Jetkaa
Fanka BB :)
Oski mial robione mikro macierze i inne badania, izolacje dna, macierzyste, chromosowe , metaboliczne i w nich nic nie wskazywalo z na jakas chorobę.. Chorkon wzrostu tez mial robiony jak mial kilka dni.. I pytanir czy te badania nie byly za wczas robione ..@Jetkaa może w kwestii dawkowania hormonu (bo myślę, że potrzebna jest możliwie najwyższą dawka, ale bezpieczna) niech się skontaktują z prof. Romerem. To pediatra endokrynolog prekursor leczenia hormonem wzrostu w Polsce. On pierwszy go podawał, to autorytet w tej kwestii. Nawet ponoć sam oddzwania. Leczy przypadki, którym NFZ odmówił, stosuje wyższe dawki. Myślę, że warto telefonicznie lub mailowo poprosić o konsultację.
Co do genetyki, czy Oskar miał badanie mikromacierzy (inaczej microarray, acgh)? Jeśli nie, to warto to zrobić. A jeśli miał i wyszło ok, to warto zrobić badanie najdokładniejsze całego genomu, tzw. sekwencjonowanie genomowe/egzomowe. Ono jest drogie, bardzo rzadko refundowane, ale Wy jesteście ciekawym przypadkiem i warto by spytać czy Wam go nie zrobią za darmo (koszt to ok. 6tys). Tu trzeba by napisać do prof. Rafała Płoskiego z Warszawy
U nas oskiego prowadzi nasz profesor ktory konsultuje oskiego z genetykiem i jakims profesorem od spraw zaburzen wlasnie horomonow. Ale oni nie sa z tego szpitala tylko jego koledzy..hormon nam juz zamowili wzrostu. I wlasnie mowil prof. Ze dostanie dużą dawke i pozniej coraz mniej..
Tez mysle ze nie przez przypadek sie tu spotkalysmy mamy bardzo podobny problem .. U nas w rezonansie wyszlo jakis czas temu ze ma tylko torbiel podpajeczykowka ale nie ma wspolnego z niewydolnością przysadki... Ciekawa jestem czy jest mozliwe zeby ona sama zaczela produkować te hormony czy poprostu będzie musial je otrzymywać.. I ciekawa jestem jaki wplyw ma ta niewydolnośc na jego cialo.. Czy sie zmieni.. Czy bedzie przybieral ... Oby..
Jak podadza mu dawke dam wam znac czy cos sie dzieje. Wiadomo ze nie od razu bedzie widac efekty ale mam cicha nadzieje ze nasz koszmar się skonczy..