reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

Dlaczego pytam o kolację - koleżanka na podobnym etapie ciąży usłyszała w szkole rodzenia, że jeśli zje kolacje o 19, a śniadanie około 8 to głodzi dziecko!
Mój organizm tak funkcjonuje, że ja po prostu po 19:00 głodna nie jestem. Zdarza mi się obudzić w nocy i być głodna, ale to bardzo rzadko. Zaczęłam się zastanawiać czy powinnam przesunąć kolację na 21, ale nie wiem czy będę w stanie zjeść cokolwiek o tej porze :eek:

reklama
Ja właśnie zamierzam liczyć ruchy od poniedziałku ,w sumie też zastanawia mnie to bardzo czy później w tych samych godzinach będzie mi marudzić itp. Dziś miałam dyskotekę w brzuchu o 4 rano , myślałam że mi wyjdzie z brzucha - mój mąż był w szoku ,ze tak można harcowac.

Dlaczego pytam o kolację - koleżanka na podobnym etapie ciąży usłyszała w szkole rodzenia, że jeśli zje kolacje o 19, a śniadanie około 8 to głodzi dziecko!
Mój organizm tak funkcjonuje, że ja po prostu po 19:00 głodna nie jestem. Zdarza mi się obudzić w nocy i być głodna, ale to bardzo rzadko. Zaczęłam się zastanawiać czy powinnam przesunąć kolację na 21, ale nie wiem czy będę w stanie zjeść cokolwiek o tej porze :eek:
To chyba też zależy od tego o której chodzisz spać. Jesli jesz o 19 kolacje a idziesz spać o 22 to prawidłowo(ponoć należy zjeść 3h przed snem) ale jeśli później to wydaje mi się ze powinnas jeść później . Ja wcześniej jadłam regularnie co 3h ale twraz u mnie się tak nie da (nie wiem jak u Was) ale szybciej odczuwam głód i potrafię jeść co 2h . Tak więc na dzień wychodzić mi nawet do 7 posiłków (mało a czesto) . Ja ogólnie zasypiam bardzo późno i budzę się ciągle w nocy z bólem kręgosłupa :/ a jak u Was teraz ze snem ?

Ja jem koło 20:30-21:00, a idę spać ok. 23. Inaczej - zaraz jak kładę się spać to mnie jeszcze ssie i musze sobie coś przegryźć, więc staram się zjeść tak nie później niż z 2,5 h przed snem. I piję też ostatnią szklankę wody ok. 20.30, żeby nie wstawać w nocy.
A rano mam tak, że budzę się głodna - i od tygodni mam zawsze przy łóżku ciastka Belvity i szklankę wody niegazowanej. I pierwsze co robie jak się obudzę to wtryniam pół szklanki wody, zagryzam ciastkiem, dopijam wodę i gnam do łazienki na siku.
I potem tak po 30 minutach robię sobie normalne śniadanie.

Tylko, że ja tak robię, bo ja miałam okropne mdłości poranne aż do końca 5. miesiąca. I rzeczywiście tak mam, że jak wstaję z łóżka i nie zjem nic przez 30 minut to robi mi się niedobrze.

Taki sposób jest dla mnie ok - bo dostarczam też wodę na start, której po nocy mojemu organizmowi brak i mam więcej siły jakoś w ciągu dnia.

Witam,

Kaylla głowa do góry, ale powiem Ci, że ja też niestety myślę dużo o tych moich cukrach, zwłaszcza jak przekroczenie jest a mam często po śniadaniu a tez jeść mniej to bez sensu. Ważne, ze masz lepsze wyniki i oby spadały dalej. No i super, że zajęłaś się innymi sprawami.

Jasmina88 ja byłam w zeszłym tygodniu na furaginie, bo miałam i złe wyniki moczu u i bolał mnie pęcherz, Brałam przez 4 dni. Potem odstawiłam, bo byłam na duomoxie. Dopiero idę robić badania moczu. Co do magnezu to te wszystkie preparaty można łykać w większych ilościach niż zalecane, bo przykładowo dawka magnezu w olimpie to 27% zapotrzebowania dziennego, jak nie dostarczamy w diecie czasem warto zwiększyć dawkowanie zwłaszcza jak twardnieje brzuch lub pojawiają się skurcze.

Ja nie liczę ruchu płodów jak czuję, że dziecko się rusza, kontroluję tylko przerwy w nieruszaniu.

Kolacja:
ciężarna kobieta nie może być głodna. Zbyt długie przerwy w jniejedzeniu, zwłasza jak długo śpimy powoduje, że odkładają się ketony w moczu. W przypadku cukrzycy ja jeśli kłade się spać o 23 to muszę jesć często o 22, ale to jest tylko przegryzka. Tu nie chodzi o to, żeby się obżerać po 21 tylko jak jemy kolację o 19 to na godzinę przed snem zjeść jakiś owoc lub inną lekką przekąskę.

Jak tam tłusty czwartek u Was, bo ja to niestety ani jednego pączka nie mogę zjeść.

Ostatnia edycja:
Dziś tłusty czwartek :/ powiedziałam sobie ze nie zjem ani jednego paczka do czasu...gdy ich nie widziałam. Mój kochany mąż przyniósł całą tace pączków! No i silna wola przegrała za to moje lasuchowanie wygrało miał być 1 miały być 2 .. no a wyszły 3 :p
A jak tam u Was z paczkami?

ja już po dwóch pączkach ogólnie nie przepadam ze nimi ale jak mąż przyniósł to dostałam ślinotoku

reklama
Udało mi się dostać do diabetolog na 12 lutego :)
Trochę wagi też odzyskałam więc moja dieta nie jest taka zła. Tylko ciągle jem to samo.

Ostatnia edycja:
Do góry