reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2015

Czarnulka współczuję tego co przeszłaś. Dobrze, że wszystko już ok.

Wszystkie robicie usg genetyczne? Ja prowadzę ciążę na nfz i mam umówioną wizytę na usg za dwa tygodnie ale zwykłe. Skierowanie na genetyczne podobno dostaje się jak są wskazania abo kobieta jest w grupie ryzyka.

"Do udziału w programie bezpłatnych (opłacanych przez Narodowy Fundusz Zdrowia) badań prenatalnych uprawnione są kobiety, spełniające co najmniej jedno z poniższych kryteriów:
  • wiek powyżej 35 lat
  • wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka
  • stwierdzenie strukturalnych aberracji chromoso-mowych u ciężarnej lub u ojca dziecka
  • wysokie ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną genetycznie
  • nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych, wskazujący na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu."
Mnie się więc nie należy...Zastanawiam się więc czy nie umówić się gdzieś prywatnie póki jeszcze jest czas.

Ja też chodzę na nfz i sama zdecydowałam się na usg genetyczne prywatnie. Ide 22.10

reklama
Dziewczyny po weekendzie nie nadrobię... Mężuś w piątek na wake'u uszkodził sobie kolano i nie może chodzić, przemieszcza się o kulach. Kolano jak bania, na ostrym dyżurze powiedzeli, że poważnego uszkodzenia nie ma ale w tym tyg wybierzemy się do jakiegoś speca od urazów sportowych.

czarnulka współczuję przeżyć!!! Dobrze, że zbadała CIę rzeczowa pani dr i że wszystko wyjaśniła.

Mieloneczka chyba wszystkie usg w 11-13 tc i 18 a 23 tc są tzw "genetyczne"... Jednak dokadność badania zależy od jakości sprzetu. Na to usg warto pójść prywatnie do gabinetu gdzie lekarz ma dobry sprzęt.

Kasia ja usg genetyczne mam 27.10.

Rukmini tak naprawde to trafił cinsie maly cud wiec zaufaj bogu lub losowi w co tam wierzysz ze skoro dal ci ten cud to cos dobrego z tego wyjdzie :)
Ja to traktujęr jako złośliwe poczucie humoru.
Jak człowiek marzy całe życie o licznej gromadce, stara się parę lat, to nic!
A wystarczy tylko sobie poukładać życie we dwoje, poplanować trochę i od razu burzy wszystko, co wymyśliliśmy i wywraca do góry nogami. :no:

Czarnulka, super, że wszystko ok! :-)

Według mnie nie wszystkie. Usg genetyczne to nie tylko dobry sprzęt, ale specjalistyczny sprzęt do tego przeznaczony i lekarz specjalista z odpowiednim certyfikatem i kwalifikacjami, bo nie każdy może takie badanie wykonać (jak to wygląda w praktyce to nie wiem). Lista lekarzy wykonujących takie badanie jest gdzieś dostępna w internecie.

Może i ja coś mieszam, bo jak wiadomo źródła w internecie mówią różne rzeczy, ale według mnie każda z nas ma standardowo wykonywane usg pierwszego trymestru między 11 a 14 tyg., które jest bardzo ważne i ocenia wiele rzeczy i pewnie może też dać podejrzenie, że jest ryzyko wystąpienia wady, zesp. Downa itd. co będzie podstawą do dalszych badań, ale jest to przez nas błędnie nazywane genetycznym. Genetyczne jest bardziej szczegółowe i dostaje się na nie specjalne skierowanie jeśli są wskazania, albo prywatnie na własne życzenie, nawet nie w każdej prywatnej przychodni mają takie usg w ofercie, a usg położnicze pierwszego trymestru owszem.

Według mnie nie wszystkie. Usg genetyczne to nie tylko dobry sprzęt, ale specjalistyczny sprzęt do tego przeznaczony i lekarz specjalista z odpowiednim certyfikatem i kwalifikacjami, bo nie każdy może takie badanie wykonać (jak to wygląda w praktyce to nie wiem). Lista lekarzy wykonujących takie badanie jest gdzieś dostępna w internecie.

Może i ja coś mieszam, bo jak wiadomo źródła w internecie mówią różne rzeczy, ale według mnie każda z nas ma standardowo wykonywane usg pierwszego trymestru między 11 a 14 tyg., które jest bardzo ważne i ocenia wiele rzeczy i pewnie może też dać podejrzenie, że jest ryzyko wystąpienia wady, zesp. Downa itd. co będzie podstawą do dalszych badań, ale jest to przez nas błędnie nazywane genetycznym. Genetyczne jest bardziej szczegółowe i dostaje się na nie specjalne skierowanie jeśli są wskazania, albo prywatnie na własne życzenie, nawet nie w każdej prywatnej przychodni mają takie usg w ofercie, a usg położnicze pierwszego trymestru owszem.

Mieloneczka dzięki za info, przyznaję ja mam w tym temacie mętlik w głowie. Ja jestem na końcówce 11 tygodnia. Na kiedy Ty masz termin?

mieloneczka ja mam skierowanie na nfz:tak: W pierwszej ciąży robiłam prywatnie 3 badania genetyczne, w 12 tc, 20 tc i 32 tc. Byłam młodsza to po pierwsze i nie wiedziałam, ze ja mam wadę serca i moja córka.

Eweli współczucia dla męża...

vivid uwielbiam Zakopane.. w tym roku byliśmy tam ponad 2 tygodnie na urlopie:-) córce podobało się bardziej niż... w Grecji :-D
Współczuję tylko współlokatorów hehe;-)

monika_ste
termin porodu czy usg?
Termin porodu 04.05 według ostatniego dnia miesiączki
Usg mam 27.10 i coś się jeszcze w kwestii terminu porodu może u mnie zmienić bo lekarz po badaniu macicy stwierdził, że jest duża jak na ten wiek ciąży i że według niego ciąża może być starsza. To by mi się kompletnie nie zgadzało, ale zobaczymy co wykażą pomiary usg za dwa tygodnie. Ciąża bliźniacza wykluczona na pierwszym usg, ale też się naczytałam, że u niektórych kobiet dwa serducha wykrywało dopiero drugie usg, że jedno maleństwo chowało się za drugim i nie było widać...wydaje się, że to jakieś głupoty popisane na forach ale sama już nie wiem w co wierzyć a w co nie.

Eweli również współczuję dla męża. Z kolanami nie ma żartów. Sama się z tym problemem borykam od lat... Będzie dobrze.
Zazdroszczę Zakopanego. Dawno tam nie byłam. Ale ode mnie to tak daleko...

reklama
Kto wie:) Ciekawe co tu na formu za pół roku będzie się działo. Pewnie jedna wielka panika przed porodami:) Ja przynajmniej będę panikować, bo to moje pierwsze.

W czwartek mam obronę pracy dyplomowej. Musze przygotować prezentacje i wydrukować projekty. Nie mogę się na tym skupić:( Jak już się wkręcę i zacznę coś robić to zaraz mnie głód dopada i muszę buszowac w kuchni.

Do góry