reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

proszę bardzo:
Pierniki
1 kg mąki
1 ½ szkl cukru
3 czubate łyżki miodu
1 kostka margaryny
3 płaskie łyżki kakao
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/ 2 szkl kwaśnej śmietany
3 jajka
2 paczki przyprawy korzennej
Szczypta soli

Zagotować w jednym garnku: (tzw.Karmel)

• Miód
  • Margarynę
  • Cukier
  • Kakao
  • Przyprawy
Przygotować sodę ze śmietaną.
Do gorącej masy karmelowej dodawać nazmianę: mąkę, jajka, śmietanę z sodą. Zagnieść ciasto-ostrożnie, bo będzie gorące. Tak przygotowane ciasto, pozostawićdo skruszenia przez jeden do kilku dni (ja zazwyczaj robię ciastodzień wcześniej).
Pierniki piec w temperaturze 150-170stopni, przez ok. 15 minut.

Dzięki :-) mamusce dam może zrobi :)

reklama
Evelina tak! W głowie mi od wczoraj szumi morze i gorące piaski:) Ale na taki wyjazd sklada sie wiele, wiec staram sie nie napalac, narazie gromadze za i przeciw:)
Ten przepis ilościowo to dla wojska:p ja mam trochę inny, mniej czasochłonny. Moje pierniczki mają głównie ładnie wyglądać na choince, a jak do tego będą smakować to full sukces.
Jakoś złapałam lenia... Miałam ćwiczyć, pranie skladać... leże i oglądam TV :/ Może się zbiorę.... :)

WP_20151210_11_59_34_Pro.jpg taWP_20151210_11_59_34_Pro.jpgm wygladamy po fryzjerze :)

Załączniki

• WP_20151210_11_59_34_Pro.jpg
    WP_20151210_11_59_34_Pro.jpg
    13,4 KB · Wyświetleń: 110
Basia ja tez tak niewam, ze moje ambicje przerastaja moje checi:-D
Robota nie zajac - nie ucieknie

Malutka a Ty przyznaj sie, ze chcesz sobie dorobic do l4 i na handel szykujesz tyle piernikow:laugh2:
Po ich zapachu no i mandarynek to czuc zblizajace sie swieta

Też bym się chciała wziąć za wicie gniazda. Czekam na skończenie remontu i powrót do domu z niecierpliwością. Mam nadzieję, ze skończą zgodnie z planem, czyli 15 grudnia, i jeszcze przed świętami zdążę wszystko ogarnąć, posprzątać i nawet zadbać o jakieś świąteczne dekoracje. Co prawda na święta jadę do rodziców, ale tak bardzo bym chciała po powrocie mieć już wszystko posprzatane i ogarnięte i wrócić na gotowe.

Ja dziś też zabieram się za pierniczkowe szaleństwo :) w Poznaniu cudny dzień, po wizycie u lekarza przeszłam cały Stary Browar, kupiła trochę głupotek + żelazo bo z wyników wyszła mi anemia, potem spacerek przez miasto i od razu człowiek czuje się lepiej :) teraz włączyłam sobie serialki, wyleguje się i czekam na mojego D. Taki jeden dzień urlopu potrafi naładować pozytywną energią hehehe

Mój plan na przytycie w ciąży 30kg szlag trafił...
Najprawdopodobniej mam zapalenie żołądka -gastroskopia odpada, wszelkie inne dolegliwości ze strony trzustki i wątroby są prawdopodobnie z tym związane. Mam całą litanię badań i jeśli potwierdzą to co sądzi lekarz to... "trzeci trymestr będzie gorszy niż pierwszy"...
dieta jak dla niemowlaka do końca ciąży bo na to są ponoć tylko leki, których w ciąży się nie bierze.
Bez jaj....
No wiecie co???
helloł II trymestr taki piękny!!!
Sód i potas za niskie -jeśli ponownie tak wyjdą to kroplówki bo to niezdrowe i dla mojego i dla dziecka serca
Nie chcą mnie kłaść do szpitala ale jak będzie trzeba to nie będzie wyjścia
Mam teraz bardzo uważać na obrzęki nóg i jeśli się pojawią to od razu lekarz...

Założyłam sobie segregator na te moje wyniki badań ale ten chyba będzie niedługo za mały...

Ja za to czytam wszystko o chorobach dzieci bo test pappa wyszedł nam fatalnie, wynik amniopunkcji za 2-3 tyg więc nie wiem co mnie czeka a chcę się oswajać ze wszystkim co może nas spotkać.

reklama
Tak dziś 4 tydzień od krycia ale u piesków dopiero po 2 polowie zaczynają lapac apetyt i od ok 5 6 tygodnia brzuch się krągli :) ale suteczki juz napuchnięte

Do góry