reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

ha ha salsera, no to wszystko już jasne:-D
ładnego masz arbuzika w suwaczku, co będzie nastepne?

co do pępka- to juniorowi wczoraj odpadł, zostało troszkę wilgotnego farfocla w środku- czekam aż to wyschnie, boję się za mocno tam wycierać gazikiem.Nadal psikamy octeniseptem.

Ostatnia edycja:
reklama
Kurcze mnie też teraz pępuszek martwi bo też tak jakby krewka była i taka żółta wydzielinka ale nie śmierdzi i skóra w koło jest zaczerwieniona i już nie wiem czy tak może być czy nie :confused: i w ogóle to wkurza mnie ta MEGA klamra ja nie wiem jak w średniowieczu jeszcze , że nikt nie wpadł na pomysł aby mniejsze te zaciski zakładać a on taki wielki!! :no:

U nas w szpitalu były takie małe te klamerki. Pielęgniary je ściągnęły w drugiej dobie z kikutka.

a ja chyba przespałam jakąś klamerkę u juniora skoro mówicie, że do w drugiej dobie ściągali.Zresztą nie przewijałam go jak byliśmy w szpitalu :-p,albo pielęgniarki albo tatuś trenował przewijanie.
Wczoraj umyliśmy pępola w kąpieli i wyleciały te farfocle, teraz jest piękny:-)

U nas też ściągnęli tę klamrę w drugiej dobie. Futrzaczku to jest identycznie jak u mnie. Też krewka i żółtawa wydzielinka,ale nie cuchnie. Za to sam kikutek zrobił się czarny,więc jest nadzieja,że może tak powinno być...Ja od wczoraj psikam tym octeniseptem kilka razy dziennie, przemywam tą wodą do zastrzyków, a wieczorem biorę gazik nasączony 70% spirytusem (zakupiłam wcześniej kilka takich,więc je zużyję). Zobaczymy jak to będzie. W poniedziałek mam drugą wizytę położnej,więc oceni co i jak.

nam z tymi witaminami kazali jak karmienie piersia to d+k codziennie, a jak mieszanka to K co 2 dzien, a D codziennie.
A my jestesmy teraz na mieszance i daje mu to co uda sie sciagnac laktatorem - i w sumie nie wiem jak dawac te witaminy...chyba tak jak na mieszance,ale kij wie...
:szok:ale w żadnym wypadku..
lepiej dopytaj lekarza
bo właśńie jak się daje mieszanlke to w mieszance jest już witamina D dlatego nie trzeba jej dawać
a w piersiowym mleku jej nie ma więc się daje codziennie po kropelce do ok 18 miesięcy (chyba że ciemiączko się szybciej zrośnie)
co do K to podaje się od 2 tygodnia życia do 3 mmiersiąca życia po kropelce...

Bubbles ja daje na własną rękę:tak: u Vi dawałam do 6 miesiąca bo jej się szybko ciemiączko zrastało i jak byłam w pl na kontroli to mi lekarka mówiła ze mam dawać jeszcze przez 2 tyg co 2 dzień i później wogóle więc szybko zakończyłam
a teraz daję normalnie tak jak się daje w pl po kropelce codziennie bo karmię piersią

co do pępuszka daria nie martw sie u nas odpadł w 4 dobie i też było trochę żółtej jakby mazi ale to po kąpieli sie wymyło i już nie ma , a przemywałam samą wodą :tak:i solą fizjologiczna

a jeśli chodzi o czkawke to jest też tak że dziecko sobie dzięki temu płucka dokształca czy coś takiego słyszałam.. ale nie wiem dokładnie..
u nas też często mała czka :-)

Dziewczyny moze połącze ten temat z tematem o higienie i pielęgnacji bo to jedno i to samo;-) a zostawię ten tytuł wątku ok???

hmmm mojej małej zostawili klamerkę i jest trochę upierdliwa przy przewijaniu. mam nadzieje, że pepuszek szybko odpadnie, a jest juz czarny więc pewnie na dniach :)

ps zapomniałam hasła do suwaczka i nie wiem jak się go pozbyć ;////

Kamcia odwrotnie, K jest w mieszankach a D trzeba podawać.
Połącz te tematy.

reklama
Jeśli miałby się zostać ten tytuł wątku to jestem za bo nie zawsze będziemy miały wątpliwości związane tylko z pielęgnacja :tak: a z drugiej strony może się zrobić straszna kołomyja i nie wiadomo będzie co i jak więc niech się reszta wypowie :-)

Do góry