reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maj 2015

Lisica. 130/80 to jest wysokie ciśnienie? Lekarz Ci tak powiedział? ja mam z reguły 135/80 czasami 140/80 i nikt mi nic nie mówił, że za wysokie.

reklama
Bella ja tez nie robilam crp

mAgnesia ja staram sie ubierac wagowo podobne ubrania nabwizyte aby miec dokladny obraz i do ostatniej wizyty jeszcze nie bylo ani grama, ale czuje ze jutro juz waga cos niemalo wykarze

Tetno w ciazy zawsze jest wieksze to informacja gdyby ktos nie wiedzial a mial zamiar sie martwic :

Kropeczka ja tez sie wybieram ale chyba w przyszlym roku latem chyba ze uda mi sie w wekend majowy :) a skad ty jestes?

Asiaf a mialas juz cytologie? Czy to pierwszy raz w ciazy? Bo mi lekarz ztobil na pierwszej wizycie wiec juz chyba nie bedzie powtarzal. Ja tez nie nawidze glukozy, klocie po kilka razy to jedno, ale wypicie tego na pusty zoladek i odczekanie na drugie pobranie zeby nie zwymiotowac to jest dla mnie wyczyn, bo ja nie moge nic slodkiego na pusty zoladek

Susel mnie czesto boli, a juz jak pracuje w wekedn to potem chodzic nie moge, wtedy juz siegam po nospe bo dziala rozkurczowo
W pierwszej ciazy ruchy poczulam w 19 tyg mialam lozysko na przedniej scianie, teraz jest duza roznica ale raz ze w drugiej czuje sie wczesniej, lozysko mam na tylniej scianie i juz wiem jak je rozpoznac :) na razie to jest takie delikatne muskanie, juz nie moge sie doczekac takich kopniaczkow, kuksancow, ktore beda mogli poczuc tez moi mezczyzni ale to jeszcze troche czasu minie niestety bo dzidzius musi urosnac zeby miec sile :)

Katgorka od mezusia dostalas?

Verna ja mialam nadcisnienie, teraz rowniez sie zaczyna

A mam takie pytanie do was od kilku dni kreci mi sie w glowie, jest mi duszno, slabo, myslicie ze to urok ciazy czy moze mi brakowac jakis witamin, jutro pewnie od lekarza nic sie nie dowiem, zbagatelizuje tak jak cisnienie, szczescie ze ide ostatni raz do niego, przynajmniej mam taka nadzieje

Cześć dziewczyny, ja muszę się oderwać od problemów okołociazowych
(np.prenatalne- wynik rozbieżny bardzo dla każdego z dzieci, jedno ma gorsze wyniki...no i mój brzuch nie rośnie jestem tym przerażona )
Zajęłam się pomiarem piersi ;-) i tu też problem..... już nie bolą...
No nic..Lisica, Kasia - dołaczam do Was z moim wymiarem 70 B :-)
haha...kiedys miałam 65 C, przytyłam pod biustem, nieźle nie ?
Też nie narzekam no może na kształt, tzw. piramidki ;-)

Lisica, bozka13 a brałyście jakieś leki na to nadciśnienie? Musiałyście leżeć w szpitalu? Wasze dzieciaczki jakoś przez to ucierpiały? Ja tak się jakoś tym martwię, nie mogę się uspokoić... A bierzecie teraz acard? albo coś innego profilaktycznie?

Verna w pierwszej ciazy kilja razy lezalam z tego powodu w szpitalu ostatni miesiac to chyba caly lezalam z jedna przepustka na wekend, bralam dopegyt, teraz lekarz bagatelizuje problem dlatego chce go zmienic, lekarz ktory prowadzil moja pierwsza ciaze niestety mial wypadek i od kilku miesiecy nie pracuje, ale on nie dopuscil by zeby cisnienie mi tak skakalo, niestety konsekwencje moga byc grozne, u nas na szczescie wszystko bylo dobrze, jednak teraz wiem wiecej na ten temat plus lekarz okewajacy i teraz sie stresuje, wiem ze docelowo na pewno trafie do poradni patologii ciazy

Bozka to mnie nie pocieszyłaś z tym nadciśnieniem;) Boję się lekarzy a o szpitalu to już nie wspomnę nawet;)
Co do tych zawrotów głowy, duszności omdleń itd to czytałam, że na tym etapie ciąży tak może się dziać... Ale na Twoim miejscu podpytałabym jeszcze lekarza... tylko jak taki olewacz to nie wiadomo czy Ci coś sensownego powie:/ a wyniki masz dobre?

Znajoma ostatnio urodzila w 26 tyg wlasnie z powodu nadcisnienia, lezy z mala nadal w szpitalu, moim zdaniem wiedziec wszystko i buc przezornym bo ja w pierwszej ciazy nie wiedzialam jakie moga byc konsekwencje, myslalam ze lekarz moj jest jakis nienormalny ze mnie tak odsyla do szpitala bo przeciez to tylko nadcisnienie, ale ordynator w szpitalu poprosil mnie na rozmowe bo chodzialam za nimi i prosilam zeby mnie wypuscili do domu, wiec on w koncu nie wytrzymal i zapytal sie czy wiem jakie konsekwencje niesie za soba nadcisnienie, ja mowie ze w sumie to nie, no to gosc mi wytlumaczyl wszystko ze szczeka mi opadla i juz wiecej nie latalam za nimi tylko potulnie lezalm w szpitalu

Wyniki mialam robione tylko przy pierwszej wizycie, wtedy byly ok, obawiam sie wlasnie ze moze jak zwykle powiedziec, kochana w ciazy jestes, myslisz ze bedziesz biegac i skakac, musisz sie przyzwyczaic ze cos sie zmienia ale przede wszystkim zadnych lekow, im mniej tym lepiej

Verna ja miałam Dopegyt. Widać było na usg wpływ wysokiego ciśnienia na przepływy pomiędzy mną a dzieckiem. M.in. z tego względu miałam cesarkę. Ale moje ciśnienie wtedy to było ok. 150/100.

Bella ja nie napisałam, że ciśnienie 130/80 jest wysokie, ale że muszę się kontrolować po poprzedniej ciąży z takim problemem. Natomiast ciśnienie 140/85 u mojego lekarza uznane jest już za wysokie i do częstej obserwacji.

Jup co to znaczy, że wynik rozbieżny? Będziesz to konsultować z jakimś genetykiem?

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny, długo mnie nie było bo jakieś przeszło 300 stron temu ostatnio napisałam, ale tak jakoś wyszło, że za każdym razem kiedy chciałam napisać, to ktoś właśnie pisał że poronił...i mi się odechciewało, każda strata tych malutkich aniołków bardzo mnie dołowała, to takie przykre a zarazem nie sprawiedliwe...I choć u mnie już II trymestr to nadal mam obawy i pewnie tak już mi zostanie. Jestem ciekawa czy mnie tu któraś wogóle jeszcze pamięta? :-p Ostatni termin usg mialam 3.11 z maleństwem wszystko dobrze, było bardzo ruchliwe i nie szło na 100% określić płci ale mam nadzieje że uda sie przy następnej wizycie którą mam 1.12 Jak narazie to wszystkie badania powychodziły pozytywnie.Mam pytanie czy Wy nadal łylacie kwas faliowy? Bo mi lekarka nic na ten temat nie powiedziała a ja też zapomniałam zapytać.Czarnulka zastanawiałaś się nad Hebamą? Masz/bedziesz miała?Pozdrawiam Was wszystkie i udanego dnia życze.

Mi lekarz w 13 tyg powiedział, żebym odstawiła kwas i zaczęła brać np. Pregna 250 DHA. Więc biorę :) Dziewczyny też pisały, że biorą różne inne.

reklama
vivid Monika27 ja kwas teraz biorę jak mi się przypomni, ale myślę, że w nast tyg na wizycie lekarz będzie kazał odstawić. łykam vit D3 + DHA

susel ja nie czuję ruchów tylko takie fajne smyrnięcia. Ale jestem małych gabarytów, to też może mieć wpływ na odczuwanie ruchliwego maleństwa

verna ja właśnie na potęgę zajadam się teraz żurawiną, dobrze, że napisałaś o tym soku z żurawiny, dziś pobiegnę i kupię.

Dziewczyny, czy któraś z Was ma wysokie ph moczu? Ja mam 8 (czyli lekkie zakwaszenie organizmu). Miałyście jakieś zalecenia na to? Mi teściowa dała kilka wskazówek, ale ciekawa jestem co ginekolodzy na to. Wizytę mam dopiero za tydzień.

Do góry