reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

Jaipur- obserwuj kochana maluszka bo to może być przytkany kanalik łzowy poszukałam i znalazłam coś takiego :

[SIZE=+2]Łzawienie u niemowląt[/SIZE]

artykuł dr. n. med. Romana Sobeckiego z Klinikii Okulistycznej CMKP w Warszawie

Wydzielina śluzowo-ropna, zaczerwienienie brzegów powiek, przekrwienie spojówek oka - utrzymujące się przez kilka dni - to objawy niedrożności dróg łzowych.

Układ wydzielania i odpływu łez u dzieci funkcjonuje trochę inaczej niż u dorosłych. Noworodek płacze bez łez. Łzawienie związane z czynnikami drażniącymi występuje już po urodzeniu lub w kilku pierwszych tygodniach życia dziecka, natomiast łzawienie związane z płaczem pojawia się zazwyczaj w 2.-3. miesiącu życia.

Skomplikowany układ dróg odpływu łez (opisany w Ż.d. 4/2000) powinien być drożny zaraz po urodzeniu, ale bywa, że istnieje przeszkoda i łzy nie odpływają prawidłowo do nosa, tylko zalegają w worku spojówkowym, przelewają się przez powieki; często wtedy dołącza się infekcja. Objawy te występują z różnym nasileniem, zdarza się, że mogą być nawet nie zauważone. Zdecydowanie pogarsza je każda infekcja górnych dróg oddechowych.

Niedrożność dróg łzowych
Najczęstszą przyczyną niedrożności dróg łzowych u noworodków i niemowląt jest błonka zamykająca ujście kanalika nosowo-łzowego do jamy nosowej. Błonka ta powinna zaniknąć zaraz po urodzeniu, czasem jednak pozostaje z okresu płodowego, stanowiąc przeszkodę. Wówczas dochodzi do zalegania łez w worku spojówkowym, któremu często towarzyszy wydzielina śluzowo-ropna, przekrwienie spojówek oka, zaczerwienienie brzegów powiek z pojawianiem się na skórze zasychających strupków.

Opisane objawy, jeśli nie ustępują w ciągu kilku dni po próbach przemywania oczu czystą wodą, solą fizjologiczną czy roztworami np. rumianku, powinny skłonić rodziców do skontaktowania się z lekarzem rodzinnym, pediatrą lub okulistą. Oględziny lekarza są ważne, gdyż badanie wykluczy inne przyczyny łzawienia, pozwoli na wczesne uchwycenie ewentualnych nieprawidłowości.

Dołączenie się w niedrożności dróg łzowych infekcji bakteryjnej, objawiającej się wydzieliną śluzowo-ropną czy ropną, skłania do zastosowania antybiotyku w kroplach (najlepiej po uprzednim wykonaniu wymazu z worka spojówkowego, posiewu i oceny lekowrażliwości).

Leczenie zachowawcze
W pierwszych miesiącach życia dziecka, gdy drogi odpływowe łez są niedrożne, warto podjąć próbę leczenia zachowawczego. Należy używać kropli odkażających do worka spojówkowego kilka razy dziennie i stosować masaż w kącie wewnętrznym oka, przy nasadzie nosa dziecka, w miejscu, gdzie znajduje się woreczek łzowy. Masaż ten wykonuje się opuszką palca, uciskając miejsce woreczka łzowego i delikatnie ściągając palec ku dołowi. W ten sposób w woreczku łzowym wytwarza się wzmożone ciśnienie i płyn znajdujący się w nim może przerwać błonkę zamykającą ujście nosowe. Ten zabieg należy powtarzać 3-4 razy dziennie, wykonując za każdym razem kilka opisanych ruchów. Istnieje więc szansa samoistnego udrożnienia dróg łzowych oraz uniknięcia sondowania i płukania.

Mechaniczne udrożnianie
Rodziców bardzo niepokoi perspektywa przeprowadzenia sondowania i płukania dróg łzowych. Zabieg ten rzeczywiście bywa niekiedy konieczny i powinien być bezwzględnie wykonany przez doświadczonego lekarza okulistę, w okulistycznej poradni dla dzieci. Decyzję o sondowaniu czy płukaniu dróg łzowych należy podjąć po przeprowadzeniu próby leczenia zachowawczego. Jeżeli nie przynosi ono rezultatu, to stosuje się mechaniczne udrożnienie dróg.

Termin wykonania u niemowlęcia sondowania lub płukania dróg łzowych nie jest do końca określony przez lekarzy i trwają na ten temat dyskusje (zwykle najpóźniej do 5.-6. miesiąca życia dziecka).

reklama
Ja mialam wiecznie problem u starszego synka z ropiejacymi oczkami.Probowalam wszystkich sposobow jakie moglam i jedynie obmywanie bardzo mocna herbata pomagalo.Niestety u nas ten problem bardzo czesto sie pojawial i lekarze robili mu nawet wymaz.Na koniec stwierdzili ze synek ma poprostu infekcje i dawali jedynie krople.Bedac w Polsce u okulisty bylo podejrzenie ze synek ma alergie.Niestety testow nie zrobilismy o byl to krotki pobyt :-( jaipur mam nadzieje ze synkowi bardzo szybko przejdzie i nie bedziesz miala takich problemow jak ja.

Napiszcie mi dziewczyny czym smarujecie swoje maluszki.Alex niestety ma badzo sucha skore i az sie luszczy:-( Ja uzywam kosmetykow firmy Johnson & Johnson ale widze poprawe tylko na chwile :-(

Kama mój Bartuś też ma bardzo suchą skórę ale to chyba normalne u noworodków.
Ja kąpie go w oilatum i dodatkowo smaruję oliwką Bambino, i narazie mi się nie łuszczy.
Jaipur ja na oczko nic nie pordzę moim dziewczynką nic takiego się nie działo, ale mam nadzieję że znajdziesz jakiś złoty srodek

Napiszcie mi dziewczyny czym smarujecie swoje maluszki.Alex niestety ma badzo sucha skore i az sie luszczy:-( Ja uzywam kosmetykow firmy Johnson & Johnson ale widze poprawe tylko na chwile :-(
Spróbuj może jakichś emolientów aptecznych, zamiast zwykłych preparatów z drogerii. Sądzę, że to powinno maluchowi pomóc.
Edit: o widzisz, paula na przykład ma oilatum:) Sporo jest teraz tych serii. Spróbuj czegoś, może akurat pomoże:)

Sprobuje jutro oilatum bo mam w domu i calkiem o nim zapomnialam :zawstydzona/y:.Zajde jeszcze jutro do apteki to moze znajde cos do smarowania po kapieli.Problem w tym ze w supermarketach maja tylko firme Johnson albo jakies mi nie znane i nie wiem ktore sa dobre :no:Szkoda ze tutaj nie maja bambino lub nivea baby:-:)sorry2:

Moja Paula miała przytkany kanalik i nam pediatra przepisała jakieś krople do oczu ale przede wszystkim masaż. Tak jak napisane jest stronę wcześniej masować kąciki oczu przy nosku. Często i konsekwentnie. Nam wystarczyło i nie trzeba było przetykać igłą. Oczywiście przemywanie też.

A na suchą skórę oilatum albo balneum i to do kąpieli i po - z balneum mają jakieś preparaty nie wiem jak oilatum.

kama Emma tez ma sychą skóre ,. najbardziej na dłoniach i stopach, miała tez na brzuszku ale juz jej sie złuszczyła:tak: głównie zostały tylko stopki...
ja smaruję tyllko oliwką po kąpieli ... bo to się musi złuszczyć
najlepiej tez troszkę bardzuej scierac po kapieli recznikiem podczas wycierania:tak:

z Milenką też walczyliśmy długo z suchą skórą zwłaszcza na zgięciach stópek i pleckach i w naszym przypadku rewelacyjny okazał się balsam z Mustelli jest dość drogi ale baaaardzo wydajny więc polecam

jaipur wkrop do oczek swoje mleczko, bo tutaj tez tak radza polozne i to dziala, w mleczku mamy jest cos (sorki nie pamietam teraz jak to sie fachowo okresla) co dziala antyseptycznie i rzeczywiscie dziala.

Skorka chyba sie jeszcze nie ma co przejmowac kama, bo tak jak pisze Kamcia dzieciaczki nasze sie teraz musza 'zluszczyc' :) moj Filipek ma to samo i oliwienie po kapieli przynosi rezultaty. My uzywamy oliwki Bambino z Polski, ale wiele dziewczyn uzywa oliwy z oliwek lub z pestek winogron, ktore czesto sprawdzaja sie, jesli inne (np. Johnson's) uczulaja.

reklama
ja też uzywam oliwki bambino z polski :tak:

uczulaja te zapachowe...
jak dla Vi miałam lawendową to od razu jej wyszła wysypka..
i spowrotem dałam zwykłą:tak:

Do góry