reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

U nas dziś odpadł pępuszek!:-) - też 11 dzień jak u jolek (u Gabi odpadł po 10 dniach). Miałam dziś drugą wizytę położnej i powiedziała mi,że ta maź w środku jeszcze będzie i może nawet pojawić się w niej krew-ale to jest normalne i żeby się nie przejmować tylko przemywać tą solą fizjologiczną i osuszać,a raz dziennie psiknąć octeniseptem. Ulżyło mi,bo bałam się,że tam coś jest nie tak,a wszystko poszło prawidłowo.
Mały jest jeszcze trochę żółty,dlatego jak się ociepli to mam wyjść z nim na spacerek na słoneczko.

reklama
nie zdążyłam wczoraj napisać, że u Lenki też pępuszka już nie ma :) odpadł wczoraj, w 5 dobie życia :) aż się wzruszyłam, że ona już taka "dorosła" ;)))

A my jeszcze pępuszek mamy. Dzisiaj odwiedziła nas położna i obejrzała dokładnie, jak się okazuje pępowina gruba, dlatego jeszcze nie odpadła ale się szykuje. I też zostawili klamerkę w szpitalu a powinni przyciąć przed wyjściem do domu. No trudno, teraz to już tylko czekamy aż brzuszek odzyska całkowitą wolność. Kwestia dni.

u nas tez pepowina byla gruba, odpadl w 15 dobie, i niby sie saczylo cos, niby cos smierdziuszkowalo przed odpadnieciem,a teraz wyglada calkiem ladnie, w srodku troszke glutkowato ,ale hmmm podobno tak może być...? czyscimy patyczkami i spirytusem w srodku...narazie jeszcze staramy sie nie moczyc...

Dzieki Kamcia za info o wit. D3., zostalo mi troche po Aleksie, ale otwierane, wiec jak bedzie Adi w PL to mi za tydzien przywiezie swiezutkie - mam nadzieje, ze to mozna kupic bez recepty??
Ja tez wiem, ze przy modyfikowanym sie jej nie podaje, tylko jak dziecko jest na piersi... no ale tu moze tez co lekarz, to inna wersja :)

Nam pediatra zalecił podawanie obu witamin po upływie 2 tygodnia życia. Obie witaminy mam na receptę.
Dawka zależna jest od pory roku, dziecka i wielkości ciemiączka, więc ustalana indywidualnie według potrzeb.

Kamcia ja sie powtorze u ciebie to wszystko ekspres, jak ja ci zazdroszcze, pepki szybko odpadaja, polog trwa tyle co okres,dzieci jak aniolki nocami spia, 4 kilo rodzisz ekspresem i jeszcze masz czas i sile przy pracujacym mezu ogarnac wszystko na tip top i sie wyspac :szok: ja chyba musze zmienic klimat i sie do ciebie przeprowadzic :-D

bubbles one sa na receptę ..
ale np moja mama załatwiła mi obie bez recepty , bo powiedziała że mieszkam w irlandii i coś tam jeszcze

tak to też jest od pogody bo wit D3 jest też zawarta w słońcu(??) nie wiem jak to działa ale wiem ze jak jest bardzo słonecznie to nie trzeba dawać codziennie czy coś takiego (nie jestem pewna jak to szło ale coś takiego)

ale u nas słońca ani widu ani słychu ;-)

reklama
Kamcia dzięki słońcu wytwarza się witamina D w organizmie,a takiego maluszka chyba na słońce nie wystawiasz.

Do góry