reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Ja mialam niedoczynność tarczycy przed ciaza. Pozniej moje wyniki sie unormowały i lekarka zalecila zeby odstawic tabletki. Zrobilam w ciazy badanie i wyszlo 2,66 niby nie duzo ale w ciazy norma max 2,50. Lekarka mowila zeby brac euthyrox 25. Musze to jeszcze skonsultować z innym lekarzem. Bo te wyniki strasznie mi skacza.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ja tarczycy nie miałam... A w ciąży mój wynik to 5,088...i biorę euthyrox 50, właściwie dziś pierwsza tabletka.
Twój nie jest najgorszy,ale skonsultuj to!
Na NFZ ma obowiązek przyjąć Cię w ciągu tygodnia. Jest ustawa o tym!! Wyszukaj sobie "ustawa za życiem endokrynolog" powinno wyskoczyć.

reklama
Dokładnie tak, wizyta w ciąży u specjalisty musi się odbyć w ciągu tygodnia. Jeśli odmawiają, można to zgłosić do NFZ (bo to NFZ za to płaci). To jest nasz przywilej. Dziś rejestrowalam się do do diabetologa i mam wizytę już w piątek. Nie dajcie się, nie mogą od Was żądać kasy, bo to się Wam po prostu należy.

Ja tarczycy nie miałam... A w ciąży mój wynik to 5,088...i biorę euthyrox 50, właściwie dziś pierwsza tabletka.
Twój nie jest najgorszy,ale skonsultuj to!
Na NFZ ma obowiązek przyjąć Cię w ciągu tygodnia. Jest ustawa o tym!! Wyszukaj sobie "ustawa za życiem endokrynolog" powinno wyskoczyć.

Dzieki dziewczyny kochane jestescie ;* Dziekuje za rady! Dzis to juz prawie ryczałem po tym lekarzu.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Płód musi mieć wielkość powyżej 45 mm aby dało się dopasować do wytycznych i na ich podstawie ocenić prawidłowość lub nie rozwoju. W 11 tygodniu średnio ma 5 cm a to znaczy, że łatwo o zbyt wczesną wizytę.

W 12 tygodniu kończy się rozwój organów wewnętrznych, kości twardnieją, dziecko ma ponad 6 cm. Dlatego takiego ufoludka bada się łatwiej, pewniej. Jest też mniej wątpliwości jeśli ktoś chce znać płeć.

W 13 tygodniu dziecko jest jeszcze większe, ale zaczyna się prostować, co utrudnia zbadanie przezierności karkowej.

Zatem, jeśli któraś mama ma specjalne wskazania, nie powinna się spieszyć ani spóźnić. To bardzo ważne, często decydujące badanie o być albo nie być, kilka dni może dużo zmienić.

Samo usg to ultradźwięki. Prowadzone są wciąż badania nad szkodliwością usg w ciąży. Trochę sobie dziś poczytałam i średnio mi się podoba to, co czytam. Wiadomo już, że ultradźwięki mają negatywny wpływ na rozwój mózgu. Jaki na mózg tworzącego się dopiero człowieczka? Wiadomo, że negatywny u myszy. Dlatego pierwsze usg zaleca się w Stanach po 8 tygodniu ciąży (to najnowsze badania). Ultradźwięki wytwarzają np. ciepło. Jak duże ciepło odczuwa płód? To również jest badane, szczególnie dotyczy usg 3d. Może nawet poparzyć. Problem w tym, że legalnie na człowieku i płodzie badać nie można. Zatem bada się myszy. Ponieważ ultradźwięki mają szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii, trochę instytucji się nad tym pochyla. Chciałabym, żeby ostatecznie ogłosili nieszkodliwość ale co, jeśli za x lat okaże się że jednak szkodzi? Nie ma jednoznacznych dowodów na szkodliwość, nie ma też jednoznacznych dowodów na nieszkodliwość.

@MegiKM Ja w kwietniu miałam 2.6 spadło mi w dwa miesiące z 3.4 i od tamtego czasu nie miałam badań .. Ale na wizycie w lipcu lekarz powiedział ze dawka jest ok i bym dalej brała spokojnie euthyrox 25 ale pewnie w ciazy tsh inaczej reaguje? 17.10 mam wizytę u gin to się dopytam co i jak i pewnie do endo będę musiała isc.
Także wydaje mi się że ta dawka jak na razie będzie dobra takze nie martw się :happy: pobierzesz miesiąc zrobisz badania i będzie wiadomo ile spadko i ewentualnie skoryguja dawkę

Ja ide 11t3d i mam nadzieję ze bedzie ok. Nie chce placic takiej kasy dwa razy

0d1yskjot8xw5dpx.png
Ja mam na szczęście na NFZ :)

Przed ciąża brałam euthyrox 50, moja Endokrynolog powiedziała mi, że jak zajdę w ciążę, mam zwiększyć dawkę do 75. W ciazy tarczyca lubi szaleć.

A ja miałam tsh koło 3.5 (biorąc euthyrox 100mg). Przed chwilą przyszły wyniki pierwszej morfologii w ciąży i Tsh spadło do 1.2

Napisane na SM-J730F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Testowałam kilka chust i moja ulubione to tkana lennylamb. Miałam tez w teście elastyczna na start i kółkowa - dla laików najłatwiejsze do ogarnięcia, później juz używałam tylko tkanej. Każda za coś lubiłam.
Mam kijowe wyniki cukru i czeka mnie niestety insulina jeśli nie dojdę do ładu z cukrem przez dietę.

@natkape Co do ćwiczeń to na razie nie mogę ale będę czekać na zielone światło i dołączę.
Spotkanie z mamo to ja owocne. Ciekawy panel o pierwszej pomocy, szczepieniach. Inne panele tez ok ale bardziej dla pierworodek. Nie wytrzymałam do końca. Tak mi się spać chciało ze o 19 zawinęłam się do domu.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry