reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

Hej!

Proszę o radę.
7 września miałam 1 usg i wg. badania byłam na tamten moment w 5t6d. 24 września przy następnym usg wyszło natomiast 7t3d, a licząc od poprzedniego badania usg powinen wyjsc juz 8t i ok.2-3 dzien. Dzidzia miała 1,2 cm. Tydzien różnicy w wielkości zarodka pomiedzy badaniami. Czy powinnam sie tym martwić? Czy moja fasolka rośnie za wolno?

Jeżeli chodzi o objawy to u mnie było dzis wyjątkowo spokojnie. Mdlosci praktycznie zerowe. Pobolewalo mnie jedynie podbrzusze i piersi cały czas.

Edit: tak patrze ze z OM wychodzi wielkość zarodka prawie wzorowo, martwi mnie jedynie ta różnica pomiedzy pierwszym a drugim usg

Ostatnia edycja:
reklama
Niesia na wczesnym etapie ciąży błąd pomiaru jest bardzo duży - wyobraź sobie, że zarodek w 6 tc ma ok 3-4 mm i to tylko od oka lekarza zależy gdzie na monitorze zaznaczy początek i koniec zarodka. Każdy kawałeczek obrazu daje bardzo duże różnice np. w wielkości zarodka, czasie ciąży. Nie powinno się zmieniać terminu porodu na podstawie usg na tak wczesnym etapie, bo błędy pomiarów są za duże. Jeśli teraz wszystko się zgadza co do OM to moim zdaniem jak najbardziej norma i trzeba się opierać na tym późniejszym USG.

Kacha - gratuluje udanej wizyty :)

Ostatnia edycja:
Pimpinellanisum - Tobie też współczuję wymiotów, pilnuj się, żebyś się nie odwodniła. Mogę zapytać skąd taki nick? Ciężki do zapamiętania :-D

Hihi, to skrócona nazwa Pimpinella Anisum czyli anyż :) Nick powstał kiedy byłam jeszcze studentką ogrodnictwa ;)

Mąż mnie pilnuje z piciem ale musi bo nawet to przy mdłościach kiepsko wychodzi :(

Ostatnia edycja:
Niesia_88 a serduszko było? Generalnie nie ma moim zdaniem co się przejmować jeszcze. Tydzień do tyłu to nie jest źle. A lekarz coś mówił. Jeśli lekarz nic nie stwierdził to moim zdaniem nie ma co się jeszcze zamartwiać.

Burzujka witaj

Tirli a ty 3 miasta jesteś?

Z Kuba używałam butelek aventu lub lovi. Ważne żeby smoczki były lovi bo tylko z tych chciał pić a smoczki lovi pasowały do aventu i odwrotnie. Teraz nie wiem co będę używać jeszcze.

Jejku odpisuję na raty, bo nie jestem jednorazowo w stanie wszystko spamiętać. A jak najczęściej piszę z telefonu to w ogóle trudne przeskakiwać miedzy stronami. No tak rozkojarzona to ja nigdy nie byłam.

Gratuluje udanych wizyt.

Niesia_88 a serduszko było? Generalnie nie ma moim zdaniem co się przejmować jeszcze. Tydzień do tyłu to nie jest źle. A lekarz coś mówił. Jeśli lekarz nic nie stwierdził to moim zdaniem nie ma co się jeszcze.

Serduszko było, pracowało, ale nie sprawdziliśmy częstotliwości. Lekarz nie stwierdził tez żadnych nieprawidłowości. Teraz patrze, ze porównując ostatnia wizytę oraz termin OM to wg. ostatniego USG jestem dzis w 8t0d, a wg. OM 8t4d. To chyba nie jest duża różnica?

Juz głupieje :) Wizyty co dwa tygodnie, a ja i tak chodze po scianach.

Serduszko było, pracowało, ale nie sprawdziliśmy częstotliwości. Lekarz nie stwierdził tez żadnych nieprawidłowości. Teraz patrze, ze porównując ostatnia wizytę oraz termin OM to wg. ostatniego USG jestem dzis w 8t0d, a wg. OM 8t4d. To chyba nie jest duża różnica?

Juz głupieje :) Wizyty co dwa tygodnie, a ja i tak chodze po scianach.

wizyty co 2 tyg? wow ale fajnie!
u mnie tutaj (kanada) to raz na miesiac.
ja tez juz mialam 1sza wizyte potwierdzajaca ciaze I dzieki Bogu wszystko jest ok! az plakalam. wogole ciezko bylo cokolwiek tam zobaczyc wiec musiala mi babka robic to usg od srodka.
wyszlo na to ze jestem jakos w 7.5tyg w sumie to bardzo wczesnie by cokolwiek wypatrywac tam.
pamietam ze w 1szej ciazy 1sze usg mialam w 10tyg dopiero.

Olcia, ja pisze `w nocy` u was albo nad waszym ranem, bo miedzy Polska a Kanada to 6h roznicy.
sorry za bledy, edytowanie to w moim stanie to czas I pora nie ta,
jak moje pisanie bedzie zbyt upierdliwe to mowcie. bede sie streszczac ;)

wszystkeigo dobrego mamuski!

Dziewczyny trzymajcie kciuki! Dziś wizyta... Mam nadzieje, że te obniżenie bety nie oznacza najgorszego.
Miłego dnia, ja śmigam do pracy..chyba zwariuje do 16.:no::crazy::baffled:

Hej:tak:
Niesia ja bym się nie przejmowala taka roznica - gin zresztą by Ci pow, ze cos nie tak;-)
Happy te butelki maz kupil przez ing bankujesz-zyskujesz;-)
DrAsia na razie nie wrzucam zdiec - jak powstanie watek zamknięty to jak najbardziej:-D

Mania kciuki zaciśnięte

Etka w Polsce za rekomendowane 3 usg - w 11-13 tygodniu, w okolicach 20 tzw połówkowe i w okolicach 30 tygodnia. Reszta jest albo w razie potrzeby, jeśli jest taka sytuacja albo jak ktoś chodzi prywatnie to ma co wizytę. Na początku te wizyty tez są częściej bo dużo badań jest. Ja teraz miałam dwie takie pod rząd plus usg a następna dopiero za 3 tygodnie. Z tym, że ja chodzę do kliniki gdzie pakiet medyczny mam opłacany przez zakład pracy.
A ty gdzie w Kanadzie mieszkasz? Raczej wschodnia część, bo tylko 6 h różnicy :)

Niesie to tym bardziej nie ma co się przejmować. Anno to trafnie ujęła to tylko pomiar jest. Nie ma co swirować na zapas.

reklama
Czesc :)

Niesia wyluzuj jest dzidzius jest serduszko a to najwazniejsze teraz gdyby bylo cos nie tak lekarz by Cie poinformowal :)

Anno Ja z Zuzia w ciazy na poczatku mialam 4 inne terminy dwa na poczatek kwietnia , trzeci na polowe kwietnia a z OM na koniec kwietnia :D

Etka a to sory nie doczytalam ze Ty z Kanady jestes :D nie ze upierdliwe jest pisanie tylko zeby nie pisac post pod postem to edytowac jezeli od ostatniego postu nie minela godzina a w tym czasie nikt nie odpisal :) edytujesz i dopisujesz to co Ci sie przymonialo itp ;p

MAnia trzymam mocno kciuki ja tez mam dzisiaj wizyte ale na 17 :)

Takze tez mam lekkiego stresa czy zobacze kropka i serduszko bo wiadomo roznie to bywa w zyciu :)

Co do wizyt to ja od poczatku mialam co tydzien wizyte ale dzisiaj wizyta i jak bedzie wsio ok to nastepna pewnie tez za 3 -4tyg :) chociaz takie czeste usg tez niebezpieczne dla dziecka ale jak jest potrzeba to coz zrobimy zeby sie przekonac ze jest dobrze i nic sie nie dzieje ....

Milego dnia :)

Do góry