tysia123
Fanka BB :)
Witam. Co do kataru to kilka moich obserwacji z praktyki. Jak jest wodnisty katar to nic ponad to co wycieka z nosa raczej się nie wyciągnie więc ja aspiratotem wtedy dziecka nie mecze. Jak jest gęsty to odciągami często żeby nie zalegał katar e nosie i nie spływał. Dużo vit c. Do nosa przede wszystkim woda morska. Krople tylko przed spaniem żeby dziecko usnęło, bo one wysuszają śluzówkę i jeszcze więcej kataru organizm produkuje. Do spania dobrze wywietrzyć pokój i temp max 18-20 stopni. I nawilżacz koniecznie albo chociaż mokry ręcznik koło łóżka. Podnoszę łóżeczko albo materac od głowy tak 10-15 cm do góry żeby dziecko leżało pod skosem, wtedy łatwiej się oddycha. No i jeszcze coś z olejkami eterycznymi, ja stosuję Vicks VapoRub czy jak to się pisze. Rozcieramy trochę na chusteczce i wieszam na łóżeczku koło głowy dziecka. Ważne: jak dziecko kaszle to olejki eteryczne zabrać bo nasilają kaszel. Moje dzieci mają skłonność do spływania kataru po gardle wiec ja jeszcze zawsze 2-3 razy dziennie psikam gardło Argentinem. Cudów że katar przejdzie po jakimś leku od ręki nie ma.