proszę bardzo:
Pierniki
1 kg mąki
1 ½ szkl cukru
3 czubate łyżki miodu
1 kostka margaryny
3 płaskie łyżki kakao
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/ 2 szkl kwaśnej śmietany
3 jajka
2 paczki przyprawy korzennej
Szczypta soli
Zagotować w jednym garnku: (tzw.Karmel)
Przygotować sodę ze śmietaną.
- Miód
- Margarynę
- Cukier
- Kakao
- Przyprawy
Do gorącej masy karmelowej dodawać nazmianę: mąkę, jajka, śmietanę z sodą. Zagnieść ciasto-ostrożnie, bo będzie gorące. Tak przygotowane ciasto, pozostawićdo skruszenia przez jeden do kilku dni (ja zazwyczaj robię ciastodzień wcześniej).
Pierniki piec w temperaturze 150-170stopni, przez ok. 15 minut.
Dzięki :-) mamusce dam może zrobi