reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

To też zależy jakie kto ma obiążenia - co z tego, że mój dochód przekroczy tą kwotę jak najem mieszkania I inne zobowiązania pochłaniają jedną pensję I na dobra sprawę na życie zostaje tylko pensja mojego M., która wcale nie jest jakaś wysoka. Będzie nas stać, aby przeżyć od 1 do 1. Nic ponadto.

I dlatego uważam, że jak polityka prorodzinna to prorodzinna jednakowo dla każdego I becikowe powinno jednorazowo przysługiwać każdemu dziecku I tak też było na początku. Oczywiście wspaniała poprzednia władza wprowadziła próg...

reklama
Ech, myślałam, że już będzie lepiej, bo i mdłości było mniej, i do kibelka nie biegałam przez ostatnie kilka dni, a tu niestety. Dzisiaj już w łazience wylądowałam:/ Mam nadzieję, że lada dzień to już się skończy, w końcu w zasadzie kończę I trymestr dzisiaj chyba. Mam nadzieję, że nie znajdę się w gronie tych "szczęśliwców", których mdłości męczą przez długi okres czasu.

Wiesz Niesia, jak by tak patrzeć, to każdy ma jakieś obciążenia. Obecnie praktycznie każdy płaci albo za wynajem mieszkania, albo spłaca ratę kredytu, do tego dochodzą rachunki, więc w większości przypadków kwota, która pozostanie po opłaceniu tych zobowiązań, nie jest jakaś zabójcza i pozwala po prostu na przeżycie danego miesiąca, ewentualnie odłożenie jakiejś niewielkiej kwoty na czarną godzinę.

Chociaż też uważam, że to podstawowe becikowe powinno być dla każdego, w końcu to tylko jednorazowa kwota, która nie jest jakaś oszałamiająca, a jednak po narodzinach dziecka każdemu by się przydała. Ja niestety też raczej się nie załapię na to becikowe:/

Maui mam podobne zdanie. Bo nie zawsze dostają ci biedni i poszkodowani przez los. Wiele osób jest niby bezrobotnym lub na zasiłku a pracuje na czarno i zarabia całkiem sporo i dostaje wszystko co należy się najuboższym. A często jego dzieci mają lepiej niż dzieci z rodzin w których jest hmmm przeciętnie ale nic od państwa nie dostają.
Kolejny przykład mój M tyle ile zarobi na wpisane w papierach. I nam się nic nie należy mimo że kokosów nie mamy ale dla państwa nie jesteśmy biedni. Jego kolega w innej firmie zarabia tyle samo ale ma wpisana najniższa krajowa. I jego rodzinie, dzieciom należy się od państwa to i owo. I to jest sprawiedliwe że człowiek uczciwy i odprowadzający wszystkie składki nic nie dostaje a taki co oszukuje dostaje? No chyba nie.

To właśnie jest u nas najgorsze. Bo ja rozumiem, że powinni dostawać ci najbiedniejsi, ale to rzeczyw3iście powinni być najbiedniejsi, a nie osoby, które kombinują, zarabiają na czarno dużo więcej pieniędzy niż my, niż przeciętni ludzie, a jeszcze dostają kasę od Państwa, bo oficjalnie nie pracują, czy też zarabiają grosze.

Odnośnie becikowego, wydaje mi sie ze ten temat mnie nie dotyczy, ale znajoma uparcie twierdzi ze rodząc dziecko za granica pobrała te pieniążki na dziecko... Orientujecie sie jak to wyglada? Jedyne co łączy mnie z Polska to moje stałe zameldowanie. Reszta czyli praca, ubezpieczenie i MY jesteśmy po za granicami. To chyba nie bardzo?

Basi mnie wlasnie z Polska tez łączy tylko zameldowanie , ale chyba nam sie przez to nie należy :/

Zgadzam się z Wami dziewczyny..
Niestety sprawiedliwości nigdy u nas nie będzie:crazy: Człowiek całe życie zapieprza, aby jakoś przeżyć od 1 do 1, a państwo Ci powie, że i tak zadużo zarabiasz i nic Ci się nie należy! Ci co kombinują, mataczają zawsze są do przodu; uczciwe osoby na każdym kroku po dupie dostają :/
Tak samo zdarzają się patoligiczne rodziny, którym jak najbardziej należy się pomoc finansowa, ale Ci ludzie przednaczają zapomogę na alkohol czy jakieś używki.
Temat rzeka.

Recepta od pielęgniarki: Sprawdź, na jakie leki! - Rmf24.pl
Zgadzam się z Wami dziewczyny..
Niestety sprawiedliwości nigdy u nas nie będzie:crazy: Człowiek całe życie zapieprza, aby jakoś przeżyć od 1 do 1, a państwo Ci powie, że i tak zadużo zarabiasz i nic Ci się nie należy! Ci co kombinują, mataczają zawsze są do przodu; uczciwe osoby na każdym kroku po dupie dostają :/
Tak samo zdarzają się patoligiczne rodziny, którym jak najbardziej należy się pomoc finansowa, ale Ci ludzie przednaczają zapomogę na alkohol czy jakieś używki.
Temat rzeka.
Oj to temat rzeka. Ja jestem od 4 lat Wolontariuszką Szlachetnej Paczki i co ja się już napatrzyłam na te wszystkie matactwa itd.
Wiecie co ostatnio mnie spotkało? Obsługuje fejsa rejonu, do którego należę. Napisała PW do nas dziewczyna: czy może zgłosić swoją rodzinę. Zgłosić rodzina sama się nie może, ale wiecie co w tym najlepsze. Laska ma świetne mieszkanie, nowe sprzęty w nim, na zdjęciach z fejsa wszystko widać. A Szlachetną paczkę chciała dostać...

EDIT: Ważna informacja, dla tych co zastanawiają się nad pielęgniarką czy położną: Recepta od pielęgniarki: Sprawdź, na jakie leki! - Rmf24.pl
Moim zdaniem spoko :D

Ostatnia edycja:
reklama
Pomijam oszustwa bo to faktycznie temat rzeka i tez sporo juz w zyciu widzialam. Ale tak sobie przeliczylam jezeli dochod na osobe nie moze przekroczyc 1922zl NETTO to biorac najmniejszy model rodziny 2+1 oboje rodzice nie moga zarabiac wiecej niz 5766zl NETTO czyli na jednego doroslego przypada prawie 2900zl... I tu sie pojawia kwestia ile dla kogo jest duzo a ile malo :) ja bym sie cieszyla gdybysmy oboje z mezem po tyle zarabiali :D Nie ma chyba sensu dyskutowac o pieniadzach bo dla niektorych 100zl to drobne a dla innych duzo kasy :)

Do góry