reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

Dzisiaj rozmawialam z health visitor i kazala mi malego smarowac olejem slonecznikowym a do kapieli sama wode:sorry2: Sprobuje jednak dzisiaj oilatum a po kapieli posmaruje go oliwa z oliwek.Jutro maz bedzie robil zakupy w polskim sklepie, wiec kupi mi oliwke bambino:tak:

reklama
dziewczyny !
Co polecacie skutecznego na rumień noworodkowy?????
I na łuszczącą się skórę???
Kąpiemy małego w emulsji Emolium i smarujemy kremem Bambino ale to chyba za mało, prawda ???:zawstydzona/y:

zanka na łuszczącą skóre to ja polecam oliwkę po kapieli...
o i lekkie ścieranie skóry ręczniczkiem pry wycieraniu

skóra mus się złuszczyć bo w sumie prawie każdy noworodek tak ma..

a ten rumień to ja nie wiem co to jest:zawstydzona/y:

Ja siusiaka Dominikowi jak i teraz Alexowi myje z kazdej strony.Dominikowi zaczelam troche skorke sciagac jak mial ok. 4-miesiecy,tak tez zamierzam zaczac z Alexem:tak:

zanka07-Niestety na rumien nic ci nie poradze:-( Alexowi takze skora sie strasznie luszczy:-( Do kapieli uzywam oilatum a po kapieli smaruje go oliwka bambino.Tak jak kamcia radzi przy wycieraniu recznikiem takze sporo skory ci zejdzie.W tej chwili widze poprawe bo schodzi mu tylko na nadgarstkach i na stopkach a przedtem luszczyl sie doslownie wszedzie:no:

Kamcia rumień to takie czerwone plamki na ciele noworodka. W necie piszą że trzeba to po prostu przeczekać a na tę łuszczącą się skórę kupię krem Balneum, piszą, że jest skuteczny. Biedny ten mój maluszek....:zawstydzona/y: Już zaczynam mieć stresa......

Kama małemu właśnie łuszczą się stópki, rączki i przy szyi.... czyli mniej więcej tak gdzie ma kontakt z ubrankami, kocykami itp.
Ech...mam nadzieję, że to minie :-)

mojej Natalii tez sie sie łuszczy skóra, ale nasz pediatra mówił zeby nie uzywac oliwki bo zatyka pory, a jedynie to kapac w oilatum.

oj zanka współczuję tego rumienia... :-(
a skąd wiesz że to napewno rumień ? a nie jakies tylko plamki po porodzie które zaraz zejdą??
lekarz Ci powiedział??

mam nadzieję że szybbko mu to minie i nie masz się co stresować:tak: bedzie dobrze..
wiadomo ze przy pierwszy dziecku zawsze jest więcej stresu niż przy kolejnym , ale masz nas i Ci zawsze pomożemy i bedziem Cię wspierać :-)

Kamcia w szpitalu większość noworodków go miewa, Oluś też, więc widziałam a teraz wydaje mi się że to jest to samo tyle że na mniejszych powierzchniach, chociaż tyle dobrze :-(

Właśnie jak tylko pojawił się problem to pomyślałam o forum, dobrze że tutaj jestem z Wami, doświadczonymi mamusiami :-)
nawet fajnie się zrymowało:-D

zanka na rumień noworodkowy polecam.. cierpliwość:-) zniknie samo, zobaczysz ,że te plamki niemal codziennie są w innym miejscu a z czasem jest ich coraz mniej.U juniora już jest znikoma ilość a też na początku mnie to przeraziło..
co do łuszczącej skórki, to mój ma na łapkach i nóżkach,- smarujemy linomagiem lub mleczkiem z musteli,zależnie co pod ręką.Nie martw się tym, noworodki zmieniają skórkę na bardziej dojrzałą niż w brzuchu mamusi, więc i tak się musi złuszczyć. Dużo całowania pomaga;-)

reklama
ja pierwszy raz słyszę o takim czymś jak rumień,.. i nawet nie wiedziałam ze dużo dzieci to ma..

ale życze żbey szybko zszedł Olusiowi:tak:

Do góry