reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

Marttini przytkane kanaliki w zasadzie z niczego się nie robią. Po prostu mają błonkę albo są zatkane mazią płodową. Masaż można robić samemu ale przetykanie robią laboratoryjnie.

reklama
Dzieki Kamcia, dobry patent z tym pieniazkiem. Ale faktycznie niech sie wpierw zagoi. Smarowalam dzis sola fizj. a sprobuje jeszcze jutro tymi pseudo gazikami ze spirytem,one bardzo sztywne sa,ale sprobuje tam na plasko przylozyc,niech to osusza.

potwierdzam:) Octenisept - rewelacyjnie się sprawdził! W szpitalu widziałam, że też tym psikają, a właśnie aplikator w formie sprayu sprawdza się super... Ja ten preparat miałąmw domu, ze względu na różne otarcia, zbite kolanka, skaleczenia itp:) Pani w aptece poleciła, a potem zobaczyłam, że właśnie w szpitalu tym psikali - i pępuszek u Ali odpadł bardzo szybko. Bartuniowi bawiłam się fioletem-pioktaniną, i szczerze, nie wiem czy miało to wpływ, ale odpadł mu późno - choć to nie ważne, ale minus okropny, że wszystko miałam uciapane - ciuszki, przewijak a nawet podłodze się urwało!
Tylko, że octenisept jest w dość dużej buteleczce i stosunkowo więcej kosztuje niż np zwykły spirytus 70%, na pewno się tego nie zużyje do samego pępka - ale pomocne może być też później!W składzie ma lekki antybiotyk antyseptyczny, więc podejrzewam, że tu tkwi kwestia ceny...aaaa świetny też na pryszczyki:) sprawdzone:)jak mnie w ciąży obsypało....

Tak tak u mnie w szpitalu też Octanisept był używany. Niektóre laski miały swój i krocze też sobie psikały,żeby się szybciej goiło.

Dziewczyny u nas też pępulo jeszcze nie odpadł, ale wydaje mi się że się goi, cały czas gdzieś tam się kruszy i odkleja nie ma zaczerwień wkoło no i nie pachnie brzydko więc myślę że jest ok. Acha ja przemywa spirytusem po kąpieli, dziewczynką też tam myłam i poodpdały same.

Dziewczyny nie wiem czy wiecie ale w PL po urodzeniu robi się obowiązkowo zabieg Credego.

Może on wywołać tymczasowy stan zapalny w oczkach ale jeśli się przedłuża, warto iść po poradę do lekarza, bo nie powinno trwać tygodniami.

Hope - faktycznie ,sprawdziłam w książeczce, jest odnotowany taki zabieg.Nie ma to jak głos zorientowanej mamuśki.
No ale jak wspomniałam, u nas to już przeszło na szczęście.

reklama
Do góry