Witajcie… nie było mnie tu trochę, ale widzę, że u was bardzo dużo się dzieje. Miałam wczoraj wizytę u fizjoterapeutki, bo nadal mam problemy z bólem w pachwinach i w spojeniu łonowym. Pokazała mi jak ćwiczyć z piłką, żeby sobie ulżyć. Podkreśliła jak ważna jest właściwa postawa w czasie siedzenia (proste plecy, unikać zakładania nogi na nogę czy krzyżowania nóg) no i trzeba za wszelką cenę unikać również chodzenia po schodach, najlepiej wówczas korzystać z windy. Jeśli musimy po nich chodzić to należy zacząć od nogi, której podnoszenie sprawia nam mniej bólu. Natomiast przy schodzeniu zaczynamy od tej "gorszej" nogi.
Jeżeli wysiadamy lub wsiadamy do samochodu to starać się zawsze trzymać nogi razem. To samo dotyczy porannego wstawania. Trzymanie nóg razem to podobno ważny szczegół.
Spanie na boku zawsze z poduszką między nogami. Można też zakupić specjalną "poduszkę" dla ciężarnych (zdjęcie poniżej). Najważniejsze żeby codziennie ćwiczyć, bo od samego leżenia będą nas bolały dodatkowo i plecy.
Zaprezentowała mi też urządzenie, które też może pomóc w walce z takim właśnie bólem, jeśli się na nim regularnie ćwiczy. Link dla chętnych
http://www.amazon.co.uk/PhysioRoom-Junior-Stability-Wobble-Cushion/dp/B0057EQILE/ref=pd_sim_200_2?ie=UTF8&dpID=41xVqBouPmL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160,160_&refRID=16YSAR4ED8DBETRHY4EB Usiadłam na nim i mogłam wykonywać ruchy koliste (raz w prawo, raz w lewo) to też podobno przyniesie ulgę więc je kupiłam. Można położyć dodatkowo poduszkę jeśli komuś jest niewygodnie, ale należy pamiętać o prostych plecach. Unikać siadania bokiem czy garbienia się.
Pani dała mi też taki elastyczny materiał ok 15-20 cm długości, wygląda jak bandaż, bez problemu go naciągnęłam na biodra. Powinnam go zakładać tylko wtedy kiedy wychodzę z domu - to tańszy odpowiednik specjalistycznych pasów. Podejrzewam, że również w Polsce można je dostać.
Dla chętnych umieszczam też zdjęcie z przykładowymi ćwiczeniami, ale jeśli macie możliwość to ćwiczcie z piłką. Na youtubie można znaleźć odpowiednie filmiki.
Przy takiej dolegliwości można też skorzystać z akupunktury albo refleksologii. Jak będę przegrywała moją walkę z bólem to na pewno nie zawaham się odwiedzić odpowiedniego gabinetu.