reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

nie wiedziałam gdzie moge napisac to pytanie wiec umieszcze je tutaj... Otoz.... powiedzcie mi czy to mozliwe zeby jako pierwsze pojawily sie górne trójki (chodzi o ząbki oczywiscie) ? Bo od dwoch dni obserwuje jak u małego wybrzuszaja sie miejsca gdzie ma trójki własnie ....
:confused:

reklama
don nie możliwe :-)
oczywiścoe moze i zdarza się jedno dziecko na milion ale wątpię ;-)
trójeczki wychodzą przed samymi piątkami więc są przedostatnie:tak:
najpierw 1 deolne potem górne
2 dolne i górne , 4 wszystkie potem 3 i na koniec 5 :-)

zdarza się że któreś z ząbków idą nie po kolei np jedynka dolna i górna a potem górne 2 i dolna jedynka następna(koleżanka tak miała)
u nas też teraz idzie do dolnej jedynki górna jedynka
ale 3 to za daleki odstęp

don_kichot wyrastanie trójek teraz jest mało prawdopodobne ale nie niemożliwe. Większość dzieci ząbkuje tak samo ale niektóre mają swój rytm i kolejność. Jest to też sprawa dziedziczna. Poczekamy zobaczymy. W każdym razie nie będzie to nic bardzo niezwykłego jeśli te trójki faktycznie wyjdą. Za to widok będzie niezły :-D

Basiekk po pierwsze zeby wspierac biznes i producentow smoczkow :D :p .. ale wydaje mi sie, ze to dobre dla prawidlowego zgryzu itd, bo wielkosc smoczkow jest dostosowana do wielkosci paszczy naszych maluszkow ..

don kichot - mnie na przykład najpierw wyszły tylne zęby choć nie wiem które konkretnie więc pewnie jest to możliwe choć rzadko się zdarza.

czarna ja myje Nadii raz dziennie ta silikonowa szczoteczka... a ile powinno sie to szczerze mowiac nie wiiem i dolaczam sie do pytanka:)
U nas pojawil sie problem z kupka u Nadii najczesciej robi raz na trzy dni widac ze sprawia jej to trudnosc prezy sie i placze. Boje sie jej podawac nowe pokarmy, bo jak jej ugotowalalm marcxhewke z ziemniakiem i zblendowalam to po trzech dniach wlozylam jej czopek glicerynowy bo nie moglam patrzec jak bidulka sie prezy... i zrobila kupke strasznie zbita... slyszalam ze marchewka gotowana ma zestolajacy wplyw na kupke ale zeby az tak?
jak czesto na tym etapie rozwoju wasze dziedzi robia kupki? sprawia im to trudnosc? chyba musze sie przejsc do pediatry ale strasznie nie lubie tam chodzic:( nadia tez nie lubi:(

czarna ja myje zawsze rano i uzywam pasty dla niemowląt myj szczoteczką step by step bo nie wiem jak można umyć sylikonem osad z mleka czy z obiadków.. chyba się nie da a te szczoteczki to taki bajer tylko - tak myslę

reklama
Ja mam silikonową szczoteczkę i sprawdza się. Ale my nie mamy zębów :-p Jak będą po dwa to jeszcze będzie ok a potem się zobaczy.

U nas z myciem to tak różnie, jak się przypomni. Ale my tylko na piersi w zasadzie i w sumie nie wiem nawet czy od mleka ludzkiego może robić się próchnica. Osadu na języku nie mamy już daaaaawno. Więc to "mycie" to tylko zabawa jeszcze u nas.

Wisienka Mati robi kupkę też raz na trzy dni ale kompletnie bez prężenia się, czasem nawet nie wiem kiedy, nos mnie tylko informuje :) Czasem jak dostanie coś zupełnie nowego do jedzenia to kupka jest na drugi dzień i często zawiera to co jadł w formie mało zmienionej. A po kaszce pachniała drożdżami :baffled: Marchewka zagęszcza kupkę. Jeśli dziecko ma skłonność do zaparć to może być faktycznie potem ciężko. Niewiele pomogę niestety

Do góry