reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Absolutnie bym nie wierzyła tym wynikom, znajoma spóźniła się o dzień i lekarz nie zrobił jej prenatalnego, a co dopiero kilka dni. Za późno ci zrobili i wynik jest najprawdopodobniej fałszywy. Ile masz lat? Czy w rodzinie były przypadki wad u dzieci?

reklama
dzieki dziewczyny za wszystkie dobre slowa. Bylam juz w szpitalu i zdecydowalam sie na test z krwi (NIPT), wyniki maja byc do tygodnia. Nie wiem, jak zniose te niepewnosc i czas oczekiwania.
To moja pierwsza ciaza, w mojej rodzinie jak i mojego partnera nie ma zadnych przypadkow zd ani mutacji genetycznych.
Jestem rozgoryczona jedynie poziomem opieki medycznej tutaj (przypomne, ze mieszkam w UK). To ze sama musialam sie dopraszac o skan w prawidlowym terminie, a i tak zrobiono go w 14tyg4d, dzidzi mialo juz 9,6 cm i nie mozna bylo zbadac przeziernosci karkowej. Lekarka zaproponowala badania z krwi i to sa te wyniki, podwyzszone ryzyko syndromu.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom

dzieki dziewczyny za wszystkie dobre slowa. Bylam juz w szpitalu i zdecydowalam sie na test z krwi (NIPT), wyniki maja byc do tygodnia. Nie wiem, jak zniose te niepewnosc i czas oczekiwania.
To moja pierwsza ciaza, w mojej rodzinie jak i mojego partnera nie ma zadnych przypadkow zd ani mutacji genetycznych.
Jestem rozgoryczona jedynie poziomem opieki medycznej tutaj (przypomne, ze mieszkam w UK). To ze sama musialam sie dopraszac o skan w prawidlowym terminie, a i tak zrobiono go w 14tyg4d, dzidzi mialo juz 9,6 cm i nie mozna bylo zbadac przeziernosci karkowej. Lekarka zaproponowala badania z krwi i to sa te wyniki, podwyzszone ryzyko syndromu.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom
Szansa, że jest ok jest ogromna i tego się trzymaj. Będzie dobrze.

U mnie niebo jakby miał śnieg zacząć sypać zaraz...
Szaro buro i ponuro.
Nie lubię jesieni...

Ja dziś oficjalnie zaczęłam 15tc wg om. Liczę ze w okolicy świat poczuje pierwsze ruchy małej...
Za tydzień wizyta u dentysty ale nie wiem czy nie uciekne bo nie byłam tam jakieś 10 lat [emoji32]
Panicznie boje się tych lekarzy.

Ja zaraz jadę do biblioteki bo wzięło mnie coś na czytanie książek [emoji4]
Obiad na dziś mam więc mam labe [emoji4]

W pierwszej ciąży w którym tygodniu zaczrlyscie czuć ruchy?
U mnie będą podobno słabsze bo maluch jest na przedniej scianie macicy. Tak przeczytałam...

Ja w poprzedniej ciąży też miałam synka na przedniej ścianie i ruchy zaczęłam czuć chyba 15-16 tydzień a kopal jak szalony więc u mnie się nie sprawdziło że słabo czułam ruchy :-D

@maripo badań po czasie, a Ty takie miałaś, się nie robi, właśnie ze względu na ryzyko błędów i brak możliwości dopasowania płodu do norm. Poza tym co to za wyniki krwi? Nie ma czegoś takiego jak norma do 150, każdy przedział wiekowy ma własne normy. Gdzie robiłaś te badania? Co to za badanie, nazwa? Co z usg genetycznym, jak wyszło?
Według mnie, Twoje obecne badanie jest niewiarygodne, jeśli dysponujesz gotówką, zrób na własną rękę test harmony albo nifty, dadzą Ci odpowiedź co z trisomią 21 i odzyskasz spokój. Jeszcze nie spotkałam się z aż takim konowałstwem w tym temacie.
Umówić kobietę za późno, zrobić badania po czasie a teraz przez telefon kazać jej robić badania inwazyjne? Niesłychane.
U nas w Uk chodzi o to że powyżej 150 nie ma żadnych podejmowanych dalszych kroków a że Maripo nie miała badania na przyziernosc to przy 160 ja mogą dalej diagnozowac tylko te 160 to był wynik podwyższony zespołu Downa ? Czy Edwardsa i Patau?

Uwierzcie mi dziewczyny ze w Uk opieka nad kobietami w ciąży dużo odbiega od polskich czasami czuje się jakbym żyła w średniowieczu kiedy położna mierzy mi brzuch centymetrem żeby określić wielkość dziecka :rolleyes: pierwsza wizytę miałam z położna w 10 tyg tylko mi pobrala krew żeby oznaczyć grupę krwi później niby miał przyjść list ze szpitala ( u nas tylko usg w szpitalu )kiedy usg prenatalne ale że byłam już prawie w 12 tyg sama zaczęłam dzwonić i prosić bo inaczej też bym się spóźniła wiec jednego dnia miałam i usg genetyczne i badanie krwi jeżeli wynik jest wątpliwy wtedy dzwonią szybko jeżeli nie dostaje się list i wszystkie oznaczenia są takie same jak w polsce tylko w języku angielskim podejrzewam że do MARIPO zadzwonili i powiedzieli że jest większe ryzyko i szczegółów nie udzieliła :crazy: co do gadanie glukozy to możemy zapomnieć tak samo jak tsh :szok:

reklama
Do góry