reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

Muszę przyznać, że od czasu mojego pierwszego porodu dużo się zmieniło.
W szpitalu polecono myć dziecko sama wodą (ja dodaję tylko do wody preparat podobny do Oilatum), niczego nie stosuję do pępuszka, pięknie wysechł i zaraz odpadnie a nawet go nie przemywam, tylko w czasie kąpieli, nawet nie zalecano kremu do pupy. I faktycznie nie odparza się póki co.

Na zasadzie im mniej tym lepiej :-)

Na ubranka wyprane w proszku i wypłukane w płynie na razie skóra nie reaguje, więc jest szansa, że nie będzie alergii.

reklama
jaipur dzięki za pocieszenie :-)
Kamcia - raczej Olusiom bo jest ich na forum walczących z rumieniem póki co dwóch hihi :-)

edit: dziewczyny a te pępuszki Wam już odpadły ? Jeżeli tak to po jakim czasie????

Ostatnia edycja:
Dziewczyny martwie sie o pepuszek Filipka :(
On ma juz ponad 3 tyg. i zasadnicza pepowinka odpadla w 10 dobie, ale wciaz nie zagoil sie srodek pepuszka. Malo tego, on mu wystaje tak na zewnatrz brzuszka, a najbardziej jak maly placze.
Zwracalam uwage Health Visitor jak byla u nas ostatnio, ale nie widziala nic zlego, ja jednak mysle, ze to za dlugo trwa to gojenie i za bardzo wystaje ten pepunio...
Dodam, ze tutaj sie niczym tego nie przemywa, ma sie goic samo. Z Aleksem tez mielismy podobnie, tylko wystawala mu z tego jeszcze taka zylka niezagojona i wyslala nas polozna do pielegniarki, a ta posypala to czyms w rodzaju pudru i wtedy sie zagoilo.
Co myslicie o tym?

Z Amelka tez mialam maly problem z oczkiem i wtedy przemywalam jej wacikiem nasaczonym w rumianku,przeszlo po kilku razach i juz nie wracalo,uczulenia zadnego nie dostala wiec moze warto sprobowac.
Skore tez miala bardzo sucha i poloznma mi doradzila zeby do kapieli do wody dodawac troche oliwki, a potem jeszcze smarowalam balsamem nivea, ale juz nie pamietam dokladnie nazwy,jakis z PL.

dzięki dziewczyny za podpowiedzi, już dzisiaj jest ok, przemywalam solą fizj. i wkropliłam na noc mleczko 2 razy.Dziwnie się czułam, bo starałam się trafić w kącik oczka aby było sterylnie, więc oczywiście nie trafiłam od razu.

Nie martwcie mnie tym pępkiem, u juniora jeszcze nie odpadł,myślałam ,że jak odpadnie to po problemie a tu widze,że początek:/

Kamcia wlasnie tez sie tego obawiam... Mojej siostry coreczka miala wlasnie te przepuchline pepkowa i w PL sa na to jakies plasterki, ktore siorka kupowala i zaklejala ten pepek zeby sie splaszczal i nie wystawal...
W czwartek mam isc wazyc Filipka, ale nie wiem czy wytrzymam tyle czasu z tym pepkiem, chyba pojde w pon. do GP...

bubbles moja kolezanka tu w IE też miała synka z przepukliną i na wątku mam z irlandii koleżanki jej poradziły żeby przykładała do pępuszka pieniąże i zaklejała plasterkeim...
może i u Ciebie to coś da??
ale kurde jak masz jeszcze nie zagojony pępuszek u małego to znów nie bardzo go zatykać czymś...
bo jakby był zagojony to mogłabyś spórbować na te kilka dni....

reklama
ech...a ja właśnie z oczkami ALi męczę się od urodzenia;/ ropieją i łzawią....kropię mleczko swoje, przemywam - i lewe już jest w miarę OK ale prawie cały czas lekko ropieje - jutro własnie wybieram się do przychodni w tej sprawie, bo wydaje mi się, że przytkane kanaliki - nie wiem co z tym się robi - w necie to wiadomo, jakiś masaż opisany i przekuwanie tych kanalików - od czego się to robi???? z B nie miałam takich kłopotów;/

Co do pępuszka - synkowi odpadł dopiero po 6ściu tyg, a Aluni po 6ściu dniach...i tu i tu się martwiłam!!!ale całe szczęście - odpadły i nic więcej się nie działo.

Do góry