Ania_Beata
Fanka BB :)
A jakie są rekomendacje PTG przy cholestazie? W wielu przypadkach jest tak, że właśnie nie co lekarz, to opinia, tylko w danym przypadku obowiązują pewne procedury, które lekarz MUSI zastosować i wdrożyć.Już po obchodzie. Lekarz stwierdził, że zrobią badania dopiero w poniedziałek. A na moje pytanie, czy to nie jest zbyt ryzykowne stwierdził, że jak kwasy wzrosną to tak od razu nic się nie stanie. Sama nie wiem.
Inna pani profesor ale z innego oddziału u której byłam kiedyś na konsultacji mówiła ze właśnie monitorowanie poziomu kwasów jest przy cholestazie najważniejsze, bo jak będą zbyt wysokie to dziecko się zacznie zatruwac. A ani ktg ani usg tego od razu nie wychwyca. No cóż, co lekarz to inna opinia, muszę wierzyć, że wiedzą co robią i wszystko będzie ok.
Co do basenu to ja przed ciążą miałam wykupiony karnet i lekcje z instruktorem, bo chciałam podszkolić technikę pływania, ale lekarz, gdy okazało się, że jestem w ciąży, zabronił. Raz że ze względu na stan szyjki a dwa ze względu na stan poznańskich basenów i powiedział, że bardzo często spotyka kobiety z infekcjami właśnie po basenie. Więc on na czas ciąży odradza. Trochę mnie to zdziwiło, no bo te wszystkie zajęcia na basenach dla ciężarówek cieszą się dużą popularnością. Ale zastosowałam się i nie miałam na razie ani jednej infekcji w ciąży. Po ciąży zamierzam wrócić po 4-5 miesiącu z dzieckiem, ale też żeby samej pływać, więc to będą raczej rodzinne wypady. Z udziałem męża też, żeby jedno mogło się trochę pochlapać, a drugie w tym czasie zająć dziecko.
Co do cesarki, to też czytałam badania, że cesarka bez rozpoczętej akcji porodowej nie jest dobra. Że lepiej jak się już zacznie akcja to dopiero wtedy można ciąć.
Maui ja na początku chcę do ogródka wystawiać kosz mojżesza, ale jak już będę mogła chodzić to spacer, spacer i jeszcze raz spacer. Zresztą pod nosem mam duży las. Nawet rozglądam się już za jakimiś wygodnymi trampkami.
Ostatnia edycja: