reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Jetkaa niekoniecznie, ale to, że jesteś młoda to masz teoretycznie mniejsze ryzyko.
Mój jak byliśmy w czwartek na badaniach to powiedział, że to nasza decyzja ale tak naprawdę to nie muszę ich robić bo skoro u mnie w rodzinie nie było przypadków np zespołu Downa - to nie mam zbyt dużego ryzyka.
Dlatego się zastanawiam i cały czas gryzę z myślami.
Mój facet nie chce tych badań a ja sama tak naprawdę nie wiem [emoji849]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Dlaczego nie chce? Ja tez powiem Ci ze chyba nie chce:\ co ma byc to bedzie.. Ale wiem ze na wiekszy %u mnie dziecko będzie zdrowe... Mam duzo rodzenstwa 2siostrzencow , rodzeństwo kuzynostwo i sama mam dziecko.. Jestem jeszcze mloda i nie narazilam sie na jakies chorubsko... Tzn nie bylam w kazdym dzikim kraju czy cos.. Ostatnio sie badalam i wszysko było ok... Wiec mysle pozytywnie..

reklama
Co do ZD to wiek stanowi ryzyko podwyższone, ale najwięcej dzieci z ZD rodzi się młodym kobietom, bo młode częściej są w ciąży. Brak ZD w rodzinie nie oznacza, że go nie będzie lub że ryzyko jest mniejsze. To jest wada powstająca de novo, inaczej wcale by go nie było lub dużo mniej, bo wtedy dzieci z ZD rodziłyby tylko osoby z ZD. Osobiście znam dwie rodziny z dziećmi z ZD, które urodziły takie dziecko przed 30 i jest to ich drugie- pierwsze jest zdrowe.
A ja zas znam osoby starsze i maja chore dzieci :\ moje kolezanki w wieku +20 tez co chwila rodza zdrowe dzieci... A te sratsze np ich mamy z zespolem... Ogólnie czytalam ze wiekszy%kobiet zeby miec chore dziecko z zespolem to nie sa geny bo nie ma genow na zespol dawna tylko wiek matki.. Sa nawet statystyki ze to starsze kobiety maja częściej niz mlodsze:\

W sumie to chyba nie ma potwierdzenia, bo kazdej moze to się przytrafic:\mlodej straszej... A nawet jak wyjdzie czlowiekowi w badaniach to co pozniej?? Wyleczyc sie tego nie da..

Statystyki mowia o procencie dzieci urodzonych z dana wada wsros grupy matek w okreslonym wieku. A nie o liczbie takich dzieci. Liczba jest wieksza dla matek mlodych, bo takie rodza wiecej dzieci.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom

Proszę

Załączniki

• Screenshot_2017-10-30-18-02-10-353_com.miui.gallery.png
    Screenshot_2017-10-30-18-02-10-353_com.miui.gallery.png
    276,9 KB · Wyświetleń: 77
W sumie to chyba nie ma potwierdzenia, bo kazdej moze to się przytrafic:\mlodej straszej... A nawet jak wyjdzie czlowiekowi w badaniach to co pozniej?? Wyleczyc sie tego nie da..

Zalezy co. ZD nie, ale inne rzeczy mozna. A nawet jesli nie wyleczyc, to nastawic sie na ich leczenie, przygotowac. Ale jak wiadomo w PL profilaktyka generalnie kuleje;) czesto badamy sie dopiero jak jestesmy juz powaznie chorzy.
Zreszta... ja nie przekonuje do niczego. Kazda sama musi byc przekonana, ze chce zrobic to badanie.

thgf3e3kb56d5n4q.png

atdcgu1ru4yleh7g.png

Ja robiłam nie dla zespołów genetycznych, tylko właśnie dla oceny ryzyka preeklampsji i IUGR. A to jest niezależne od wieku, a nawet preeklampsja jest częstsza przy pierwszej ciąży

reklama
Ja też nie namawiam. Mi dużo dała ta informacja. Od razu zastosowano profilaktykę i wzmożoną kontrolę ciąży. Od razu zauważono, że pojawia się stan przedrzucawkowy i dostałam extra leki. Dzięki profilaktyce pojawił się później. Córka też baczniej obserwowana, już na połówkowym było widać, że zwalnia, więc monitorowano często jej wymiary dokładniej i sprawdzano przepływy, co robi się rzadko lub wcale. Dzięki temu zauważono, że przepływy są złe i zadecydowano o wczesnym rozwiązaniu ciąży przez CC, a co za tym idzie mogę się nią cieszyć, bo mogła po prostu umrzeć w brzuchu i nikt by nie zauważył między jednym a drugim USG. Bo że jest źle mówiły głównie przepływy, które rzadko są sprawdzane

Do góry