywa mi plyn owodniowy. Jak masz zrosty po cc to moze miec problem z wbiciem igly ale to juz on musi sie wypowiedziec. Jak nie zrobisz amnio bedziesz sie stresowac do konca ciazy. Jak zrobisz amnio to bedziesz sie stresowac jakies 2 tyg. Istnieje ryzyko poronienia ale ja czytajac wszystkie watki o amnio o przeziernosci itp widzialam 3 przypadki poronienia w tym jeden gdzie dziecko mialo wade i i tak by nie przezylo (historie na forach są z kilkunastu lat).
Teraz jestem w ciazy 14 tydz usg super i nie bede robic amnio bo sie boję (w ostatniej ciazy sie nie balam bo mowie bylam przekonana że cos jest nie tak)
Bede robic nifty pro albo sanco