Ja nawet nie wiem czy Niemcy wyrażają zgodę na odchyły w szczepieniach wiem, że mama dostaje na starcie książeczkę w której ma wyznaczone terminy badań i szczepień i musi sie na nie zgłosić. I nie zamierzam odstawać. Jesli idzie o dyskusje na temat szczepień... Nigdy sie nie zaglebialam. Myśle ze to minimum ktore jest zalecane w normalnych przypadkach nie jest zagrożeniem dla dziecka. A przypadki gdzie szczepionka zaszkodziła dziecku, sa odstępstwem od reguły. Poprostu tak już jest, czasem zdrowi umierają, głupi wygrywają teleturniej... Czasem zawodowemu kucharzowi nie wyjdzie polędwiczka...
reklama
Ania Beata moim ostatnim argumentem w dyskusji jest argument o lekarzach w kieszeni koncernow farmaceutycznyvh. Na prawde mam o wiele wiecej powaznych argumentow. Chyba niezbyt dokladnie czytalas moje posty o szczepieniach, bo zupelnie nie trafilas w swojej wypowiedzi. Cobdo zaufania lekarzom - radzilambym je jednak ograniczyc , zawszw w takich momentach za przyklad podaje lobotomie za ktora lekarz autor zgarnal nagrode nobla a obecnie od dawna jest zakazana ( taka ironia ;-) ) oraz ostatnia akcja ze szczepionka przeciw polio opv, ktora przez lata wstrzykiwano dzieciom a konkretnie 6 latkom a obecnie szybciutko jest wycofywana i zastepowana ta ipv, bo okazala sie szkodliwa i jedynym zrodlem zachorowan na polio ( glosne przyklady polio poszczepionkowego na ukrainie). Co do nopow - rozporzadzenie bardzo wyraznie podaje definicje nop- ow i tak , jest nim prawie kazda reakcjs organizmu lacznie z goraczka i obrzekiem ( nop lagodny) wiec bie wiem dlaczego ironizujesz w tym temacie.
kameleonleon
Fanka BB :)
A ja mam wielki dylemat co do szczepień tzn. boje sie nie zaszczepić, ale ilość rtęci podawana w pierwszym roku zycia dziecka mnie przeraża. Wierzę w związek autyzmu ze szepieniami,nie u każdego dziecka siè to zdarzy ale u takiego u którego ta bariera krew- mózg jest zachwiana może. Powiedzcie dlaczego tyle wiecej jest szczepień teraz w stosunku do tego co cyło 30-35 lat temu? Najgorzej z tymi skojarzonymi szczepionkami.
Pewnie zaszczepię ale tylko podstawowe.
U mnie w szpitalu jak chce sie podac lepsza szczepionke na zoltaczke dziecku to trzeba isc wykupic w aptece, ta co podaja jest gorsza, dziewczyna ktora ze mna lezala dostala od swojej poloznej recepte.
Ps. Czy Wy też nie widzicie suwaczkow?
Pewnie zaszczepię ale tylko podstawowe.
U mnie w szpitalu jak chce sie podac lepsza szczepionke na zoltaczke dziecku to trzeba isc wykupic w aptece, ta co podaja jest gorsza, dziewczyna ktora ze mna lezala dostala od swojej poloznej recepte.
Ps. Czy Wy też nie widzicie suwaczkow?
Basi - w niemczech jako cywilizowanym kraju nie ma obowiazku szczepien, owszem dostajesz dokumentu, ale to rodzic decyduje czy bedzie szczepil dziecko. I niewielr jest juz panstw, w ktorym szczepi sie noworodki w I dobie zycia - co dla mnie jest szczegolnym nieporozumieniem w przypadku naszego kraju, bo co wiadomo o takim maluszku w ciagu kilku pierwzzych godzin?
Wioleta93
Też mam kilka negatywów, już nie będę wymieniać od kogo, ale szczerze to głupio by mi było dać komukolwiek ocenę "niezbyt mądre" bo to trochę jakby komuś w twarz powiedzieć: masz inne zdanie niż ja więc jesteś głupia :-/ no ale trudno, nie każdemu musi się podobać to co mówię.
Jeśli macie jakiegoś negatywa ode mnie to dajcie znać bo jak do tej pory celowo nikomu go nie dałam ale często zdarza mi się coś kliknąć przez przypadek ;-)
Jeśli macie jakiegoś negatywa ode mnie to dajcie znać bo jak do tej pory celowo nikomu go nie dałam ale często zdarza mi się coś kliknąć przez przypadek ;-)
kameleonleon
A dodatkowo waześniaki też sa szczepione a przeciez jeszcze mniejsze i slabsze.
Ania_Beata
DrAsia, ja nie powiedziałam nigdzie, że szczepionki są super. Po prostu uważam, że ryzyko, jakie może wywołać powikłanie jest mniejszym złem niż to, które może spowodować niezaszczepienie. Koniec tematu jak dla mnie.
reklama
kameleonleon
Ja chyba już cofnełam wszystko. Jeszcze jakies kreatywne mi sie znalazły. Pozytywy oczywiście zostawiłam.