reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

reklama
@caltha ojej, rozczulające! :)

U mnie mały właśnie zaczął kopać :)
A tu masz, gdzie tego szukać na USG. Na czerwono masz to co dotyczy wagi. Jest podana waga z USG, potem ile g może być mniej lub więcej od tego co wyliczył, potem któremu to tc odpowiada (czy jest twój tc czy niższy, czy wyższy) a potem taka linia pozioma, środek na niej to środek normy dla Twojego tc, a kropką jest zaznaczone, gdzie jest Twój pomiar- czy mniejszy czy większy od średniej.
Niepokoić się można jak pomiar różni się od Twojego tc o więcej niż 2tc i to się utrzymuje lub pogłębia na dwóch kolejnych wizytach. Inaczej jest traktowane jak norma.
A na zielono inne pomiary- obwód głowy, brzucha, długość kości udowej itp.
A waga jest wyliczana przez program na podstawie właśnie obwodu brzucha itd stąd spory błąd pomiaru. No i czasem te różnice wynikają np. z tego czy pomiar był robiony na pełnym czy pustym pęcherzu płodu, więc zawsze analizuj na spokojnie i pytaj lekarza czy jest się o co martwić. I jeśli dziecko jest większe lub mniejsze to zawsze patrz na termin porodu z USG do12tc a nie z om.

Załączniki

• IMG_20180112_183934.jpg
    IMG_20180112_183934.jpg
    236,9 KB · Wyświetleń: 95
Dziewczyny, koszula do porodu musi być rozpinana na biuście czy nie?
To zależy czy będziesz karmić ale z doświadczenia Ci mówię weź jakąś najgorszą na sam poród bo i tak będzie do przebrania i cała we krwi, potem się przebrałam z rozcięciem na piersi jak się umyłam ale i tak podnosiłam całą koszule bo mała nie mogła złapać sutka i się męczyłam i tak było mi wygodniej bo mam mały biust.

Napisane na Redmi 4A w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Piękne macie brzuszki dziewczyny :-) :) Nie mam nowych fotek, jak zrobię w dzień, to wrzucę. Czas jednak szybko leci.

Według tabeli mój dzidź powinien ważyć jakieś 800 gram. Nie wiem kiedy kolejne usg.

U nas jest wymóg szpitalnej koszuli. I dobrze, nie trzeba prać.

Ostatnia edycja:
Do góry