reklama
Alex ja nawet nie pisalam o tym, ale jak bylismy u tej pani dermatolog z plamka Poli - to ona zauwazyla mala ciemieniuszke na glowce! O dziwo Pola nigdy nie miala tej przypadlosci... ale okazalo sie, ze tatus, ktory to kapie mala codziennie pod prysznicem nie myl jej od jakiegos czasu, codziennie porzadnie glowki! Jak tylko wrocil do codziennego szorowania lebka problem zniknal.
Myj codziennie - a przed - tak jak pisze Jolek natlusc oliwka wloski.
Mysle, ze tez moze miec to atopowe znaczenie, bo Pola bardzo, okazalo sie, jest na to podatna - staraj sie nie przegrzewac Olinka.
Myj codziennie - a przed - tak jak pisze Jolek natlusc oliwka wloski.
Mysle, ze tez moze miec to atopowe znaczenie, bo Pola bardzo, okazalo sie, jest na to podatna - staraj sie nie przegrzewac Olinka.
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
alex spróbuj olejuszkę na ciemieniuszkę
tak się to nazywa ..
ja kupiłam na w razie w ale wyszło ze koleżanka moja ode mnie to wzieła bo jej syn miał ciemieniuche i miał bardzo długie włoski i pomagało..
no i proponuje myć główkę codziennie ....
ja myłam Vi codziennie gdzieś do roku i 2 msc i Emmie też tak zamierzam a później co 2 dzień
powodzenia z walką z ciemieniuchą
tak się to nazywa ..
ja kupiłam na w razie w ale wyszło ze koleżanka moja ode mnie to wzieła bo jej syn miał ciemieniuche i miał bardzo długie włoski i pomagało..
no i proponuje myć główkę codziennie ....
ja myłam Vi codziennie gdzieś do roku i 2 msc i Emmie też tak zamierzam a później co 2 dzień
powodzenia z walką z ciemieniuchą
Hope
podwójna mama :-)
Ciemieniucha bardzo dobrze schodzi natłuszczona uprzednio oliwką dla dzieci a następnie wyczesana nową szczoteczką do zębów. Trwa to kilka dni i jest mało estetyczne ale skuteczne na długo. A jeśli uparcie wraca to jest duże prawdopodobieństwo, że ma tło alergiczne. Zuza ma z tym problem do dziś a ma 12 lat.
lepidoptera
Fanka BB :)
Alex - nam pediatra kazała przemywać rozpuszczonymi kryształkami nadmanganianu potasu - w sumie to nie wiedziałam jak i przecierałam wacikiem nasączonym tym roztworem po kąpieli - kilka dni i potówki zniknęły.
u nas była ciemieniuszka gdzieś w okolicy 6 tygodnia.Paradoksalnie - lekarz zalecił mycie główki co 2 dni,szamponem a-derma( w piance) smarowanie emolium do skóry głowy(ładnie nawilża) i powoli schodziło. Olejuszkę stosowalismy sami na własną rękę parę dni, ale słabo było.Tak samo z myciem główki- myliśmy na początku co najmniej raz dziennie. Nie można zbyt agresywnie działać bo pobudza się jeszcze bardziej natłuszczanie skóry.Co do tego czy to nie alergiczne, to usłyszałam ,że jak pojawi się jeszcze raz później to wiele może na to wskazywać. Ale juniorek miał wtedy ogólnie całą skórkę suchą, więc może to była szczególna ciemieniuszka.
Na potówki - wietrzenie.Czyli w Waszym przypadku latanie z gołą klatą(będa miały radochę laseczki:-)
Na potówki - wietrzenie.Czyli w Waszym przypadku latanie z gołą klatą(będa miały radochę laseczki:-)
reklama
Jak wygląda u Was mycie zębów? U nas ostatnio na sam widok szczoteczki jest zaciskanie ust, płacz i lament. Nie chcę, żeby się młody zniechęcił, ale do jasnej choinki, jakoś muszę mu tą paszczę wyczyścić. Próbowałam już, żeby myć mu zęby w tym samym czasie jak któreś z nas myje, ale to nic nie pomaga. Zamierzam też kupić jakąś pastę dla niemowląt, może jak mu smak przypasi to coś pomoże.
A jak to u Was wygląda?
A jak to u Was wygląda?
Podziel się: