reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

reklama
Dobrze się odżywiacie? Cholera, ja myślałam, ze będę uprawiać jogę i pic sok z selera naciowego i zagryzać chipsami z jarmużu a tu co? Kupne pierogi ruskie z mikrofali... nie mam siły nic sobie przygotowywać wybitnego. Błagam powiedzcie, ze Wy tez ...
Ja tylko zrobie obiad jak mała dlugo spi albo ktos ją nianczy. Albo jak mama da obiad 😅 ale w pierwszej ciąży w ogole nie wstawalam z łóżka, także Cię rozumiem. Może sprobuj sobie rosol albo jakas zupe warzywna chociaz na dwa, trzy dni zrobić? Mi zupy pomagalu i dalej pomagają na brzuszek. Dobrze, jak dasz majeranek i nie bedzie bardzo ostra. O a teraz jak zglodnialam zjadlabym kopytka, nie mam sily i nie chce mi sie ich robic ani isc do sklepu po kartofle. Podsumowujac ka tez jem gotowe rzeczy. Co wiecej bobasowi daje sloiczki .

Dobrze się odżywiacie? Cholera, ja myślałam, ze będę uprawiać jogę i pic sok z selera naciowego i zagryzać chipsami z jarmużu a tu co? Kupne pierogi ruskie z mikrofali... nie mam siły nic sobie przygotowywać wybitnego. Błagam powiedzcie, ze Wy tez ...
Mam to samo. Mdłości mnie wykańczają, chociaż już lepiej, ale jednak nadal męczą cały dzień w różnym nasileniu. Pierogi mi wchodzą i zupy, chrupki kukurydziane, chleb i to biały z maslem. Koniec. Pomarzyć mogę o innym jedzeniu.
Jeszcze były Banany ale już odeszły w zapomienie.

Ja tylko zrobie obiad jak mała dlugo spi albo ktos ją nianczy. Albo jak mama da obiad 😅 ale w pierwszej ciąży w ogole nie wstawalam z łóżka, także Cię rozumiem. Może sprobuj sobie rosol albo jakas zupe warzywna chociaz na dwa, trzy dni zrobić? Mi zupy pomagalu i dalej pomagają na brzuszek. Dobrze, jak dasz majeranek i nie bedzie bardzo ostra. O a teraz jak zglodnialam zjadlabym kopytka, nie mam sily i nie chce mi sie ich robic ani isc do sklepu po kartofle. Podsumowujac ka tez jem gotowe rzeczy. Co wiecej bobasowi daje sloiczki .
Ja też już gdzieś od 2-3 tygodni jak się zaczęłam źle czuć to młodemu daje słoiczki a dla siebie i męża zamawiam coś z dowozem. Niestety czuję się dość kiepsko, a jak dziecko moje nie spi to sięm uszę mu poświęcić w 100%. Gotowałam zawsze na jego drzemkach, ma 2 w ciągu dnia po max 1,5h (a często krócej) i teraz wolę ten czas poświęcić na odpoczynek, bo to mój jedyny odpoczynek w ciągu dnia :)

A czy któras mama w ogóle się nie decyduje na prenatalne?
Mój lekarz nie robi niestety. W pierwszej ciąży poszłam do innego (u mnie w całym mieście tylko jeden lekarz ma uprawnienia do tego), ale w sumie zastanawiam się czy ma to sens.
Dostałam wówczas wynik mniej więcej taki:
Trisomia 21 1:5000
Trisomia 18 < 1:20000
Trisomia 13 < 1:20000
No i w sumie co to daje ?! Ryzko wiedziałam, że małe ale nadal jest, bo to zawsze może paść na mnie i to ja będę tym jednym na 5000 przypadków, który nosi chore dziecko. Po prostu koszt badania to pewnie z 600zł a nie wiem czy dla mnie tak naprawdę coś zmieni jak wyjdzie tam 1:10000 czy 1: 1000 czy też 1:100 -> bo przecież nawet jak będzie 1:100 to szansa na dziecko zdrowe i tak jest dużo większa niż chore i go nie usunę.... podsumowując sama nie wiem czy zrobić, ale czuję że to badanie nic nie daje ;)

reklama
Do góry