reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

Przepraszam, ze się wtrącę, ale będę w takiej samej sytuacji.
Powiedz mi czy wypłacali ci zasiłek macierzynski regularnie?
Tak. Mialam 3/4 etatu i wypłacają mi co miesiąc na ostatniego około 1100zl bo tyle bym w pracy dostała. Mały urodził się 25pazdziernika więc 28 listopada miałam pierwsza wypłatę i miałam policzone od 25.10 do 30.11 bo dzień porodu jest pierwszym dniem macierzyńskiego i ostatnim dniem pracy. Wszystko załatwiała mi kadrowa. Ja tylko po powrocie do domu pojechałam odebrać dokumenty z pracy

reklama
Ja jak narzekałam na brak objawów to dzisiaj w nocy obudził mnie ból jajnika. A od rana mdłości.
W dodatku miałam taki beznadziejny sen że poszłam do lekarza a on mi mówi że ja w ciąży nie jestem że po prostu okres mi się spóźnia.. A do wizyty jeszcze 1,5 tyg..

Ja pracuje. Wizytę mam 7.10 i szczerze to nie wiem jak mam podejść do L4. Mam takie dni, ze chciałabym nie pracować i tylko spac a z drugiej strony nie wiem jak pracodawca patrzy jak się od razu idzie na L4. Chociaż ja mam umowe do lipca wiec nie będę miała do czego wracać jak urodzę pod koniec maja ehhh.

Ja mam umowę do końca listopada przyszłego roku i też zostanę z niczym, jestem po rozmowie z szefem i powrót czy tam przedłużenie umowy nie wchodzi w grę. Potraktowana zostałam strasznie :(

Ja miałam w tamtym roku umowę do czerwca. Przedłużyli mi do dnia porodu bo tak musieli potem zaraz poszłam na zasiłek macierzyński którego należało mi się rok z powodu utraty zatrudnienia spowodowanego ciąża . Musicie dobrze popytac ile Wam się należy macierzyńskiego skoro macie umowę dłużej niż do dnia porodu
należy mi się normalnie albo 100% potem 60 %
albo 80 % przez rok

Ja to w ogóle nie wiem co będzie. Mam umowę do 10 listopada tego roku 🤦‍♀️
To narazie nie informuj pracodawcy tylko czekaj na przedłużenie umowy bo nie będzie Ci się należało prawdopodobnie przedłużenie do dnia porodu bo musisz mieć w momencie końca umowy skończony 3 Msc ciąży. No chyba że będziesz miała? Ja mam do końca lutego za to ale to już będzie ponad 3 Msc ciąży więc mi się należy przedłużenie di dnia porodu

reklama
Dzień dobry, dzień dobry! A może nie? (🤢)
Ja mam umowę na zastępstwo, na czas nieokreślony, ale nie dłużej niż powrót pracownika. Wiec w sumie nie wiem ile jeszcze „popracuję”. W temacie słabo się orientuję, ale słyszałam, ze w książce „Mamy dla Mamy” są rozdziały o prawie pracy i z czego możemy skorzystać jako ciężarne. Zamierzam kupić książkę, ale chyba dopiero po 12 tygodniu. Dzisiaj skończony 8 tydzień, mam wizytę o 14:45, ale bez usg, sama kontrola wyników... chociaż może namowię lekarza? :D wiecie może co ile można wykonywać usg? Ja najchętniej zaglądałabym co tydzień lub dwa... Miłego dnia wszystkim kobietkom!

Do góry