reklama
Jetkaa
Fanka BB :)
Wlasnie u nas miesnie to sama galareta. Wiem wlasnie ze ten hormon mogl by u nas dużo zmienic.Jupiiii super. Myślę, że warto ryzykować. Dzieci z niskim wyrzutem hormonu wzrostu mają tragiczną tkankę mięśniową. A Twój chyba całkiem go nie produkuje. Moja ma mięśnie, ale słabe i też chudzielce. Bo hormon wpływa na budowę tkanki mięśniowej właśnie. Tylko ta polska potoczna nazwa sprawia, że się tylko że wzrostem kojarzy, a on ma multum funkcji w organizmie.
My już mamy diagnozę ostateczną u córki, jeszcze tylko rezonans w uśpieniu w sobotę- mam nadzieję, że anestezjolog się zgodzi mimo kataru. Trzymajcie kciuki.
Trzymam kciuki na pewno!!! A jaka dokladnie u Was jest diagnoza?
Jetkaa
moj syn jam ma katar to zawsze ma zapalenie spokojwek.. Tutaj kazali mi plukac oczy sola fiziologiczna i zawsze antybiotyk do oczu i noska maMy po wizycie u lekarza. Mam czyścić nos wodą morską, odciagnac i psikać Nasivin baby. Ale to nic, wyszło że Laura ma zapalenie spojówek i mamy maść. Oczka ma czerwone i wokół wysypka, coś jest w powietrzu bo syn znajomych to samo miał. @Jetkaa wspaniałe wieści, oby wszystko było po Waszej myśli. Już tyle niedobrego przeżyliście, że aż należy Wam się teraz wszystko co najlepsze [emoji176]
caltha
@Jetkaa jechać tam nie ma co, ale w razie wątpliwości dobrze się z nimi skonsultować. Oni mają dużą wiedzę i dłuższe doświadczenie niż my w leczeniu GH. Tam się leczyło hormonem w czasach, gdy u nas nikt o tym nie słyszał. Podają go młodszym dzieciom niż w Polsce, trudniejszym przypadkom. Warto z tego skorzystać, zwłaszcza, że Oskar to nie jest przypadek standardowy. Jeśli mają jakieś wątpliwości, co do dawki itd to warto tam pytać, to nic nie kosztuje i to żadna ujma dla lekarza.
Zwłaszcza, że z tego co wiem z grupy to Prokocim ma średnią endokrynologię.
Być może, gdyby od razu trafili na pomysł z hormonami o od razu podali GH, to teraz byłoby lepiej z Twoim synkiem. To nie oskarżenie, bo objawy nie były na początku typowe.
Mam nadzieję, że to choć trochę odwróci na lepsze jego stan. Może też warto właśnie się z nimi skontaktować, by wiedzieć czego można się spodziewać. Lekarz na pewno zna angielski.
Co do mojej Emilki to ma somatotropinową niedoczynność przysadki- SNP i prawie nie wydziela hormonu wzrostu, a do tego hipotrofia, która często wiąże się z tym, że receptory w tkankach źle reagują na hormon, więc potrzebują go jeszcze więcej. W przyszłości bez hormonu, poza niskorosłością, grozi jej cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, choroby serca, trzustki, wątroby, problemy z gospodarką tłuszczową i właśnie kiepska masa mięśniowa.
U Oskiego to wszystko mogło się zacząć już w życiu płodowym i dlatego w połączeniu z późną diagnozą jest tak źle. No i u niego pewnie wnp- wielohormonalna niedoczynność
Zwłaszcza, że z tego co wiem z grupy to Prokocim ma średnią endokrynologię.
Być może, gdyby od razu trafili na pomysł z hormonami o od razu podali GH, to teraz byłoby lepiej z Twoim synkiem. To nie oskarżenie, bo objawy nie były na początku typowe.
Mam nadzieję, że to choć trochę odwróci na lepsze jego stan. Może też warto właśnie się z nimi skontaktować, by wiedzieć czego można się spodziewać. Lekarz na pewno zna angielski.
Co do mojej Emilki to ma somatotropinową niedoczynność przysadki- SNP i prawie nie wydziela hormonu wzrostu, a do tego hipotrofia, która często wiąże się z tym, że receptory w tkankach źle reagują na hormon, więc potrzebują go jeszcze więcej. W przyszłości bez hormonu, poza niskorosłością, grozi jej cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, choroby serca, trzustki, wątroby, problemy z gospodarką tłuszczową i właśnie kiepska masa mięśniowa.
U Oskiego to wszystko mogło się zacząć już w życiu płodowym i dlatego w połączeniu z późną diagnozą jest tak źle. No i u niego pewnie wnp- wielohormonalna niedoczynność
caltha
Co do rezonansu i u nas i u Was- trzeba sprawdzić czy nie ma guzow na przysadce- wtedy nie można hormonu podać, bo i one urosną. Ale też można zobaczyć czy przysadka ma dobrą wielkość i budowę, bo to często przyczyna braku hormonów jest.
Ja bym też zebrała wszystkie Twoje wyniki tarczycy z ciąży i jakie miałaś dawki leku przy jakich wynikach. Bo być może źle leczona tarczyca miała swój udział w stanie Oskara- to a propos walki z lekarzem
Ja bym też zebrała wszystkie Twoje wyniki tarczycy z ciąży i jakie miałaś dawki leku przy jakich wynikach. Bo być może źle leczona tarczyca miała swój udział w stanie Oskara- to a propos walki z lekarzem
caltha
To byłaby dobra diagnozą, pytanie czy i jak Oski zareaguje na hormon i czy da się to wyhamować tylko czy może i odwrócić choć trochę. To prawdziwy wojownik, więc mam nadzieję, że zaskoczy jeszcze raz.
Może nie bez przyczyny i ja i @Jetkaa się tu spotkałaśmy... Oby
caltha
@Jetkaa może w kwestii dawkowania hormonu (bo myślę, że potrzebna jest możliwie najwyższą dawka, ale bezpieczna) niech się skontaktują z prof. Romerem. To pediatra endokrynolog prekursor leczenia hormonem wzrostu w Polsce. On pierwszy go podawał, to autorytet w tej kwestii. Nawet ponoć sam oddzwania. Leczy przypadki, którym NFZ odmówił, stosuje wyższe dawki. Myślę, że warto telefonicznie lub mailowo poprosić o konsultację.
Co do genetyki, czy Oskar miał badanie mikromacierzy (inaczej microarray, acgh)? Jeśli nie, to warto to zrobić. A jeśli miał i wyszło ok, to warto zrobić badanie najdokładniejsze całego genomu, tzw. sekwencjonowanie genomowe/egzomowe. Ono jest drogie, bardzo rzadko refundowane, ale Wy jesteście ciekawym przypadkiem i warto by spytać czy Wam go nie zrobią za darmo (koszt to ok. 6tys). Tu trzeba by napisać do prof. Rafała Płoskiego z Warszawy
Co do genetyki, czy Oskar miał badanie mikromacierzy (inaczej microarray, acgh)? Jeśli nie, to warto to zrobić. A jeśli miał i wyszło ok, to warto zrobić badanie najdokładniejsze całego genomu, tzw. sekwencjonowanie genomowe/egzomowe. Ono jest drogie, bardzo rzadko refundowane, ale Wy jesteście ciekawym przypadkiem i warto by spytać czy Wam go nie zrobią za darmo (koszt to ok. 6tys). Tu trzeba by napisać do prof. Rafała Płoskiego z Warszawy
@Jetkaa teraz juz musi być lepiej, po tym wszystkim. Mocno trzymamy kciuki za Was.
U nas mroźno ale slonecznie. Bartek byk marudny czestsze kupki wygladalam doknych jedynek bo juz przez dziaska pogrubienie bylo widac, az tu wczoraj podczas jego smiania patrze na górne dziąsła i gorne jedynki i dwojki prawie na wierzchu[emoji33][emoji33]
Pozdrawiam Was
U nas mroźno ale slonecznie. Bartek byk marudny czestsze kupki wygladalam doknych jedynek bo juz przez dziaska pogrubienie bylo widac, az tu wczoraj podczas jego smiania patrze na górne dziąsła i gorne jedynki i dwojki prawie na wierzchu[emoji33][emoji33]
Pozdrawiam Was
reklama