reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

jolek :
Ile jest jej w mleku
• Pokarm kobiecy: zawiera 1,5–8,0 j.m. witaminy D w 100 ml. To stanowczo za mało!
• Mleko modyfikowane początkowe: 40–60 j.m. witaminy D w 100 ml. Jeśli dziecko wypija codziennie ok. 800 ml mleka, to dodatkowe podawanie witaminy D nie jest potrzebne.
• Mleko następne: 56–76 j.m. witaminy D w 100 ml. To trochę mniej niż w mleku początkowym, ale dziecko może już jeść inne produkty bogate w witaminę D, np. ryby, twarogi. To wystarczy!

Co warto wiedzieć o witaminie D - Zdrowie - arykuł

i jeszcze tu:
Witamina D3 przy sztucznym karmieniu > Karmienie

bra u nas przy Vi zdjęli na 2 dzięn po porodzie klamre jak wychodizłam ze szpitala , a przy Emmmie sostawili i dopiero jak kikut odpadł to D zdjął i zostawił na pamiatke (po Vi na pamiatke dała nam położna :-)

reklama
tutaj każdy pediatra ci powie,że jeśli dokarmiasz sztucznym to K odstawiasz a D podajesz.

co do witaminek, najnowsze info od pediatry mam takie, przy podawaniu mleka z piersi i mieszanki tak jak u mnie przy wiekszej ilosci mieszanki, K co 3 dzień -bo ona jest w mieszankach, i D co 2 dzień...
zgłupieć można...:)

Dziewczyny, był tu zdaje się temat ropiejących oczek. Otóż doczytałam się właśnie przesądu, że "dla dobra dziecka przyszli rodzice powinni powstrzymać się od baraszkowania w sypialni na dwa miesiące przed rozwiązaniem bo dziecku będą ropiały oczka". Tak że już wiadomo skąd te problemy :-D
No to już wiem czemu małemu ropieją oczka :p

...no to klops'/ mu pościliśmy z musu, bo pessar i ciąża z problemami a Aluni i tak oczka ropieją...:p
u mnie znów pediatra mówiła, że jeśli się daje modyfikowane, to wit D wcale lub co 3dzień w zależności od mieszanki jej składu..a jeśli piersią to kropelka/kapsułka codziennie - więc naprawdę człowiek może zgłupieć!!!!!!!

reklama
Mi wkleili info o witaminkach do książeczki zdrowia.
A co do ropiejących oczek-to mogą ropieć po wkropieniu tego srebra w szpitalu zaraz po urodzeniu. Mojemu szkrabowi w szpitalu ropiały oby dwa, a teraz tylko prawe. Aha i rodzice pościli prawie całą ciąże,bo mamusia walczyła z grzybkiem. Tylko dzień przed porodem postanowiliśmy przyspieszyć naturalnie i poszło:-D

Dziewczyny a u mnie pepek zaczyna odchodzic,więc chyba nie jest tak źle;-)

Ostatnia edycja:
Do góry